‘Ik heb heel lang gedaan alsof ik normatief moest zijn’

Simon (27) komt uit Oostenrijk, woont nu in Zwolle
(Gender: I don’t know, voornaamwoorden hij/hem)

 

Simon leert sociale studies, filosofie en geschiedenis.
‘Ik heb nu nieuwe definities, dus ik weet nog niet wat m’n gender is. M’n leven lang heb ik gehoord dat ik man ben, maar ik weet het nu niet. Vroeger dacht ik vaak: ik kan ook een jurk aandoen. Mijn brein had geen filter van wat wel en wat niet ‘hoorde’. Ik stelde ook altijd vragen als: ‘Waarom kan ik geen nagellak dragen?’ Maar kreeg geen antwoord.’

‘Ik heb altijd het idee gehad dat ik normaal moest zijn. Daardoor heb ik heel lang gedaan alsof ik hetero was en voelde ik me opgesloten. Nu kan en wil ik niet meer in hokjes denken. Door te zeggen ‘Ik weet het niet’, geef ik mezelf de ruimte om na te denken en te leren. Als je het eenmaal weet, dan stop je met leren, omdat je denkt dat er niks meer is wat je niet weet. Hierdoor doe je wat er van je verwacht wordt. Dat wil ik niet.’

‘Ik ben polyamoureus. Ik had naast m’n huidige partner Renee oorspronkelijk meerdere relaties tegelijkertijd en allemaal met elkaars toestemming. Tegenwoordig heb ik een relatie met Renee. Dat betekent niet dat ik niet nog anderen ernaast kan daten. We hebben afspraken gemaakt zodat dat wel mogelijk is. We gaan niet vreemd. Vreemdgaan betekent voor mij dat ik erover zou liegen. Dat hoeft niet want het is geen taboe. Het maakt mijn relaties eerlijker en de connectie oprechter.’

‘Freedom of gender is voor mij vrijheid van spelregels. Binnen bepaalde genders, man vrouw, zijn er bepaalde normen: mannen mogen niet huilen, moeten sterk zijn en vrouwen moeten luisteren, dat soort. Dat zijn sociale constructies, spelregels die we hebben afgesproken. Ik vind dat die ‘spelregels’ nergens aan bijdragen en dat ze mensen alleen maar opsluiten in hoe ze zich hierin mogen voelen. Ik wil de vrijheid om van genders af te zijn op een bepaalde manier. Ik heb geen contract getekend om me aan deze afspraken te moeten houden, dat geeft me vrijheid.’

Foto: Carla Kogelman, ‘Freedom of gender’.
Tekst: Mariëtte Raap | De Schrijffabriek

Meer Verhaal voor jou

Love is love. Maar heb ook zeker liefde voor jezelf

Mijn naam is Prescilla/Cil en ik ben 19 jaar. Ik identificeer mijzelf als Non-Binair en ik ben Panseksueel. Vroeger snapte ik homofobie nooit. Ik heb altijd gezegt: "Als jij een meisje mag kussen, waarom ik dan niet?" ik snapte niet...

Lees hier meer

Mijn coming out als panseksueel/biseksueel

Coming out over seksualiteit panseksueel/biseskueel Evie: Het was 2016 en ik vond een meid leuk. Drama, natuurlijk want ik dacht dat ik hetero was. Ook had ik een vriendje maar dat was snel geklaard omdat ik me schuldig voelde. Dus...

Lees hier meer

‘Ik weet niet of mijn familie ook blij met me is als ik het vertel’

XXXXX Quin (14) komt uit Harderwijk (non-binair, voornaamwoorden die/hun/hen)   ‘Ik ben bij m’n geboorte als meisje aangemerkt en weet sinds anderhalf jaar over mezelf dat ik non-binair ben. Ik ben ook jongen. Ik ben eigenlijk allebei. Dat vind ik...

Lees hier meer