‘Psst, jochie!’ Mannen worden stevig aangepakt in nieuwe Utrechtse campagne straatintimidatie

Jongens en mannen moeten een belangrijke rol spelen in de de aanpak tegen straatintimidatie in Utrecht. De helft van alle Utrechters krijgt weleens te maken met straatintimidatie. 57 procent daarvan is vrouw. Mannen zijn vaak de dader van dit gedrag, constateert burgemeester Sharon Dijksma. “Dit betekent natuurlijk niet dat alle mannen op straat vrouwen intimideren, maar het betekent wel dat zij een belangrijke schakel zijn in het tegengaan van straatintimidatie.” Morgen start daarom een nieuwe campagne.

Koekje van eigen deeg

Om mannen duidelijk te maken wat de impact kan zijn van straatintimidatie, worden ze deelgenoot gemaakt van het probleem. Ongehinderd langs de Stadhuisbrug lopen, is er vanaf morgenmiddag niet meer bij. Vanaf scherm worden zij live nageroepen door een vrouw. Het begint onschuldig, maar de opmerkingen worden vervolgens steeds vervelender. De gemeente noemt dit koekje van eigen deeg de aftrap van een ‘schurende campagne’.

De mannen die worden ‘lastig’ gevallen, worden vervolgens aangesproken door medewerkers van de gemeente. Zij leggen uit wat het doel is van de actie en vragen de mannen hoe ze zich voelen en of zij zichzelf ook weleens schuldig hebben gemaakt aan straatintimidatie. “Ze worden erop gewezen dat zij een belangrijke rol spelen in de oplossing. Bijvoorbeeld door hun vrienden erop aanspreken als zij dit losergedrag vertonen”, zegt Dijksma.

Wat gaat Utrecht nog meer doen tegen straatintimidatie?

De gemeente zet in op speciale voorlichting op scholen en sportclubs en werkt samen met studentenverenigingen, jongerenwerkers en het uitgaansleven. Ook is er in de nieuwe aanpak aandacht voor wat je als omstander kunt doen als je straatintimidatie ziet.

Twee op de drie jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar zijn tussen 2020 en 2021 lastig gevallen op straat. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De helft daarvan werd ongewenst nagefloten op straat. Een kwart van de meisjes en vrouwen werd weleens achterna gelopen of achtervolgd.

Meldingen van staatintimidatie zijn een belangrijk onderdeel in de campagne. Aan de hand daarvan kan de gemeente op bepaalde plekken in de stad extra handhaven, de verlichting aanpassen of in gesprek gaan met daders die daar in de buurt bekend zijn.

Melden moet makkelijker

Dat melden gaat nu niet altijd even makkelijk. Slachtoffers van straatintimidatie kunnen melden doen in de Slim Melden app of op de website van de gemeente. Eerder leverden partijen in de Utrechtse gemeenteraad al kritiek op de app.

Zo zouden maar weinig mensen er van weten én moeten melders zich door een jungle van formulieren heen worstelen voordat ze hun probleem kunnen aangeven.

De gemeente zegt dat er op dit moment nog gewerkt wordt aan een nieuwe versie van het online meldpunt. Zodat het melden in de toekomst hopelijk straks een stuk makkelijker gaat.

Hoe nu verder?

Vanaf 23 mei gaat de campagne van start. De komende maand komt er extra aandacht voor straatintimidatie. Dat is terug te zien op posters door de hele stad en op social media.

Voor de zomer moet er een actieplan komen, met de aanpak voor de lange termijn. Hoewel de nieuwe aanpak zich vooral richt op straatintimidatie tegen vrouwen en meisjes, is dat niet de enige groep die te maken krijgt met overlast in de openbare ruimte. Dijksma: “Er blijft onverminderd aandacht voor andere slachtoffers zoals LHBTIQ+ en inwoners met een zichtbare geloofsovertuiging.”

Meer nieuws voor jou

Meer aandacht voor niet-hetero mensen

De gemeente Harderwijk heeft sinds 17 mei vier regenboogambassadeurs: Bep Timmer, Herman Boers, Rune Sassen en Nour Hasan. Zij willen meer aandacht voor een betere positie en sociale acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Bron: www.Harderwijkercourant.nl / foto: Marco Jansen Herman...

Lees hier meer

Utrechtse gereformeerde kerk staat homohuwelijk toe: ‘Wij konden niet langer wachten’

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt aan de prinses Margrietstraat in Utrecht heeft besloten dat twee mensen van hetzelfde geslacht officieel in het huwelijk kunnen treden. Ook mogen mensen die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, na het besluit, alle...

Lees hier meer

Personeel Gomarusschool Gorinchem moest lhbtiq-leerlingen én collega’s aangeven

Leraren van het reformatorische Gomarus in Gorinchem hebben leerlingen én leraren moeten aangeven bij de leiding als ze homoseksuele contacten hadden. Dat staat in de 'Notitie seksualiteit' van de school, die is gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs. Het Gomarus...

Lees hier meer