Wat kan ik doen als ik over mijn genderidentiteit twijfel?

  • Geef jezelf tijd en ruimte om na te denken over je genderidentiteit. Gender is niet vanzelfsprekend: het kan verschillen per dag hoe vrouwelijk of mannelijk je je voelt en ook in de maatschappij verschuiven de normen. Het is dus niet raar als jij twijfels hebt. Je bent niet meteen transgender als je twijfelt. Het kan wel. Ook onder transgender personen geldt: iedereen is anders.
  • Als je een diepe wens hebt om je lichaam te veranderen in dat van een meisje terwijl je nu het lichaam van een jongen hebt, of andersom, kan het zijn dat je genderincongruent bent: je lichaam klopt niet met hoe je je voelt. > lees ook Ben ik misschien transgender?
  • Het kan dan fijn zijn om te weten hoe andere jongeren hun genderidentiteit beleven.[link naar verhalen]
  • Het kan helpen om je gevoelens beter te begrijpen door je eigen verhaal op te schrijven. Bijvoorbeeld in een dagboek, een ervaringsverhaal, een gedicht of een songtekst.
  • Praten over je gevoel kan helpen. Is er iemand in je omgeving die je kan vertrouwen en die jouw verhaal niet doorvertelt? Een vriend of een tante?
  • Of zou je liever met een andere trans jongeren praten? Zij komen samen in jongerengroepen en organiseren uitjes met elkaar, juist om ervaringen uit te wisselen.
  • Je kunt ook bij hulpverleners terecht die gespecialiseerd zijn in gendervragen; hen kun je om advies vragen of je hart eens lekker uitstorten. Soms is een vreemde daarvoor juist heel geschikt. Bij Transvisie Zorg hebben ze ervaring met deze zaken.
  • Zij weten ook hoe het werkt als je fysiek van geslacht wilt veranderen. Op deze site van het ziekenhuis dat daar veel ervaring mee heeft in Amsterdam kun je ook meer lezen over hoe het werkt. Op deze site staat ook een folder voor jongeren vanaf 12 jaar.
  • Als je er met je ouders over wil praten, vind je hier meer tips. Zij weten vaak al wel hoe het zit.

Meer FAQs voor jou

Wat kan ik doen als ik homo, lesbisch of bi ben?

Het is belangrijk om over je gevoelens te praten. Het is meestal fijn om met je ouders te praten over je gevoelens. Dat geldt voor allerlei gevoelens, dus ook voor je homo-, lesbische of bi-gevoelens. Lees hier alles over het gesprek met...

Lees hier meer

Wat moet ik doen als ik bedreigd wordt omdat ik lhbti’er ben?

Als je in acuut gevaar bent, bel 112. Geef aan dat je mogelijk te maken met huiselijk geweld of eergerelateerd geweld. Praat met een deskundige die jou helpt om het geweld of dwang te voorkomen of te stoppen. Samen bedenken...

Lees hier meer

Ben ik misschien homo of bi?

Als je als jongen homoseksueel bent, kan het zo zijn dat: leuke jongens je sneller opvallen dan leuke meisjes je liever met een jongen zoent dan met een meisje je mannenlichamen mooier en opwindender vindt dan vrouwenlichamen je soms kriebels...

Lees hier meer