Niet vervolgen Gomarusschool is teleurstellend

Oud-leerlingen van de reformatorische Gomarusschool en het COC zijn teleurgesteld dat het OM de reformatorische Gomarusschool niet alsnog hoeft te vervolgen. Het Haagse gerechtshof nam dat besluit op 28 september.

De oud-leerlingen en het COC vinden het positief dat het Hof bevestigt dat de Gomarusschool strafbare feiten heeft gepleegd: dwang en discriminatie. De school had dat eerder op haar website ontkend.

De Gomarusschool dwong leerlingen in het verleden om tegenover hun ouders uit de kast te komen. Ze werden daartoe zelfs in een klaslokaal opgesloten. Volgens een lesmethode die de school gebruikte is het praktiseren van homoseksualiteit ‘een zonde tegen de natuur’ en ‘een gruwel in de ogen van God’.

In juni 2022 constateerde het OM dat het Gomarus daarmee strafbare feiten beging, maar het vervolgde de school niet, omdat die zijn beleid inmiddels zou hebben aangepast. De oud-leerlingen gingen tegen dat besluit met steun van het COC. in beroep bij het Hof

De oud-leerlingen en het COC vonden het belangrijk om er alles aan te doen om de school alsnog te laten vervolgen, om zo duidelijk te maken dat de handelswijze van het Gomarus onacceptabel is.

De oud-leerlingen het COC zijn teleurgesteld dat het Hof in haar uitspraak wel stilstaat bij de negatieve publiciteit waarmee het Gomarus te maken kreeg, maar niet bij het leed dat de ex-leerlingen is aangedaan.

Volgens COC Nederland  onderstreept de zaak hoe belangrijk het is dat wet- en regelgeving verder wordt aangescherpt zodat er een einde komt aan afwijzing door scholen van mensen op grond van hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslachtskenmerken, huidskleur of welke grond dan ook. Het COC maakte daarover afspraken met tien politieke partijen in het Regenboog Stembusakkoord.

De leerlingen en het COC werden bij hun klacht tegen het OM bijgestaan door advocaat Jan-Hein van Dijk. De procedure werd mede mogelijk gemaakt door een inzamelingsactie van Leon Houtzager, vicevoorzitter en secretaris van COC Rotterdam.

Meer nieuws voor jou

Amsterdamse ov-bedrijven hullen zich in regenboogkleuren

Drie bussen en een tram in de regio Amsterdam worden omgetoverd tot regenboogvoertuigen. De vervoerders Connexxion, GVB en EBS willen zo voor iedereen zichtbaar maken dat alle mensen welkom zijn in het openbaar vervoer en zich daarin veilig moeten voelen,...

Lees hier meer

Onderzoek naar daten, relaties en (ex-)partnergeweld onder lhbti+ jongeren

Lhbt+ jongeren kunnen net als hun heteroseksuele leeftijdgenoten risico lopen om slachtoffer en pleger te worden van (ex-)partnergeweld. Wat zijn hier de oorzaken van en hoe kunnen we dit voorkomen? Vanuit het programma Act4Respect Unlimited publiceerden Atria, Rutgers en COC...

Lees hier meer

Onderzoek: Ouders missen kennis over geaardheid en genderidentiteit

Nederlandse ouders missen vaak de kennis om met hun kinderen een inhoudelijk gesprek te kunnen voeren over seksuele geaardheid of genderidentiteit, blijkt vrijdag uit een peiling die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft laten uitvoeren. Acht op de tien...

Lees hier meer