‘In freedom of gender moet iedereen eigenlijk alles kunnen zijn’

XXXXX Anke (18) woont in Ermelo
(voorlopig queer, voornaamwoorden: lastig want ik ben nog niet uit de kast voor iedereen)

 

Anke zit in het derde jaar van het mbo Landstede in Harderwijk.
‘Niet alle mensen in mijn omgeving weten van mijn identiteit. Iedereen van Village People weet het wel, maar bijvoorbeeld m’n klasgenoten nog niet. In het dagelijks leven kan ik niet altijd open zijn in wie ik ben. Ik heb wel het gevoel dat ik gay of queer kan zijn, maar andere labels zoals bijvoorbeeld panseksueel zijn best lastig.’

‘M’n ouders proberen het wel te begrijpen en erover te leren, maar het is best moeilijk voor ze. Ze zijn niet afwijzend, maar ze staan er ook niet echt voor open als ik het aangeef wanneer ze iets verkeerds zeggen of
niet snappen.’
‘Ik vind het Village People Jongerencafé heel leuk. Ik leer hier nieuwe mensen kennen, maar ik kan hier ook met m’n eigen vrienden komen. De dragshow in het Village People café vond ik geweldig, maar film kijken vind ik ook leuk, of een spel spelen. Dungeons and Dragons is m’n favoriet.’

‘Voor mij betekent freedom of gender dat iedereen geaccepteerd wordt, ongeacht het gender. Dat als je trans bent, dat serieus genomen wordt, maar dat je tegelijkertijd niet meteen in hokjes wordt gestopt. Dat niemand zegt: ‘Nu ben je een vrouw en dus moet je je vrouwelijk gaan gedragen’, of ‘Nu ben je een man en moet je stoer zijn’. In freedom of gender moet iedereen eigenlijk alles kunnen zijn.’

Foto: Carla Kogelman, ‘Freedom of gender’.
Tekst: Mariëtte Raap | De Schrijffabriek

Meer Verhaal voor jou

‘Tijdens mijn sportcarrière was ik niet zo bezig met wie ik was en hoe ik mij moest voelen’

Frederik de Ruiter (Elspeet, 1969) sportte bij Atletiekvereniging Athlos in Harderwijk toen hij zijn coming out had. Hij woont nu in Amsterdam Ik was vrij laat met mijn coming out, ongeveer rond mijn dertigste. Tijdens mijn sportcarrière was ik niet...

Lees hier meer

‘In freedom of gender moet iedereen eigenlijk alles kunnen zijn’

XXXXX Anke (18) woont in Ermelo (voorlopig queer, voornaamwoorden: lastig want ik ben nog niet uit de kast voor iedereen)   Anke zit in het derde jaar van het mbo Landstede in Harderwijk. ‘Niet alle mensen in mijn omgeving weten...

Lees hier meer

Je moet je vaak verantwoorden voor wie je bent, dat is toch bizar!

Ronald van Schepen (49) uit Harderwijk ‘Gay zijn hoort bij mij. Het is nooit echt een grote worsteling geweest en ik zou het ook niet anders willen. Dit is wie ik ben! Helaas denkt de maatschappij daar soms anders over en moet je...

Lees hier meer