Movisie Congres Regenboogsteden

Bron: Zij aan Zij

Professionals en vrijwilligers die zich bezig (willen) houden met lokaal en regionaal regenboogbeleid of activiteiten en aanbod voor lhbti+ personen organiseren kwamen naar de Jaarbeurs om nieuwe dingen te leren en zich te laten inspireren.

Op vrijdag 14 oktober vond het Congres Regenboogsteden 2022 plaats in Utrecht. Regenboogsteden zijn gemeentes die zich actief inzetten voor de veiligheid, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI+-personen. Movisie is al jaren, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), uitvoerder van dit programma. Als het congres iets duidelijk maakt, dan is het dat er mooie initiatieven zijn én dat dit nog zo hard nodig is. Zij aan Zij-redacteuren Susanne Roerdink en Donya van Heezik waren erbij!

 

Mensen in alle vormen en voorkeuren

Aangekomen bij de Jaarbeurs laten twee drag queens, in prachtige rode jurken, duidelijk weten dat de weg naar het congres naar boven gaat. Bovenaan de roltrap staat een dame die zoekende bezoekers helpt de weg te vinden naar de garderobe en het congres. Er is een keuze uit verschillende keycords met een ‘vlag’ die het beste bij jouw identiteit past, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor de algemene regenboog. Na binnenkomst zie je heel wat mensen en er staan wat standjes van diverse organisaties, waaronder boekhandel Savannah Bay in Utrecht, Bi+ Nederland en Stichting Wij de kerk.

Er zijn mensen in alle vormen, voorkeuren, maten en leeftijden. Mensen die zich inzetten voor lhbti+ en diverse sub-groeperingen, waaronder bijvoorbeeld voor de roze ouderen en lhbti+ mensen met een beperking. Ook zijn er verschillende fototentoonstellingen te bewonderen, zoals  ‘Komt een mens bij de dokter’, bedoeld om het publiek, de eerstelijns zorgsector en de overheid bewust te maken van de rol die sekse, gender en seksuele oriëntatie spelen bij aandoeningen en de behandeling ervan. [Meer info vind je hier.]

Ballroom en Barbara Barend

Het congres gaat van start in het Media Plaza. Met aan drie zijden van de zaal een projectie waarbij het woord ‘Welkom’ eruit knalt. De microfoon gaat naar Amber Vineyard. Amber zorgde er in 2015 voor dat het eerst Ballroom House in Nederland kwam. Ballroom is een subcultuur ontstaan binnen de latinx- en Afro-Amerikaanse gay- en transgemeenschap in New York. Een Ballroom House is een plek voor gays en transgenders met ruimte voor dans, kunst, en transformatie. Er volgt op het podium een optreden, dat je een kijkje geeft in deze community.

Host Barbara Barend doet daarna het woord en vervolgens beginnen de workshops / presentaties waarvoor je je had kunnen inschrijven. Wij lichten de workshops uit waar we zelf aan hebben deelgenomen!

Rainbow City Talks: Let’s Talk about Sport LHBTI+ | Susanne

Het onderwerp bij één van die workshops en lezingen is ‘Let’s Talk about Sport LHBTI+’. Hierbij krijgt Barbara Barend de vraag of de actie op het Twitter-account van Casillas, oud-doelman van Real Madrid en het Spaanse elftal waarin stond ‘Ik hoop dat je me respecteert: ik ben gay’ een ‘rode of gele kaart verdient’. De uitslag? Die hangt voor Barbara nog even in de lucht. Het kan dat Casillas de tweet stuurde om geruchten over een nieuwe vriendin de kop in te sturen. Hoewel hij zelf beweert dat zijn account gehackt was. Conclusie: het zou fijn zijn als hij met een statement zou komen: dat het uit de kast komen voor veel LHBTI+-mensen niet makkelijk is en dat dit een misplaatste tweet is.

Het is duidelijk dat er nog veel te doen is in de sportwereld. Het is even stil als Jayliah Jada van Gorkum, transgender ex-topatleet van kleur, vertelt dat ze in de sportwereld voorbij gelopen wordt alsof ze niet bestaat.

