Oproep aan kabinet: ‘Leg rechten lhbtiq’ers vast in regeerakkoord’

Rechten van lhbti’ers moeten in een nieuw regeerakkoord worden vastgelegd om zo te zorgen dat we ‘weer voorop gaan lopen in de wereld als het gaat om gelijke rechten’. Nederland staat momenteel op de 12e plaats als het gaat om lhbtiq-rechten in Europa.

Dat schrijven COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) vandaag in een brief aan VVD, D66, CDA, ChristenUnie en de informateurs. Het is vandaag Internationale Coming Out Dag.

Beloften

“We rekenen erop dat de beloften over lhbti-rechten die namens bijna driekwart van de Kamerleden zijn vastgelegd in ons Regenboogakkoord zullen worden gerespecteerd en uitgevoerd”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Regenboogakkoord

Vier jaar geleden tekenden D66 en de VVD het zogeheten Regenboog Stembusakkoord, dat inmiddels door tien partijen is ondertekend. Daarmee beloofden politici onder andere niet meer onnodig het geslacht van mensen te registreren en waar mogelijk genderneutraal te werken.

Ook beloofde het kabinet Artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling aan te vullen, afspraken te maken over meerouderschap en in het buitenland voor de rechten van lhbti’ers te blijven vechten.

Inhaalslag

Het nieuwe kabinet kan volgens Oosenbrug een goed begin maken met een inhaalslag op het gebied van lhbti-rechten door het Regenboogakkoord uit te voeren.

“Laten we samen zorgen dat we weer voorop gaan lopen in de wereld als het gaat om gelijke rechten, inclusie en acceptatie van mensen ongeacht hun geslachtskenmerken, genderidentiteit, genderexpressie, seksuele oriëntatie of welke grond dan ook”, vertelt de COC-voorzitter.

Meer nieuws voor jou

Lhbtiq+’ers lopen groter risico op vereenzaming

Ruim vier op de tien Nederlanders boven de 15 jaar voelden zich vorig jaar eenzaam. Dat meldt het CBS bij de start van de landelijke Week tegen Eenzaamheid. In 2019 had ongeveer een derde van de Nederlanders te maken met...

Lees hier meer

Scholen kleuren paars voor lhbt-jongeren

Op basisscholen en middelbare scholen in de regio werd Paarse Vrijdag uitbundig gevierd. Scholen vragen hiermee aandacht voor de acceptatie van regenboogjongeren. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat lhbt-jongeren twee keer zo vaak worden gepest dan hetero-jongeren....

Lees hier meer

Stichting Regenboog Steenwijkerland haakt in op ‘IDAHOBIT’ campagne

Op 17 mei is het de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. In het Engels ook wel IDAHOBIT. Stichting Regenboog Steenwijkerland besteedt hier ook aandacht aan en pakt groots uit met een campagne in deze periode. Ook...

Lees hier meer