Merel van Dongen na coming out Cavallo: ‘Ik kan wel een feestje vieren’

,,Alles wat ik wil is voetballen en gelijk behandeld worden.” Dat waren de woorden van de 21-jarige Joshua Cavallo, die vanochtend via een filmpje op social media als een van de eerste voetballers uit de kast kwam. De bakken aan positieve reacties zijn mooi, maar vooral essentieel.
,,Dit is zo geweldig, ik kan wel een feestje vieren”, vertelt Merel van Dongen, die een relatie heeft met met de Spaanse voetbalster Ana Romero. De speelster van Atlético Madrid en Oranje is erg te spreken over de moed van de Australische middenvelder van Adelaide United. ,,Precies hoe hij het zegt, het klopt helemaal. Echt ongelooflijk. Vandaag is een fantastische dag!”

Gesteund

,,Het is vooral mooi omdat het nog zo’n jonge speler is en dat hij vanuit de club zo is gesteund”, vertelt Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation, die opkomt voor acceptatie van lhbt’ers in de sport. ,,Het is een steuntje in de rug voor voetballers die er nog meer worstelen. Ze zien dat je dit kan zeggen zonder dat er negatieve berichten van komen.”

Respect en dank

Grote namen als Gerald Piqué en Antoine Griezmann kwamen snel met hun waardering, respect en dank richting Cavallo. Ook grote clubs en competities delen het bericht en spreken hun steun aan Joshua uit. Maar het is nog lang niet heel de voetbalwereld die van zich laat horen.
,,Ik heb bij grote voetballers het idee dat ze niet bezig zijn met wat buiten het veld gebeurt”, legt Van Dongen uit. ,,Het zou mooi zijn als ze het wel doen, ze moeten er wel aandacht aan besteden. Het kan namelijk een enorme boost zijn voor spelers die nog in de kast zitten. Ik ga er straks ook een mooi bericht van maken.”
Blankenstein benadrukt dat het logisch is dat er positief gereageerd wordt, maar ook dat het essentieel is in dit soort situaties. ,,Het helpt enorm als grote namen hun steun uitspreken, zo wordt het ook niet ondergesneeuwd. Gelukkig gaat het de goed kant op. Deze week zagen we bij Roda JC maandag een spandoek met een regenboogvlag met de tekst ‘voetbal is voor iedereen’. Dergelijke berichten maken dat het niet lang duurt voordat in Nederland ook een actieve profvoetballer uit de kast durft te komen.”

Bron: De Gelderlander

Meer nieuws voor jou

Meer aandacht voor niet-hetero mensen

De gemeente Harderwijk heeft sinds 17 mei vier regenboogambassadeurs: Bep Timmer, Herman Boers, Rune Sassen en Nour Hasan. Zij willen meer aandacht voor een betere positie en sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Bron: www.Harderwijkercourant.nl / foto: Marco Jansen Herman...

Lees hier meer

Gemeente Ermelo hijst regenboogvlag op Coming Outdag

Woensdagavond 23 juni diende Progressief Ermelo, samen met de VVD een motie in voor het hijsen van de regenboogvlag. De partijen vinden het tijd dat de gemeente Ermelo op eigen initiatief de vlag uithangt op nationale Coming Out Dag, 11...

Lees hier meer

De Veluwe kleurt alle kleuren van de regenboog op Coming Out Dag 2021!

Op veel plaatsen op de Veluwe kleurden de (gemeente)huizen op Coming Out Dag, maandag 11 oktober, alle kleuren van de regenboog. Voor het eerst werd in Nunspeet, Oldebroek en Ermelo de vlag voor het gemeentehuis gehesen. Een bijzonder moment voor...

Lees hier meer