Hoe kom ik uit de kast (bij ouders/familie/vrienden)?

Het blijkt dat ontzettend veel jonge (en soms ook oudere) bi- en homoseksuelen nog in de zogenaamde kast zitten.
Of je deur nu al op een kiertje staat of niet, Gay.nl verzamelde 10 Gouden Tips om de eerste stappen naar je coming out te doen:

1. Accepteer jezelf
Het idee dat je homo, lesbiënne, bi of transgender bent is vaak vreemd. Misschien ken je homo’s in je omgeving om mee te praten, misschien heb je ook wel helemaal niemand. In de grote boze wereld wordt homoseksualiteit vaak bestempeld als vreemd, zondig of onnatuurlijk.
Het kan zijn dat je hier in gaat geloven, maar dat is nergens voor nodig.
Weet dat er niets verkeerd aan je is. Vaak is er een soort coming out bij jezelf nodig voordat je jezelf accepteert en over kunt gaan op verdere stappen.

2. Vertel het een vertrouwd persoon
Mensen die je vertrouwt en je goed kennen en op z’n minst een klein beetje open-minded zijn, zullen het van je accepteren. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn, maar natuurlijk ook je broer of zus. Als je een vertrouwd persoon dit geheim van je vertelt, zul je merken dat er al een last van je schouders valt.

3. Eigen tempo
Erg belangrijk: laat je niet pushen of ergens toe dwingen. Het is jouw coming out en jouw leven. Er zijn genoeg mensen die in hun hele leven besluiten het maar aan een paar mensen te vertellen en niet aan de rest van de wereld. Je hoeft ook niet precies de coming out van een ander te imiteren; iedereen heeft zijn of haar eigen tempo en manier van uit de kast komen.

4. Stel jezelf de volgende vraag
Stel jezelf de vraag: ‘Waarom wil ik dit doen?’
Dat je het aan iemand wilt vertellen en er over wilt praten geeft al aan dat je er klaar voor bent. En nu moet je natuurlijk ook weten waarom je uit die kast wil. Wil je liefde, respect, antwoorden, steun, begrip of hulp?

5. Bedenk wat de eerste reactie zal zijn
Wees je ervan bewust dat er altijd een eerste reactie van personen op jouw coming out zal zijn, die soms kan voortvloeien uit onwetendheid, verlegenheid of angst voor het onderwerp. Jij hebt al een heel proces moeten doormaken, maar degenen aan wie je het vertelt worden nu pas misschien voor het eerst met dit onderwerp geconfronteerd.
Daarnaast is het niet reageren ook een optie, misschien accepteren ze je meteen maar weten ze niet wat ze erop moeten antwoorden.
Veroordeel personen niet meteen, geef ze ook ruimte om deze informatie te verwerken.

6. Zoek ‘soortgenoten’
Wees gerust! Je bent niet de eerste die dit meemaakt! 6 tot 7% van de wereldbevolking (rond de 455 miljoen mensen) zijn ook lhbt of i.
Er zijn genoeg mensen die je dus kunnen steunen en je wellicht advies kunnen geven bij je coming out. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij het COC.

7. Ga niet meteen in discussie
Ga niet meteen de discussie aan met mensen. Laat anderen wennen aan het idee. Je kunt ook aangeven, mochten ze met jou in discussie willen treden, dat dit niet de reden is waarom je het ze hebt verteld.
Je kunt een discussie ook voorkomen door te praten vanuit jouw gevoel, door middel van ik-zinnen:
“Ik voel…”
“Ik geloof…”
“Het is voor mij belangrijk…”
Dan is het doel niet om de ander te overtuigen, maar om te laten zien wat er in jou persoonlijk omgaat. Daarmee laat je iets heel persoonlijks, en dus kostbaars, zien. Je zult zien dat anderen dat ook zo ervaren en ook komen met persoonlijke antwoorden.

8. Regel steun van tevoren
Vertel een vertrouwd persoon, bijvoorbeeld dezelfde persoon als bij tip 2, dat je een coming out hebt gepland. Deze persoon kan je steunen en je kunt achteraf vertellen hoe het is gegaan.

9. Kies de goede tijd en plaats
Het doen van je coming out kost tijd, ook voor de ander, om het te kunnen verwerken. Je kunt bijvoorbeeld iemand uitnodigen voor een maaltijd, een wandeling of een andere vorm van een rustig dagje uit.
Het voordeel van een wandeling is dat je iemand niet constant aan hoeft te kijken en niet snel gestoord zult worden door een deurbel of een telefoon.

10. Jij bent niet anders, maar de ander ziet jou wel met nieuwe ogen
Na je coming out ben je nog steeds dezelfde persoon die je altijd was. Maar mensen die je het vertelt zullen eerst moeten omschakelen en hun beeld van jou moeten bijstellen. Ouders moeten vaak dromen en verwachtingen veranderen en dat kan een soort ‘rouwproces’ veroorzaken.
Plotseling vallen hun dromen van bijvoorbeeld kleinkinderen of een huwelijk in duigen.
Het kost tijd voordat ze nieuwe dromen voor je hebben en inzien dat jij niet veranderd bent, maar ze jou slechts in een verkeerd ‘hokje’ hadden gestopt.
Probeer de ander zijn of haar reactie te accepteren zoals jij zelf ook geaccepteerd zou willen worden.

Meer FAQs voor jou

Vanaf welke leeftijd weet je of je transgender bent?

Een vaste leeftijd waarop je weet of je transgender bent, bestaat niet. De een weet het al als 6-jarige, de ander ontdekt het pas op 40-jarige leeftijd. Wel hebben de meeste transgender personen vanaf jonge leeftijd een gevoel ‘anders’ te...

Lees hier meer

Ben ik misschien homo of bi?

Als je als jongen homoseksueel bent, kan het zo zijn dat: leuke jongens je sneller opvallen dan leuke meisjes je liever met een jongen zoent dan met een meisje je mannenlichamen mooier en opwindender vindt dan vrouwenlichamen je soms kriebels...

Lees hier meer

Wat is een transitie?

Als je ‘in transitie’ bent, verander je van meisje naar jongen of van jongen naar meisje. Dat betekent een sociale rolwisseling. Je past bijvoorbeeld je kleding aan en je verandert van naam. Maar transitie betekent vaak ook een medische behandeling....

Lees hier meer