Duitse rooms-katholieke pastores uit de kast

Vandaag, op 24 januari 2022, zullen 125 Duitse rooms-katholieke pastores en kerkelijke werkers zichzelf publiekelijk ‘outen’ via een manifest waarin ze de kerk oproepen om uitdrukkelijk ruimte te scheppen voor LHBTI+personen en hun leefwijzen: Out in Church – voor een kerk zonder angst. 

Tekst: Frans Bossink en Remy Jacobs, Werkverband van Katholieke Homo-Pastores
Foto: Mart Production/Pexels

Een moedige actie waarbij de ondertekenaars bewust het risico van uitsluiting en ontslag nemen. Als Werkverband van Katholieke Homo-Pastores willen wij deze actie openlijk ondersteunen en daarbij onze collega’s en bisschoppen in de Nederlandse rooms-katholieke kerk oproepen hetzelfde te doen.

De pastores en katholieke werkers stellen onder meer de volgende eisen:

  1. Herziening van de kwetsende kerkelijke leer over gender en seksualiteit op grond van de huidige wetenschappelijke inzichten.
  2. Verandering van het kerkelijk arbeidsrecht, zodanig dat leven in een gelijkgeslachtelijke relatie geen reden meer is tot uitsluiting of ontslag.
  3. Opening van kerkelijke riten en sacramenten voor de zegening van LHBTI+personen en paren.

Als Nederlandse katholieke homo-pastores zijn wij trots op deze moedige actie van onze Duitse collega’s. Dat is namelijk ook een riskante actie, want de kerkleiding tikt pastores die zich in het openbaar positief uitspreken over niet- heteroseksuele relaties en genderdiversiteit vrijwel altijd op de vingers. Ook in Nederland. En als deze Duitse collega’s ook nog eens naar buiten brengen dat ze in een relatie leven, lopen ze grote kans hun aanstelling te verliezen. Dat geldt ook voor ons!

Deze publieke coming-out is een pleidooi voor een kerk waarin seksuele en relationele diversiteit als een rijkdom wordt gezien, die niet verborgen hoeft te blijven maar die geleefd en gevierd mag worden. Zo’n veelkleurige kerk sluit niet uit maar is juist verwelkomend. Ze is een tegengif tegen de seksuele verkniptheid, de hypocrisie en het dubbelleven die al zoveel schade hebben aangericht – zie de publicatie van het rapport over seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk in Beieren vorige week. En daarmee is ze een conditio sine qua non voor haar geloofwaardigheid!

Wij roepen onze Nederlandse rooms-katholieke collega pastores en de bisschoppen op om zich – ook in het lopende synodale proces – sterk te maken voor de eisen die ‘OutInChurch’ formuleert. Voor een verwelkomende, inclusieve, geloofwaardige kerk.

Vanavond, 24 januari om 22.50 uur, zendt de Duitse tv op de ARD de documentaire Wie Gott Uns Schuf (‘Zoals God ons schiep’) uit, waarin een aantal ondertekenaars geïnterviewd wordt.

Meer informatie – de tekst van het manifest en de persverklaring van de organisatie, zowel in het Duits als in een aantal andere talen – is hier te vinden.

Meer nieuws voor jou

COC: weigering One Love-band onbegrijpelijk en teleurstellend

COC Nederland vindt het "onbegrijpelijk en teleurstellend" dat de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior de OneLove-band voor lhbti-acceptatie niet wilden dragen. "Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie en een verantwoordelijkheid", zegt de woordvoerder. "Voor lhbtiq+-fans en -spelers, zeker van die...

Lees hier meer

Lhbti’ers onthutst door reactie SGP op regenbooghartjes

De LHBTI-gemeenschap in Ermelo reageert onthutst op uitspraken van SGP-fractievoorzitter Frans Snoek. ,,Het is een gruwel voor God, dat gendergedoe’’, zei hij woensdag nadat er in zijn gemeente regenbooghartjes op SGP-verkiezingsposters waren geplakt. ,,Walgelijk’’, vindt drag queen Patty Sparkle die reactie. ,,Bijzonder...

Lees hier meer

Pride-foto’s van zoenende mannen beklad in Vlissingen

Bron: Omroep Zeeland Meerdere foto's van de Pride Photo-tentoonstelling in Vlissingen zijn begin mei beklad met verf. Het gaat om foto's waar zoenende of naakte mannen op te zien zijn. De organisatie gaat aangifte doen. Pride Photo is een reizende...

Lees hier meer