Lijsttrekkers H’wijkse partijen op regenboogdebat: meer geld, aandacht en tijd voor lhbtiq+

Dit artikel verscheen maandag 7 maart 2022 in de Stentor
Foto: Kevin Hagens voor de Stentor

Dat de verkiesbare partijen in Harderwijk het regenboogbeleid van de gemeente serieus nemen, werd tijdens het regenboogdebat op 6 maart in de MESS in Harderwijk maar al te duidelijk. Meer aandacht, meer geld, meer overleg, meer gesprekken, meer tijd en meer professionals. Met die ingrediënten hoopten alle politici die aan het regenboogdebat deelnamen dat Harderwijk ‘gelijkwaardig voor iedereen’ wordt.

De LHBTIQ-gemeenschap gaat het de komende tijd druk krijgen, als alle beloftes vanaf het politiek podium worden waargemaakt. ‘U gaat mij zeker zien’, ‘ik kom graag een keer langs’, ‘dat gesprek gaat er komen’ en ‘geen woorden maar daden’. Zo maar een greep uit de toezeggingen die vandaag werden gedaan tijdens het regenboogdebat van Village People in de MESS.

Aan de tand voelen

Vertegenwoordigers van acht verkiesbare partijen namen plaats op het podium om aan de tand te worden gevoeld door vier regenboogambassadeurs en het publiek. De ambassadeurs benaderde de politici vanuit hun eigen aandachtsgebied: sport, religie/migranten, jongeren/jeugd en onderwijs, zorg en ouderen. Twee partijen waren er niet bij: SGP (vanwege de zondagsrust) en Gemeentebelang (‘wij doen niet aan debatten’).

Maar hoe dan?

Iedereen is welkom, iedereen telt mee, je mag zijn wie je bent, een vrijer Harderwijk; dit soort uitgangspunten hoorde je vaak. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? De politici bleken voor alles open te staan, maar hoorden graag vanuit de gemeenschap wat ze nodig hebben.

Regenboogambassadeur Herman Boers (zorg en ouderen) wilde dat liever omdraaien. ,,Neem zelf het initiatief. Jullie willen hier iets mee. Kom naar ons toe, ga het gesprek aan. We hebben al genoeg te doen.’’
Natuurlijk wilden de politici er alles aan doen om de status van regenbooggemeente, die Harderwijk sinds december 2017 heeft, eer aan te doen. De manier waarop bleek toch wel een worsteling te zijn. Het onderwijs hierin een rol laten vervullen, was al een breinbreker. Met of juist zonder dwang? Of misschien vooral ouders een taak geven?

Vluchtelingen en LHBTIQ+

Hoe maak je vluchtelingen eigenlijk wegwijs in de LHBTIQ+-gemeenschap? Ambassadeur Noura Tamim vroeg om meer training binnen het asielzoekerscentrum over dit onderwerp. ,,Ze kennen een homo en een lesbi, maar verder niet. Ze weten niet wat LHBTIQ+ betekent.’’

Wat hebben ze dan nodig, was wederom de vraag. ,,Een voorlichtingsfilmpje?’’ vroeg Marisa Outhuijse namens nieuwkomer Heel Harderwijk. Tamim schudde haar hoofd. Dat was het toch ook niet.

Professional is het codewoord

‘Een professional’ was uiteindelijk het codewoord. Die zou er moeten komen. Als vraagbaak, coördinator, verbinder en dan onder de vlag van Village People. De ontmoetingsplek voor de regenbooggemeenschap had aan het einde van de middag waarschijnlijk de meeste vinkjes als het gaat om uitgesproken woorden.

Onafhankelijke rol bewaken

Mariëtte Raap, dragende pijler van Village People, wil daar graag nog even over nadenken. ,,Ik zeg nog geen ja, maar ook geen nee. Wij zijn er om ontmoeting te faciliteren. We hebben als Village People een vrije en onafhankelijke rol en dat willen we graag zo houden. Het moet niet zo zijn dat we zelf geen invulling meer mogen geven aan ons programma als er een professional binnen onze stichting komt.”

Vier jaar lang 47.000 euro

Om duidelijk te maken dat de Harderwijkse politiek absoluut meer wil met het regenboogbeleid, is hiervoor voor elk van de komende vier jaren een bedrag van 47.000 euro opgenomen.
Een verrassing voor veel aanwezige toehoorders – ‘een konijn uit de hoge hoed’ – die dachten dat dit 10.000 euro was en niets wisten van de verhoging.  

Naar het geheel kijken

Vanuit het publiek waarschuwde de 22-jarige Massimiliano Simbula (‘uit de kast op mijn 12de’) de politici voor het apart inzetten van dat geld op de genoemde deelgebieden. ,,Je moet naar het geheel kijken en alles evenveel aandacht geven. Het gaat niet over deelgebieden, maar over mensen. Heel fijn als je het ’s ochtends leuk hebt gehad op school, maar zo wil je je ’s avonds ook voelen in de sportschool.’’

Meer nieuws voor jou

Splinter Chabot slaat eerste munt voor 50 jaar erkenning COC

Bron: coc.nl Op 27 september heeft Splinter Chabot het eerste 50 jaar erkenning COC Vijfje geslagen. De eerste slag vond plaats in Hotel Mercier aan de Amsterdamse Rozenstraat, waar jarenlang het landelijk hoofdkwartier van de organisatie gevestigd was. De herdenkingsmunt...

Lees hier meer

Het Wim Sonneveld – complex

Op donderdagavond 18 april is de muzikale voorstelling over het leven en werk van Wim Sonneveld te zien in Nijkerk. ‘Goedenavond, goedenavond, goedenavond, ik ben zo blij dat u hier allemaal weer bent. Goedenavond, goedenavond, goedenavond, toen ik u zag...

Lees hier meer

‘In Harderwijk mag je zijn wie je bent’

Wethouder Gert Jan van Noort, Lynn Jubbega en Dennis Schoorl namens Village People onthulden donderdag 27 november 2020 het informatiebord bij het regenboogzebrapad op de Vitingasingel, ter hoogte van de Houtwalgarage. Op het informatiebord kunnen voorbijgangers lezen waarom het regenboogzebrapad...

Lees hier meer