‘Het maakt niet uit of je man, vrouw of allebei tegelijk bent’

ANNE (14) woont in harderwijk
(lesbisch, alle voornaamwoorden)

 

Anne zit in 4 vwo van het rsg Slingerbos.
‘Ik zat in groep 7, denk dat ik 9 jaar was, toen ik verliefd werd op m’n beste vriendin. Dat heb ik haar in die tijd nooit verteld. Zij was niet verliefd op mij en ze heeft het ook nooit doorgehad. Dat heeft wel twee jaar geduurd, tot het eind van de lagere school. Toen we allebei naar een andere middelbare school gingen hebben we nog wel een poosje contact gehouden, maar toen ik haar minder zag, ging die verliefdheid ook weg.’

‘In de eerste van de middelbare school heb ik het aan m’n ouders verteld. Het was eigenlijk meer dat het ter sprake kwam. M’n moeder vroeg een keer in de auto: ‘Wil je geen vriendje dan?’ En ik zei: ‘Nee, ik hoef geen vriendje’. ‘Oh, wil je een vriendinnetje dan?’ Ik zei: ‘Ja!’. Dat ging best wel relaxed. Het was niet echt een ding. M’n moeder had het niet echt verwacht, maar ze vond het ook niet heel raar.’
‘Ik ben enig kind en hoefde het dus niet aan broers of zusjes te vertellen. Omdat ik het al twee jaar wist van mezelf, was ik wel aan het idee gewend, maar toch vond ik het heel eng en spannend om aan vrienden te vertellen. Je weet niet wat de reacties zullen zijn. Maar daar ben ik nu ook wel aan gewend. Ik moet wel, haha.’

‘Ik heb een aantal lhbtiq-vrienden, maar niet heel veel. In mijn klas heb ik niet expliciet gezegd dat ik lesbisch ben, maar een aantal weet het wel. In mijn oude klas wist iedereen het. Wanneer mensen het aan me vragen ben ik er gewoon open over.’

‘Aandoen wat je aan wil doen, eruitzien zoals je eruit wil zien en dat het niet uitmaakt met welke genderidentiteit je je identificeert. Dat is voor mij freedom of gender. Dat het niet uitmaakt of je mannelijk of vrouwelijk, of allebei tegelijk bent en dat je niet per se een man of een vrouw hoeft te zijn in die mannelijkheid of vrouwelijkheid.’

Foto: Carla Kogelman, ‘Freedom of gender’.
Tekst: Mariëtte Raap | De Schrijffabriek

Meer Verhaal voor jou

‘Tijdens mijn sportcarrière was ik niet zo bezig met wie ik was en hoe ik mij moest voelen’

Frederik de Ruiter (Elspeet, 1969) sportte bij Atletiekvereniging Athlos in Harderwijk toen hij zijn coming out had. Hij woont nu in Amsterdam Ik was vrij laat met mijn coming out, ongeveer rond mijn dertigste. Tijdens mijn sportcarrière was ik niet...

Lees hier meer

Je moet je vaak verantwoorden voor wie je bent, dat is toch bizar!

Ronald van Schepen (49) uit Harderwijk ‘Gay zijn hoort bij mij. Het is nooit echt een grote worsteling geweest en ik zou het ook niet anders willen. Dit is wie ik ben! Helaas denkt de maatschappij daar soms anders over en moet je...

Lees hier meer

Piet kwam pas op z’n 55e voor zijn geaardheid uit, terwijl hij ‘het’ al z’n 16e wist!

Piet van Veen en Henk Pol (65 en 73) uit Harderwijk ‘Wij zijn opgegroeid in Nijkerk en Zuilichem, de ‘Biblebelt’. Dat maakte het in onze jeugd onmogelijk om uit de kast te komen. Ook vanuit het geloof waarin we zijn grootgebracht, was daar...

Lees hier meer