Op 1 april vieren we 20 jaar homohuwelijk

Op 1 april 2021 gaat bij veel gemeenten de regenboogvlag uit. Dan is het namelijk 20 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk werd gesloten.
Ook bij de gemeente Utrecht gaat op 1 april de regenboogvlag uit. Verschillende organisaties, waaronder COC Nederland, roepen iedereen op om op die datum de vlag uit te hangen.

Ilse Raaijmakers van de Utrechtse PvdA heeft aan de gemeente gevraagd aandacht te besteden aan dit jubileum. “Een aantal maanden geleden hebben we de voortgang van de regenboogagenda besproken. Toen heb ik dit al aan de orde gesteld. Het leek mij een mooi moment om bij stil te staan.”

De gemeente heeft volgens Raaijmakers nu besloten om op 1 april de regenboogvlag uit te hangen. Dit zal onder andere worden gedaan bij het Stadskantoor. “Hopelijk volgen nog meer Utrechters dit voorbeeld”, aldus Raaijmakers. Tegelijkertijd roepen verschillende organisaties, waaronder COC Nederland en de Gaykrant, alle Nederlands op om op 1 april de vlag uit te hangen.

Eerste land ter wereld

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van het gelijke geslacht in het huwelijksbootje konden stappen. Aan die openstelling ging een jarenlange strijd vooraf. Inmiddels is dit in veel meer landen mogelijk.

 

Meer nieuws voor jou

Raven bij Zomergasten

Muzikant en televisiepresentator Raven van Dorst (Vlaardingen, 1984) is op 21 augustus de vijfde gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewt Van Dorst over diens ideale televisieavond. Raven van Dorst: 'Mijn avond wordt een ode aan de einzelgänger en de rebel....

Lees hier meer

Grondwet-verbod op discriminatie vanwege geaardheid

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer is voor een grondwetswijziging die discriminatie op grond van handicap of seksuele gerichtheid expliciet verbiedt. Een initiatiefvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA werd met 58 tegen 15 stemmen aangenomen. Nu wordt in artikel...

Lees hier meer

COC: weigering One Love-band onbegrijpelijk en teleurstellend

COC Nederland vindt het "onbegrijpelijk en teleurstellend" dat de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior de OneLove-band voor lhbti-acceptatie niet wilden dragen. "Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie en een verantwoordelijkheid", zegt de woordvoerder. "Voor lhbtiq+-fans en -spelers, zeker van die...

Lees hier meer