Regenboogvlag politiek thema in Oldebroek: ‘Daar moet gewoon geen discussie over zijn’

Met nog iets meer dan twee weken te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen dreigt in Oldebroek een bijzonder thema de agenda te bepalen: het wel of niet wapperen van de regenboogvlag op Coming Out-Day. Aanleiding zijn uitspraken van een nieuwe partij die is ontstaan als afsplitsing van de SGP. Zij willen niet dat de regenboogvlag op 11 oktober wappert op het gemeentehuis van Oldebroek. Die uitspraken leveren veel kritiek op van andere partijen.

Was er begin deze maand al een raadslid van de PvdA uit Amsterdam die uit protest regenboogvlaggen ophing in Oldebroek, zondag bracht Lisa van Ginneken een bezoek aan Wezep, gemeente Oldebroek, meldt mediapartner RTV Nunspeet.

Zij is van D66 en de eerste transvrouw in de Tweede Kamer. Ze vindt het onderwerp zo belangrijk dat ze van haar woonplaats Amsterdam naar het dorpje op de Veluwe kwam “Dat klopt inderdaad”, zegt ze. “Ik vind het bizar dat er discussie over is, want iedereen telt mee en iedereen mag zichzelf zijn en mag houden van wie die wil. Daar moet gewoon geen discussie over zijn.”

Kijk naar reportage van RTV Nunspeet:

Nederlandse vlag

Aanleiding voor die discussie over de regenboogvlag zijn uitspraken van de lokale partij CVO (Christelijk Verbond Oldebroek) van Tom de Nooijer. Het 21-jarige raadslid is enige tijd geleden uit de SGP gestapt en is een eigen partij begonnen.

“Dat symbool, de regenboogvlag, zorgt juist voor verdeeldheid”, zegt De Nooijer. “De een herkent zich er wel in en een andere inwoner zal zich er niet prettig bij voelen. Omdat wij werken vanuit verbinding, kiezen wij voor de Nederlandse vlag of de vlag van Oldebroek. Zo is de vlag voor iedereen. Of je nou christen of niet-christen bent, homo of hetero, of je uit Oldebroek of Wezep komt, iedereen hoort er dan bij. Daarom kiezen we voor dat symbool.”

Onveilig

Dat terwijl er juist vorig jaar door een raadsmeerderheid is besloten om de regenboogvlag juist wel te laten wapperen op 11 oktober. Dat de discussie verder gaat dan alleen een vlag blijkt uit het verhaal van Ben Boin.

De 19-jarige Oldebroeker is zelf transman en voelt zich regelmatig onveilig in Oldebroek. “Ja de hele tijd”, beaamt hij. “Ik werk zelf op het Loo en terugfietsen doe ik nooit hier door het dorpscentrum. Ik zou echt in elkaar geslagen worden”, zegt hij met een lach.

Die lach blijkt gewoon opgebouwde hardheid: “Ja klopt. Het is heel moeilijk voor mij om erover te praten. Het is meer gewoon een stuk angst. Maar ik heb besloten om me daar niets van aan te trekken en mijn eigen pad te kiezen.”

De Nooijer geeft overigens aan dat hij niets tegen LHBTI’ers heeft en dat hij de ervaringen van Ben heel vervelend vindt: “Ik zou graag met hem in gesprek gaan over hoe hij zich veiliger kan voelen binnen onze gemeente.”

Meer in plaats van minder

Terwijl de wereld in brand staat, lijkt de belangrijkste politieke discussie in Oldebroek dus het wel of niet hijsen van de regenboogvlag. D66-lijsttrekker Frank van ’t Ende nam een regenboogvlag in ontvangst van zijn partijgenoot Lisa van Ginneken.

De hamvraag is wat hij er mee gaat doen. “We kunnen hem sowieso thuis ophangen”, zegt de lijsttrekker. Al erkent hij dat het pas echt een statement zou zijn om hem op het gemeentehuis te hangen. “Klopt. Maar daar hangt hij normaal gesproken ook op Coming Out-Day. Dat is gewoon vorig jaar besloten dat dat wordt gedaan. Nu wordt er geprobeerd om daarmee te stoppen en dat moeten we sowieso niet doen. Wat ons betreft zou er eerder meer moeten gebeuren dan minder.”

Meer nieuws voor jou

Nederlanders positiever geworden over lhbt’ers, maar acceptatie stagneert

Nederlanders zijn in de loop van de afgelopen vijftien jaar positiever gaan denken over lhbt'ers. Dat blijkt uit een terugkerend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vergeleken met andere Europese landen doet Nederland het relatief goed; alleen IJsland scoort qua...

Lees hier meer

Homo- en biseksuele mannen mogen nu ook bloed doneren

Seksueel actieve homo- en bimannen mogen na ruim dertig jaar van uitsluiting vanaf woensdag 1 september onder voorwaarden weer bloed doneren. Het COC heeft jarenlang voor beleidswijziging gepleit en is positief over dit resultaat. ‘Na decennia van uitsluiting mogen seksueel...

Lees hier meer

COC doet oproep: steun de nieuwe transgenderwet

Steun het wetsvoorstel waarmee transgender en intersekse mensen eenvoudiger de geslachtsvermelding op hun ID-bewijs kunnen aanpassen. Die oproep doen lhbtq-organisaties TNN, NNID en COC* aan de vooravond van de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer.   Het wetsvoorstel maakt...

Lees hier meer