Hof VS: Homo’s en transgenders mogen niet zomaar ontslagen worden

Werkgevers in de Verenigde Staten mogen medewerkers niet ontslaan vanwege hun gender of seksuele identiteit, oordeelt het Amerikaanse hooggerechtshof maandag. De lhbti-gemeenschap wordt volgens de rechters beschermd door een bestaande burgerrechtenwet.

In deze wet uit 1964 staat dat werkgevers hun medewerkers niet mogen discrimineren op basis van geslacht, etnische afkomst, huidskleur, religie en land van oorsprong.

Lhbti’ers mogen in 28 van de 50 Amerikaanse staten op de arbeidsmarkt gediscrimineerd worden door gebrekkige regelgeving. De regering van president Donald Trump is van mening dat gender en seksuele identiteit niet onder de burgerrechtenwet valt, maar daar is het hof het niet mee eens.

Zes van de negen rechters oordelen dat gender en seksuele identiteit ook onder de burgerrechtenwet valt. Naast de vier liberale leden gaat het om twee conservatievelingen: opperrechter John Roberts en de door Trump benoemde rechter Neil Gorsuch.

De uitspraak geldt als een enorme overwinning voor Amerikaanse lhbti’ers en wordt ook wel gezien als het belangrijkste moment sinds 2015. In dat jaar legaliseerde het hooggerechtshof het homohuwelijk in heel het land.

Trump heeft sinds zijn aantreden in 2017 meermaals besluiten genomen met negatieve gevolgen voor de lhbti-gemeenschap. Zo werd vrijdag nog een wet teruggedraaid die transgenderpersonen bescherming biedt als zij op medisch gebied worden gediscrimineerd.

Bron: nu.nl

Meer nieuws voor jou

Hoe ziet de Pride van de toekomst eruit? “Nu staan de witte homomannen vooraan”

Bron: AT5/NH Een festival voor het grote geld en de massa. Dat is de voornaamste kritiek van verschillende lhbt-belangenorganisaties op de Amsterdamse Pride. Zij hopen dat de gemeente het Pride-beleid aanpast. "De Pride moet weer van ons worden." Na een...

Lees hier meer

Documentaire over suïcide onder lhbtiq’ers in de maak

Journalist Tim Dekkers en scenarist Henk Burger werken aan een documentaire over de hoge zelfmoordcijfers onder lhbti'ers. Zij zijn op de website Voordekunst.nl een crowdfunding begonnen om de film, die 'Uit 't leven' gaat heten, te financieren. Het aantal zelfmoorden...

Lees hier meer

Homo- en biseksuele mannen mogen nu ook bloed doneren

Seksueel actieve homo- en bimannen mogen na ruim dertig jaar van uitsluiting vanaf woensdag 1 september onder voorwaarden weer bloed doneren. Het COC heeft jarenlang voor beleidswijziging gepleit en is positief over dit resultaat. ‘Na decennia van uitsluiting mogen seksueel...

Lees hier meer