Bijzonder: Poetin ontmoette in 2013 oud-wethouder Carolien Gehrels

In 2013 werd Poetin uitgenodigd op een Koninklijk buffet in Amsterdam. Daar stond de Nederlandse LHBTI-gemeenschap te protesteren tegen de anti-homo propagandawet die Poetin in Rusland invoerde. Op dat moment was Carolien Gehrels locoburgemeester en ontving ze Poetin. 

Bron: KRO-NCRV

“Ik was locoburgemeester, Eberhard van der Laan burgemeester en wij dachten inderdaad: we moeten hem  alle kleuren van de regenboog laten zien. Amsterdam is een stad waar verschillen juist uitvergroot worden en waar je diversiteit mag vieren”, vertelt Carolien Gehrels.

Een divers ontvangst

De oud-locoburgemeester vertelt dat het protest uitgebreid is besproken in het college. “Een maand van tevoren hadden we besloten dat we de homovlag zouden hijsen op het Stadhuis. Bij heel veel culturele instellingen, de passengers terminal en toegangswegen van de stad waren die homovlaggen te zien”, legt Gehrels uit. Voor een goed ontvangst? “Voor een divers ontvangst, om Poetin alle kleuren van de regenboog te laten zien”, vult ze aan.

Ten faveure van de inclusiviteit

Burgemeester Eberhard van der Laan bedacht samen met Carolien Gehrels een plan. Hij zou niet degene zijn die Poetin zou ontvangen, dat zou Gehrels doen. “Dat leek ons een mooi statement”, lacht Gehrels. “Eberhard, maar ook wij, hebben de gewoonte om zeer indringend over dit soort zaken te spreken. (…) Natuurlijk hield het ons in hoge mate bezig hoe we hier een zo goed mogelijk statement konden maken ten faveure van de inclusiviteit in Amsterdam.”

Heel groot statement

Een statement maakten ze. “Uiteindelijk was Eberhard, de burgemeester, degene die uiteindelijk beslist wat hij gaat doen. Die maandagmorgen belde hij mij op. Hij zei: ‘Carolien, ik vind het mooi als jij het doet’. En ik moet eerlijk zeggen, voor mij werd het verhaal toen ook mooi rond. Want op de Magere Brug stond mijn vrouw, tegenover mij stonden mijn vrienden, Dolly Bellefleur hoorde je hier net zingen, die stond er ongetwijfeld ook. En met elkaar hebben we in Amsterdam denk ik een heel groot statement gemaakt”, vertelt Gehrels trots.

Was Eberhard van der Laan dan de enige bestuurder ter wereld die heeft geweigerd Poetin te ontmoeten? “Ik heb het niet gecheckt, maar het is wel zo dat dit zeer gewaardeerd is door iedereen en alles in Amsterdam en de gehele homogemeenschap wereldwijd”, antwoordt Gehrels.

<iframe width=’100%’ height=’100%’ frameborder=’0′ scrolling=’no’ class=’npoplayer’ allowfullscreen=’true’ webkitallowfullscreen=’true’ mozallowfullscreen=’true’ src=’https://kro-ncrv.nl/poms/5788/embed-video’ id=’POMS_KN_16833934′ allow=’encrypted-media; autoplay; fullscreen’></iframe>

 

Meer nieuws voor jou

Pride-foto’s van zoenende mannen beklad in Vlissingen

Bron: Omroep Zeeland Meerdere foto's van de Pride Photo-tentoonstelling in Vlissingen zijn begin mei beklad met verf. Het gaat om foto's waar zoenende of naakte mannen op te zien zijn. De organisatie gaat aangifte doen. Pride Photo is een reizende...

Lees hier meer

Eerste LHBTIQ+ camping van Nederland: op De Paradijsvogel mag echt iedereen zichzelf zijn

Het wordt de eerste (pop-up) camping voor LHBTIQ+ kinderen in Nederland: op 29 juli slaat camping De Paradijsvogel haar vleugels uit in Lelystad. De 15-jarige Devin is ’anders’, zo omschrijft moeder Brenda Schaaper. „Mijn kind is non-binair. In het begin...

Lees hier meer

Onderzoek naar ervaringen en behoeften in de (trans)genderzorg

Heb jij tussen 2019 en nu transgenderzorg ontvangen of sta je op de wachtlijst voor transgenderzorg? Dan zijn benieuwd naar jouw ervaringen! We vragen je namens de Kwartiermaker Transgenderzorg om de vragenlijst “Ervaringen en behoeften in de (trans)genderzorg” in te...

Lees hier meer