De positie van christelijke lhbti+ personen versterken | Donya

Tijdens de workshop over het versterken van de positie van christelijke lhbti+ personen komen er tijdens open gesprekken verschillende ‘pijnpunten’ naar boven, van zowel de ervaringsdeskundigen die aan het woord zijn en het publiek. Er wordt openlijk gepraat over hoe het is om christelijk en lhbti+ te zijn en over de bespreekbaarheid van homoseksualiteit in de kerk. Maar hoe kunnen gemeenten en organisaties christelijke lhbti+ personen helpen die in een moeilijke situatie zitten, bijvoorbeeld op school of in de kerk? Is er wel altijd ruimte om dit te bespreken, en wat doe je als niet alle partijen mee willen werken aan de inclusie van christelijke lhbti+personen? Stichting Wijdekerk, een initiatief van een groep christenen die zelf lhbt+ zijn, streeft ernaar om iedereen zichzelf te laten zijn in zijn of haar kerk. De stichting faciliteert onder meer gesprekken voor ouders van lhbti+kinderen en ze bieden toolkits ter ondersteuning van de positie van lhbt+mensen in de kerk of in de gemeente. Ook de ervaringsdeskundigen van EduQueer, een organisatie die queer educatie biedt aan scholen, en LCC+, een organisatie die projecten uitvoert om de sociale acceptatie van lhbti’ers te bevorderen in christelijke kringen, gaven tips en tricks om voor gemeenten en organisaties aan de slag te gaan om deze twee werelden bij elkaar te brengen.

Inclusief Regenboogbeleid: ook voor lhbti+ personen van kleur? | Donya

Binnen lokaal regenboogbeleid voelen lhbti+ personen van kleur zich niet altijd begrepen, gezien of erkend. Sprekers Afiah Vijlbrief en Fayaaz Joemmanbaks geven tijdens de workshop over inclusief regenboogbeleid voorbeelden van situaties waarin er nog steeds te weinig aandacht wordt gegeven aan de grote diversiteit van de lhbt+ gemeenschap. Zo merken ze op dat intersectionaliteit bij gemeenten steeds vaker als ‘buzzword’ wordt gebruikt, een soort van ‘nieuwe’ definitie van inclusie en diversiteit. ‘Er wordt vaak gerefereerd naar witte personen als het gaat om intersectionaliteit, maar over de herkomst van de term, bedacht door Kimberle Crenshaw, wordt dan weer niets gezegd,’ aldus de sprekers. Wel merken Afiah en Fayaaz op dat er stappen worden gezet. Zo heeft gemeente Utrecht dit jaar tijdens de Coming-Out dag zich specifiek gefocust op coming-in voor lhbt+ personen van kleur. Met dit soort kleine stappen maak je toch verschil.

Mooie afsluiting, goed vervolg

De 16-jarige welbespraakte Rozanne Vleugel, actief bij Rainbow Academy, geeft minister Robbert Dijkgraaf (OCW) mee dat er nog genoeg werk te verzetten is op scholen ‘alleen verplicht stellen dat mededelen dat er mensen zijn die homo zijn is niet voldoende’. Een luid applaus volgt.

Host Barbara Barend merkte nog op dat Rob Muilekom, gedeputeerde van provincie Utrecht, wél een regenboogstropdas droeg, en minister Robbert Dijkgraaf niet. Dit liet minister Dijkgraaf zich geen twee keer zeggen, al snel had ook hij de regenboogstropdas om. De sprekers merken wel op dat deze ‘symboolpolitiek’ niet genoeg is; het actief uitvoeren van beleid om de positie van lhbt+ personen in ons land te versterken is belangrijker dan een regenboogstropdas. Aan het einde van het Congres gaf de minister aan dat het ministerie van OCW de samenwerking met de 56 Regenboogsteden voortzet. Het is een mooie afsluiting of beter gezegd een goed vervolg.

Na afloop was er nog een gezellige borrel met drankjes en hapjes, waar alle organisatoren, sprekers en gasten de tijd hadden om na te kletsen en misschien wel nieuwe samenwerkingen te starten om op een collectieve manier meer aandacht te besteden aan het welzijn, de veiligheid en acceptatie van lhbt+ personen in onze maatschappij.

Meer nieuws voor jou

Regenboogzebrapad Harderwijk opnieuw beklad

‘Heel triest’, zegt loco-burgemeester Marcel Companjen van Harderwijk in reactie op de bekladding van het regenboogpad in het stadscentrum. ,,Dit pad hebben we juist aangelegd om uit te stralen dat niemand zich uitgesloten hoeft te voelen.’’ Op Twitter schreef de...

Lees hier meer

De EuroGames en het belang van lhbtiq+ inclusie in sport

Het is nog niet altijd vanzelfsprekend dat lhbti+ personen zich thuis voelen in de sportwereld. Om de inclusie en acceptatie van lhbti+ personen in de sport bespreekbaar te maken, worden ieder jaar in een Europese stad de EuroGames georganiseerd. Dit...

Lees hier meer

Op 1 april vieren we 20 jaar homohuwelijk

Op 1 april 2021 gaat bij veel gemeenten de regenboogvlag uit. Dan is het namelijk 20 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk werd gesloten. Ook bij de gemeente Utrecht gaat op 1 april de regenboogvlag uit. Verschillende organisaties, waaronder COC...

Lees hier meer