VN vernieuwt cruciaal mandaat van mensenrechten expert op het gebied van seksuele oriëntatie en genderidentiteit

De VN-Mensenrechtenraad bevestigt nogmaals zijn inzet voor de bestrijding van discriminatie en geweld op grond van SOGI en herinnert alle staten aan hun verplichtingen jegens LHBT en gender-diverse mensen.

(Genève, 7 juli 2022) – De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen om het mandaat van de onafhankelijke expert inzake bescherming tegen geweld en discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit (SOGI) met drie jaar te verlengen. Tijdens de belangrijke stemming werd de resolutie aangenomen met 23 stemmen voor, 17 tegen en 7 onthoudingen.

1,256 NGOs uit 149 staten en gebieden in alle regio’s steunden een campagne om het mandaat te vernieuwen.

De stemming van 7 juli was de eerste keer dat de Mensenrechtenraad een resolutie aannam waarin expliciet wetgeving wordt veroordeeld die homoseksualiteit en trans- en gender-diverse mensen strafbaar stelt, en staten opriep om discriminerende wetgeving te wijzigen en geweld op grond van SOGI te bestrijden.

“Miljarden mensen leven nog steeds met wetten en maatschappelijke opvattingen die hen in gevaar brengen”, zei Manisha Dhakal van Blue Diamond Society in Nepal, namens een wereldwijde coalitie van maatschappelijke organisaties. “De Raad erkend dat er nog zoveel werk moet worden verzet en heeft nogmaals zijn engagement bevestigd om discriminatie en geweld op grond van SOGI te bestrijden en alle staten te herinneren aan hun verplichtingen jegens deze gemeenschappen.”

“Het bestaan ​​van een specifiek VN-mensenrechten mechanisme tegen geweld en discriminatie op basis van SOGI is cruciaal voor onze gemeenschappen om op mondiaal niveau gehoord te worden”, voegt Carlos Idibouo van Fierté Afrique Francophone (FAF) uit Ivoorkust toe. “Als de wereld zich echt inzet om niemand achter te laten (Leave No One Behind), kunnen we niet terugdeinzen voor het aanpakken van het geweld en de discriminatie waarmee we worden geconfronteerd. Wetten die onze identiteiten en acties criminaliseren, zijn onrechtvaardig en mogen niet langer worden getolereerd.”

Het mandaat van de Onafhankelijke Expert dat in 2016 werd aangenomen en in 2019 voor het eerst werd vernieuwd, wordt ondersteund door een groeiend aantal staten uit alle regio’s.  De resolutie om het mandaat in het leven te roepen en te vernieuwen werd gepresenteerd door een kerngroep van zeven Latijns-Amerikaanse landen – Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Mexico en Uruguay – en werd mede gesponsord door 60 landen uit alle regio’s.

“Na een verlenging voor nog eens drie jaar, zal dit mandaat nu doorgaan met het ondersteunen van initiatieven in landen over de hele wereld die bijdragen aan de gelijkwaardigheid van LHBT en gender-diverse mensen, en om hun stem en getuigenissen te versterken in internationale mensenrechten fora,”  voegt Aleh Ordóñez Rodríguez van Ledeser uit Mexico toe.

Tijdens de stemming zijn 12 van de 13 vijandige amendementen met succes overwonnen. Een grote overwinning waarmee de kern van de resolutie die het universele karakter van de internationale mensenrechten bevestigt, bevestigd werd.

De Onafhankelijke Expert beoordeelt de uitvoering van de internationale mensenrechten door met staten te praten en samen te werken met andere VN- en regionale mechanismen om geweld en discriminatie aan te pakken. Sinds 2016 heeft de wereld meer gehoord over de impact van de criminalisering van homoseksualiteit; de noodzaak om het geslacht van een persoon wettelijk te erkennen; de belemmeringen voor sociale inclusie en het belang van het verzamelen van gegevens over LHBT-levens; de schade die wordt veroorzaakt door zogenaamde ‘conversietherapie’, en meer. De Expert heeft ook goede praktijken onder de aandacht gebracht om discriminatie te voorkomen en heeft onlangs bezoeken gebracht aan Argentinië, Georgië, Mozambique, Tunesië en Oekraïne.

“We zien wereldwijd, ook in Nederland, dat discriminatie en geweld tegen LHBT-personen nog steeds aanhoudt. Het mandaat van de Onafhankelijk Expert blijft daarom voor ons en voor onze partners wereldwijd cruciaal om op VN-niveau deze mensenrechtenschendingen aan te kunnen kaarten en samen toe te werken naar een wereld waarin LHBT-personen vrij zijn van discriminatie en geweld op basis van hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit.” zegt Emmie Wienhoven van COC Nederland.

We hopen dat alle regeringen volledig samenwerken met de Onafhankelijke Expert bij dit belangrijke werk, om zo een ​​wereld tot stand te brengen die vrij is van geweld en discriminatie voor alle mensen, ongeacht hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Meer nieuws voor jou

Lhbti’ers onthutst door reactie SGP op regenbooghartjes

De LHBTI-gemeenschap in Ermelo reageert onthutst op uitspraken van SGP-fractievoorzitter Frans Snoek. ,,Het is een gruwel voor God, dat gendergedoe’’, zei hij woensdag nadat er in zijn gemeente regenbooghartjes op SGP-verkiezingsposters waren geplakt. ,,Walgelijk’’, vindt drag queen Patty Sparkle die reactie. ,,Bijzonder...

Lees hier meer

Tóch regenboogkleuren in München: stad, bedrijven en politie doen mee

Nu de Allianz Arena in München van de UEFA niet in regenboogkleuren mag worden verlicht, heeft de gemeente besloten om rond de EK-wedstrijd Duitsland-Hongarije andere prominente gebouwen in de stad van de lhbti-kleuren te voorzien. Ook grote bedrijven uit de...

Lees hier meer

Uitnodiging Village People Salon Extra op 13 oktober

Voor deze regenboognetwerkbijeenkomst nodigen we specifiek medewerkers, vrijwilligers, opleiders, leidinggevenden, beleidsmedewerkers, managers en andere professionals uit (van organisaties) die zorg, ondersteuning of begeleiding bieden aan ouderen. Uiteraard zijn LHBTIQ+-ouderen en hun familie en vrienden (m/v/x) ook van harte welkom! Samen...

Lees hier meer