Waarom wel aan je ouders vertellen?

Waarom zou je aan je ouders vertellen dat je lhbti’er bent? Nou, je ouders kennen je goed: ze hebben je van jongs af aan meegemaakt en je zien opgroeien. Als het goed is, zijn ze geïnteresseerd in je, en willen ze het beste voor jou. Dat kan betekenen dat ze het al weten of vermoeden.

Praten met je ouders

Het heeft voordelen om erover te praten met je ouders:

  • Het lucht vaak erg op.
  • Je hoeft niks (meer) te verbergen: je hoeft bijvoorbeeld niet op te letten of je je verspreekt of een website open laat staan.
  • Je ouders kunnen wennen aan het idee.
  • Je ouders kunnen je steunen en meedenken over hoe je bijvoorbeeld uit de kast kunt komen op school of sport.

Tegelijkertijd kan het spannend zijn om het te vertellen. Misschien ben je vooraf bang dat het slecht uitpakt. Of denk je dat je ouders er weinig van af weten, of ervan schrikken. Misschien heb je nooit zulke intieme gesprekken met ze, en is het onwennig. Of denk je dat ze zich zullen schamen voor je, ten opzichte van anderen. Of dat ze het heel erg vinden. Je wilt ze geen verdriet doen.

Als ze onhandig of stug reageren, komt dat waarschijnlijk uit onwetendheid: ze zijn onbekend met LHBTI+ en denken bijvoorbeeld dat je een heel zwaar leven krijgt, dat het hun schuld is, of dat zij zelf erop aangesproken zullen worden. Als je transgender gevoelens hebt, kunnen ze misschien niet begrijpen dat je ontevreden of ongelukkig bent met je lichaam. Zij vinden je goed zoals je bent. Misschien denken ze dat het nog over gaat.

De meeste ouders reageren gewoon goed. Als ze het al vermoedden, zullen ze het fijn vinden dat je ermee komt. Als ze geen idee hadden, zullen ze moeten wennen. Zelf heb je er al langer over nagedacht, dus geef je ouders ook de tijd. Uiteindelijk willen de meeste ouders dat hun kind gelukkig is.

Meer FAQs voor jou

Hoe komt het dat iemand transgender is?

Wetenschappers gaan ervan uit dat het gevoel een meisje of een jongen te zijn, al ontstaat als je in de baarmoeder zit. In een deel van je hersenen (de hypothalamus) ligt waarschijnlijk dan al vast of je je later meer...

Lees hier meer

Wat kan ik doen als ik twijfel over mijn seksuele voorkeur?

Soms zijn je gevoelens heel verwarrend. In het bijzonder als je in de puberteit bent: je lichaam verandert dan snel en hierdoor word je soms overvallen door heftige gevoelens. Deze gevoelens kunnen nogal eens wisselen. Je voelt van alles, maar...

Lees hier meer

Wat kan ik doen als ik homo, lesbisch of bi ben?

Het is belangrijk om over je gevoelens te praten. Het is meestal fijn om met je ouders te praten over je gevoelens. Dat geldt voor allerlei gevoelens, dus ook voor je homo-, lesbische of bi-gevoelens. Lees hier alles over het gesprek met...

Lees hier meer