Lhbtiq+ in de VS | Controverse over LHBTI-kleding voor heel jonge kinderen

In Florida, de Verenigde Staten, is ophef ontstaan door een initiatief van de aldaar gevestigde Walt Disney Company. Het bedrijf achter Donald Duck, Mickey Mouse en Disney Land is volgens critici helemaal doorgeslagen in de ambitie aan te sluiten bij de ‘woke’-beweging.

Eerder deze maand bracht Disney een LHBT-kledinglijn op de markt, die speciaal gericht is op jonge kinderen. De regenboogontwerpen betreffen onder andere babykleding, rugzakjes, sokjes en T-shirts, met kleurige afbeeldingen van Mickey Mouse en andere karakters uit de stal van het entertainment-bedrijf, dat naast Disney ook StarWars, Marvel en Pixar omvat.

Sinds 2018 presenteerde Disney elk jaar een kledinglijn voor kinderen, genaamd Rainbow Disney Collection. Dit jaar is de naam veranderd in Disney Pride Collection. De ‘LGBT Pride Collection’ van Disney wordt verkocht in Disney Stores, die op alle continenten bestaan, soms als zelfstandige winkel, soms als onderdeel van een warenhuis als Harrods of JC Penney.

Op de achtergrond speelt een nieuwe wet die in de staat Florida is afgekondigd, waarin staat dat seksuele voorlichting en voorlichting over gender aan kinderen op scholen niet eerder is toegestaan dan in groep 5, wanneer de leerlingen acht jaar oud zijn. Deze wet wordt door 61% van de Amerikanen gesteund, waaronder zowel aanhangers van de Democraten als van de Republikeinen, zo liet een recente peiling zien.

De wet is een gevolg van zorgen geuit door ouders van jonge kinderen, die niet willen dat zij op school worden geconfronteerd met voor hun leeftijd ongepaste informatie over seksuele activiteiten en geslachtsverandering.

De CEO van de Walt Disney Company, Bob Chapek, heeft zich in het openbaar fel tegen de nieuwe wet gekeerd. Chapek heeft aangekondigd de gehele opbrengst van de kleidinglijn voor jonge kinderen te doneren aan organisaties die strijden tegen deze nieuwe wet in Florida.

In reactie daarop heeft de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, gezegd dat het bedrijf zich niet behoort te keren tegen democratisch aangenomen wetten. De bijzondere positie die de Walt Disney Company had in Florida, waarbij het bedrijf vrijwel geen belasting hoefde af te dragen, is door de gouverneur opgeheven. Vanaf nu zal Walt Disney Company net als andere bedrijven gewoon belasting moeten afdragen in de staat Florida.

Meer nieuws voor jou

Sociale behoeften van transgender en non-binaire jongeren

Wat hebben transgender en non-binaire jongeren op sociaal vlak nodig en hoe kan een gemeente inspelen op die behoeften? Om hier antwoord op te geven zijn 23 transgender en non-binaire jongeren van 16 tot en met 25 jaar geïnterviewd over...

Lees hier meer

Lhbtiq+’ers lopen groter risico op vereenzaming

Ruim vier op de tien Nederlanders boven de 15 jaar voelden zich vorig jaar eenzaam. Dat meldt het CBS bij de start van de landelijke Week tegen Eenzaamheid. In 2019 had ongeveer een derde van de Nederlanders te maken met...

Lees hier meer

Anonieme Premier League-voetballer zegt in open brief homo te zijn

Een speler uit de Premier League heeft vrijdagavond in een anonieme open brief bekendgemaakt homoseksueel te zijn. De brief, die is verstuurd door de Justin Fashanu Foundation - een organisatie die zich inzet voor homoseksuele profvoetballers - is in handen...

Lees hier meer