Op 1 april vieren we 20 jaar homohuwelijk

Op 1 april 2021 gaat bij veel gemeenten de regenboogvlag uit. Dan is het namelijk 20 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk werd gesloten.
Ook bij de gemeente Utrecht gaat op 1 april de regenboogvlag uit. Verschillende organisaties, waaronder COC Nederland, roepen iedereen op om op die datum de vlag uit te hangen.

Ilse Raaijmakers van de Utrechtse PvdA heeft aan de gemeente gevraagd aandacht te besteden aan dit jubileum. “Een aantal maanden geleden hebben we de voortgang van de regenboogagenda besproken. Toen heb ik dit al aan de orde gesteld. Het leek mij een mooi moment om bij stil te staan.”

De gemeente heeft volgens Raaijmakers nu besloten om op 1 april de regenboogvlag uit te hangen. Dit zal onder andere worden gedaan bij het Stadskantoor. “Hopelijk volgen nog meer Utrechters dit voorbeeld”, aldus Raaijmakers. Tegelijkertijd roepen verschillende organisaties, waaronder COC Nederland en de Gaykrant, alle Nederlands op om op 1 april de vlag uit te hangen.

Eerste land ter wereld

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van het gelijke geslacht in het huwelijksbootje konden stappen. Aan die openstelling ging een jarenlange strijd vooraf. Inmiddels is dit in veel meer landen mogelijk.

 

Meer nieuws voor jou

Guatemala verbiedt homohuwelijk

Guatemala heeft een zeer conservatieve wet aangenomen die het homohuwelijk expliciet verbiedt en het doceren van LGBT+-zaken op scholen ernstig beperkt. De wet is bedoeld om "levens en families te beschermen" en scherpt ook de straffen voor abortus aan. Volgens de...

Lees hier meer

Meer aandacht voor niet-hetero mensen

De gemeente Harderwijk heeft sinds 17 mei vier regenboogambassadeurs: Bep Timmer, Herman Boers, Rune Sassen en Nour Hasan. Zij willen meer aandacht voor een betere positie en sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Bron: www.Harderwijkercourant.nl / foto: Marco Jansen Herman...

Lees hier meer

De LHBT Monitor 2022

Op 5 juli werd de LHBT Monitor 2022 gepresenteerd. Uit dit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijken verschillende dingen: Lesbische, homoseksuele en biseksuele Nederlanders voelen zich nog steeds onveiliger dan heteroseksuelen en zijn vaker slachtoffer van (seksueel) geweld...

Lees hier meer