De Regenboogrotonde: werken aan lhbtiqa+ inclusie in zorg en welzijn

Veel zorg- en welzijnsinstellingen willen werken aan lhbtiqa+ inclusie, maar hebben behoefte aan concrete tips over hoe ze dat kunnen doen. Om organisaties daarin te ondersteunen heeft Violet Diversity & Inclusion in opdracht van de gemeente Nijmegen de Regenboogrotonde ontwikkeld, een routekaart voor lhbtiqa+ sensitiviteit in zorg en welzijn.

Waarom is aandacht voor lhbtiqa+ inclusie in zorg en welzijn nodig?

Zorg- en welzijnsorganisaties zijn nog niet altijd sensitief op seksuele, sekse- en genderdiversiteit. Veel lhbtiqa+ personen hebben slechte ervaringen met zorg- en hulpverlening, bijvoorbeeld omdat zorg- en welzijnsprofessionals niet lhbtiqa+ sensitief handelen. Gevolg daarvan is dat sommige lhbtiqa+ personen zorg mijden, of niet open over hun lhbtiqa+ identiteit zijn uit angst voor discriminatie. De Regenboogrotonde is ontwikkeld om zorg- en welzijnsorganisaties te helpen een veiligere omgeving voor zowel lhbtiqa+ cliënten, als lhbtiqa+ medewerkers te creëren.

Bekijk de Regenboogrotonde

Hoe is de routekaart tot stand gekomen?

Gemeente Nijmegen heeft een gemeentelijke regenboog werkgroep zorg en welzijn, waar de GGD, RIBW, Bindkracht10, Directe Zorg Nijmegen, Radboud UMC, COC Nijmegen en de Waalboog aan deelnemen. Vanuit deze werkgroep zijn inspiratiesessies over lhbtiqa+ inclusie georganiseerd met twintig Nijmeegse zorg- en welzijnsinstellingen.

Uit de inspiratiesessies kwam naar voren dat er behoefte was aan een goed onderbouwd document met voorbeelden van waar je als organisatie mee aan de slag kan gaan, en concrete tips over specifieke onderwerpen. Zo hadden de organisaties vragen over hoe je binnen je organisatie draagvlak kan creëren. En hoe je om kan gaan met collega’s die geen affiniteit met het onderwerp hebben en daardoor het belang er niet van inzien. Volgend op deze inspiratiesessies heeft de gemeente Nijmegen, via de werkgroep zorg en welzijn, opdracht gegeven tot de ontwikkeling van de Regenboogrotonde.

Hoe werkt de Regenboogrotonde?

De Regenboogrotonde van Violet Diversity & Inclusion bestaat uit vier verschillende onderdelen: de start met uitleg en begrippen, en daarna drie verschillende afslagen. De eerste afslag van de rotonde, ‘veranderproces’, gaat over het in gang zetten van verandering binnen je organisatie. Onder andere doelen stellen, draagvlak creëren en het uitdragen van een inclusieve norm komen aan bod. De tweede afslag, ‘kennis’, gaat over het opdoen en verspreiden van kennis binnen de organisatie. Onderwerpen als diversiteitssensitief werken en deskundigheidsbevordering komen aan bod, net als specifieke kennis over bijvoorbeeld intersekse personen, lhbtiqa+ ouderen en lhbtiqa+ personen met een beperking. De laatste afslag, ‘bedrijfsvoering’, gaat over inclusief werkgeverschap. Hier vind je tips over onder andere werving en selectie, sociale veiligheid en inclusieve communicatie.

Uitgangspunt van de routekaart is dat het voor iedere organisatie waardevol kan zijn, ongeacht hoe ver zij al zijn op het gebied van lhbtiqa+ inclusie. De ene organisatie zal bijvoorbeeld meer behoefte hebben aan tips over hoe je het onderwerp voor het eerst op de agenda kan krijgen, terwijl een andere organisatie al aan de slag kan gaan met hoe ze binnen hun werk specifiek rekening kunnen houden met de behoeften van lhbtiqa+ personen met een beperking. Die organisaties kunnen dan ook op verschillende punten van de rotonde instappen. Op deze manier kunnen alle organisaties er gebruik van maken, om allen te werken aan hetzelfde doel: een veilige zorg- en welzijnssector voor lhbtiqa+ personen.

Bron: movisie

Meer nieuws voor jou

Deze vrouwen heten voor één week Peter

Ze heten Janine, Kira en Ineke, maar voor één week noemen ze zich Peter. Op LinkedIn althans. Bijna driehonderd vrouwen hebben vandaag online hun voornaam veranderd in Peter. Daarmee willen ze aandacht vragen voor de ongelijke man-vrouwverdeling op de werkvloer....

Lees hier meer

Transgenders in actie tegen lange wachtlijsten

Bron: Stentor 'Ruim twee jaar wachten op diagnose, dat is schrijnend' Personen die mogelijk van geslacht willen veranderen, staan ruim twee jaar op de wachtlijst voordat ze een intakegesprek krijgen. Dat is te lang, zegt Trans Zorg Nu. Met een...

Lees hier meer

Melanie C cancelt optreden in Polen vanwege omgang met lhbtiq-gemeenschap

Voormalig Spice Girl Melanie Chisholm heeft aangekondigd dat haar optreden tijdens een nieuwjaarsshow in Polen niet doorgaat. Ze deed dit in een bericht op Twitter en liet doorschemeren dat het besluit te maken heeft met de manier waarop er in...

Lees hier meer