‘Ik weet niet wat mijn gender is en dat is prima’

Frede (14) woont in Putten
(lesbisch, genderneutraal, alle voornaamwoorden)

 

Frede zit in de 3e van het vmbo Vathorst College in Amersfoort.
‘Ik voel me goed in m’n neutrale gender. Het maakt me eigenlijk ook niet uit welk gender ik ben. Ik weet niet wat ik ben en dat vind ik prima. Het is eigenlijk genderneutraal en non-binair, maar ik vind het totaal niet belangrijk om daar een stempel op te plakken. Ik hoef niet in een specifiek hokje te passen.’

‘Dat was altijd al zo. Ik heb ook niet echt een coming out gehad en m’n ouders hebben er nooit moeilijk over gedaan. Ik vind het fijn dat ik thuis helemaal geaccepteerd word hoe ik ben. Op school is dat ook zo en bij m’n vrienden ook. De meeste van mijn vrienden op school zijn zelf ook iets in de lhbtiq.’

‘Ik ken ze allemaal van de GSA, de Gender and Sexuality Alliance die we op school hebben opgezet. Ik ben vice-voorzitter van ons GSA-bestuur. Op verschillende lhbtiq+ dagen organiseren we acties. Bijvoorbeeld op Paarse vrijdag, de tweede vrijdag in december. We proberen dan alles op school zoveel mogelijk paars te kleuren en we zetten ons in voor seksuele- en genderdiversiteit als norm.’

‘Eind september organiseren we de week tegen pesten. En we hebben het schoolbestuur een brief geschreven over wat we graag veranderd zouden zien op school. Zo willen we een genderneutraal toilet en dat Magister, ons digitale schoolprogramma, aangepast wordt, zodat iemands voornaamwoorden daar ook ingezet kunnen worden. Dan weet de docent hoe een leerling aangesproken wil worden. Ook het aanmaken van een nieuw mailadres moet makkelijker worden, zodat iemand niet meer op de deadname gemaild wordt. Dat is vaak heel lastig.’

‘Mogen zijn wie je bent en vrij zijn om je eigen gender te bepalen is voor mij freedom of gender. En de vrijheid hebben dat mensen daar geen oordeel over hebben en elkaar respecteren in wie de ander is’.

Foto: Carla Kogelman, ‘Freedom of gender’.
Tekst: Mariëtte Raap | De Schrijffabriek

Meer Verhaal voor jou

Dagboek van een transgender

17 januari 2022 De weken van herstel gingen mij aardig goed af. Ik had weinig pijn en hield me goed aan de regels. Er werd goed voor me gezorgd en ik mocht eindelijk weer douchen. Na de 4 weken mag...

Lees hier meer

Een Christelijk, Veluws én roze gezin? Een zeldzaamheid, maar wij zijn het!

Priska en Anita (40 en 45) uit Wezep ‘Een Christelijk, Veluws én roze gezin? Dat schijnt een zeldzaamheid te zijn, maar wij zijn het! Zelf ervaren we niet dat we ‘anders’ zijn. Het zijn andere mensen die ons dat laten merken. We vinden...

Lees hier meer

Ik ben aromantisch en aseksueel

Ik ben een jonge "vrouw" van 29 jaar. Vrouw tussen haakjes? Jep, want ik voel me geen vrouw. Ook geen man. Het dichtste bij komt: een jongen. Ik kleed me graag als jongen, word graag gezien als jongen, maar heb...

Lees hier meer