Waarom niet aan je ouders vertellen?

Er zijn redenen om niet aan je ouders te vertellen dat je lhbti’er bent. Als zij zich sterk afkeurend uitlaten over homoseksualiteit, transgender of over mensen die ‘anders’ zijn. Als je uit een traditionele of streng-religieuze familie komt die vanwege het geloof of de cultuur tegen homoseksualiteit of transgender is. Als je uit een familie komt waar de eer en de mening van anderen een belangrijke rol spelen. Het kan zijn dat je ouders je niet zullen accepteren, of zelfs zullen proberen je tegen te houden of dreigen met geweld.

Eergerelateerd geweld

Familie-eer gaat over de reputatie van je familie naar andere mensen in de gemeenschap. Houden jullie je aan de ongeschreven regels? Een van de ongeschreven regels is dat mannen met vrouwen trouwen en andersom. Ook zijn gendernormen sterk in gezinnen waar eer een rol speelt: wat het betekent om een ‘echte man’ of een ‘echte vrouw’ te zijn. Als de eer geschonden is, kan deze hersteld worden, bijvoorbeeld door iemand die zich niet aan de regels houdt buiten te sluiten.

Als dat bij jou het geval is, kan het onveilig zijn om je ouders te vertellen over je genderidentiteit of seksuele voorkeur. Zeker als je ouders dreigen met geweld, je opsluiten, je buitensluiten, je slaan, schoppen, of je dreigen uit te huwelijken, zoek ondersteuning en hulp.

Misschien weet je niet van tevoren, hoe je ouders zullen reageren, maar heb je een vermoeden. Je kunt dan een leraar of hulpverlener in vertrouwen nemen en dit bespreken. Je kunt een zus of nichtje vertellen en haar vragen wat ze denkt dat je ouders zullen doen. Je kunt ook andere LHBTI’s uit traditionele gezinnen vragen hoe zij ermee om zijn gegaan.

Het niet vertellen aan je ouders kan je het gevoel geven dat je er alleen voor staat. En dat je dingen verborgen moet houden. Maar het kan ook zo zijn, dat je ouders het wel weten, en het accepteren zolang je er niet over praat of er zichtbaar niets mee doet. De vraag is natuurlijk hoe je dan jezelf kunt zijn. Steun van andere familieleden, vrienden of jongeren die hetzelfde meemaken kan dan van pas komen.

Meer FAQ's voor jou

Wat is a-seksueel?

Aseksualiteit is een geaardheid, net zoals heteroseksualiteit, biseksualiteit en homoseksualiteit dat ook zijn. Er is alleen één groot verschil: je hebt geen seksuele verlangens naar geen enkele sekse. Dat is de meest hanteerde definitie volgens het Aseksueel Voorlichtings- en Educatie...

Lees hier meer

Hoe ontstaat seksuele voorkeur?

De meeste wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat seksuele voorkeur op verschillende manieren ontstaat. Hieronder een aantal van deze theorieën: Het ontstaat waarschijnlijk in de baarmoeder Een deel van de wetenschappers gaat ervan uit dat de hoeveelheid testosteron (een hormoon) van...

Lees hier meer

Hoe kom ik uit de kast (bij ouders/familie/vrienden)?

Het blijkt dat ontzettend veel jonge (en soms ook oudere) bi- en homoseksuelen nog in de zogenaamde kast zitten. Of je deur nu al op een kiertje staat of niet, Gay.nl verzamelde 10 Gouden Tips om de eerste stappen naar...

Lees hier meer