Hoe ga je om met negatieve reacties?

Als je anders bent dan anderen, kan het zijn dat je negatieve reacties krijgt: op je uiterlijk of je gedrag bijvoorbeeld. Sommige mensen zeggen stomme dingen als ze je niet in een hokje kunnen plaatsen. Ze schelden je uit omdat ze er niet tegen kunnen dat ze niet direct aan je kunnen zien of je een jongen of een meisje bent. Je kan gepest of buitengesloten worden vanwege je uiterlijk. Sommige trans jongeren worden zelfs fysiek mishandeld omdat ze anders zijn dan de norm. Zoals altijd bij pesten en fysiek geweld kan dat je heel ongelukkig maken. Misschien krijg je er zelfs een hekel van aan jezelf. Hier een aantal dingen die kunnen helpen:

  • Nieuwe vrienden die wel snappen hoe het zit: die je niet hoeft uit te leggen wat je voelt, die je accepteren zoals je bent, en met wie je kunt lachen!
  • Dit kunnen mensen zijn die je al kent, maar ook andere jongeren die je snappen van binnenuit, omdat ze hetzelfde meemaken.
  • Er zijn mensen op school die hulp kunnen bieden bij pesten: je mentor, of een vertrouwenspersoon. Of misschien ken je zelf iemand die je in vertrouwen kunt nemen.
  • Bedenk dat wat gezien wordt als ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ steeds verandert door de tijd. Het staat niet vast en het kan op andere plekken anders zijn.
  • Word je gepest? Lees hier hoe je omgaat met pesten.

Niet vergeten

  •     Als je gepest wordt, is dat nooit jouw schuld.
  •     Heel veel mensen worden gepest: jij bent niet de enige. Dus blijf er niet alleen mee rondlopen!
  •     Wat er ook gezegd wordt, ga niet aan jezelf twijfelen. De pesters hebben ongelijk. Jij mag zijn wie je bent!
  •     Jezelf zijn is eigenlijk stuk stoerder dan ‘meelopen’ met de rest.
  •     Vraag hulp van anderen: iemand die je kent en die je kunt vertrouwen. Of een vertrouwenspersoon op school. Of van een hulpverlener die ervaring heeft met jouw problemen.

Meer FAQs voor jou

Waarom niet aan je ouders vertellen?

Er zijn redenen om niet aan je ouders te vertellen dat je lhbti'er bent. Als zij zich sterk afkeurend uitlaten over homoseksualiteit, transgender of over mensen die ‘anders’ zijn. Als je uit een traditionele of streng-religieuze familie komt die vanwege...

Lees hier meer

Hoe zullen mijn familie, vrienden en bekenden op mijn transgender zijn reageren?

Hoe je naasten gaan reageren is niet altijd te voorspellen. In veel gevallen hebben partners en/of ouders jouw worsteling met je identiteit al jaren gezien en zullen ze opgelucht zijn dat jij er nu ook uit bent. In andere gevallen...

Lees hier meer

Wil je een diagnose mbt je transgenderschap door een deskundige ?

Sommige mensen willen hulp bij hun zoektocht. Je kunt dan terecht bij een gespecialiseerde GGZ instelling. Anderen willen een diagnose die kunnen terecht bij een gespecialiseerd genderteam of bij een van de gespecialiseerde psychologen. Zie onze pagina behandelaars voor volwassenen of behandelaars voor...

Lees hier meer