‘Surfen was en is belangrijk voor mijn herstel en zelfacceptatie’

Laura van Beckhoven (Den Helder, 1981)
doet aan windsurfen en woont in Apeldoorn

Tijdens mijn coming out als transvrouw was ik niet bezig met sport maar aan het over-leven. Mijn  sociale transitie riep veel weerstand op. Ik zocht daarom een uitlaatklep voor mijn gevoelens. In januari 2015 waaide het flink en toen heb ik mijn surfspullen gepakt en ben het water opgegaan. Voor het eerst sinds tijden voelde ik me vrij en zonder zorgen. Surfen was en is belangrijk voor mijn herstel en zelfacceptatie. Ik ben meer op het Wolderwijd te vinden dan thuis. Zonder windsurfen was ik er niet meer geweest.

Mijn directe omgeving was er voor mij tijdens mijn transitie. Ik miste wel een rolmodel: iemand aan wie ik mezelf kon optrekken. Vooral in de sport voelde ik mij eenzaam en nergens écht thuis. Deelnemen aan een Ladies Only Surf Clinic was een absolute gamechanger voor mij. Ik zat nog midden in mijn transitie en was bang voor uitsluiting en commentaar. We maakten het bespreekbaar in de groep en de reactie was: Je bent éen van ons en wij zorgen ervoor dat jij je ook zo voelt. Ik had werkelijk éen van de geweldigste weekenden van mijn leven!

Uiteraard is mijn zelfbeeld veranderd en ik ben gelukkiger dan ooit met het persoon die ik in de spiegel zie. Een social media post met een transgendervlag wapperend achter me, zorgde ervoor dat ik ambassadeur werd voor Pride and Sports. Daarna heb ik een officieel zeilnummer aangevraagd  om mee te varen in wedstrijden. Het werkte zo bevrijdend om mij niet meer te verbergen dat al mijn snelheden sindsdien omhoog zijn gegaan. Ik eindig regelmatig in de top 5 van de wereld met GPS-speedsurfen.

Doordat ik zichtbaarder ben langs en op het water zijn er ook mensen die mij uitschelden, op mij invaren of me afsnijden om duidelijk te maken dat ik er niet zou mogen zijn. Andere transpersonen voelen zich juist gesterkt door mijn zichtbaarheid en durven de stap te maken om zichzelf te worden.

Ik begrijp dat het doodeng is om uit de kast te komen en binnen sommige sporten is het bijna een no go. Het is bevrijdend dat je jezelf niet meer hoeft te verbergen. Zoek steun binnen je vereniging van mensen die je vertrouwt. Zoek contact met Pride and Sports als je behoefte hebt dat we met je meedenken of je ondersteunen.

Zorg als vereniging voor veiligheid. Spreek mensen erop aan als ‘homo’ wordt gebruikt als scheldwoord. Laat merken dat je dit niet tolereert. Vraag bij je sportbond naar een handreiking voor genderdiverse atleten. Leg dit klaar, net als een ontruimingsplan. Ga naast je lhbtiq+ atleten staan, steun ze, vraag wat zij nodig hebben. Zorg dat de vertrouwenspersoon makkelijk te vinden is. Zo maak je een sportvereniging inclusiever voor álle atleten.

Meer Verhaal voor jou

‘Openheid over gender, seksualiteit en queer culture is voor mij belangrijk’

Sim is docent aan de universiteit Hasselt uit Hasselt (35) Identificeert zichzelf als: gender fluïde ‘Ik heb zoveel geleerd de laatste jaren. Ik kan mezelf en anderen accepteren op een gendervrije manier. Geen labels, geen categorieën, we kunnen allemaal mensen...

Lees hier meer

Ik was echt ‘the only gay in the village’ en hoorde nergens bij

Erik Wildeman (Patty Sparkle) (40) uit Putten Eriks coming out was rond z’n 14e op de middelbare school in Ermelo. ‘Mijn klasgenootjes wisten eerder dat er iets met mij aan de hand was dan ikzelf. Ik voelde me wel anders en merkte dat...

Lees hier meer

Ze dachten dat het een fase was, maar de ‘fase’ ging niet over…

Jessica (42) uit Harderwijk Jessica is opgegroeid in Brabant, waar ze op de middelbare school voor het eerst uit de kast kwam: ‘Ik werd -hoe cliché- voor het eerst verliefd op mijn lerares Nederlands van de middelbare school. Ik durfde toen tegen...

Lees hier meer