Medewerkers Disney staken tegen “Don’t Say Gay”-wet

Een groep LGBT+-medewerkers en -‘allies’ van Disney staakt elke dag voor vijftien minuten. Tijdens deze zogeheten ‘walkout’ klagen zij over Disneys donaties aan politici die een wet goedkeurden waarmee onderwijs over LGBT+-zaken op basisscholen verboden wordt. De CEO van Disney heeft inmiddels excuses aangeboden, maar die gaan volgens de stakers nog lang niet ver genoeg.
De positie van Disney rondom LGBT+-zaken is altijd vaag geweest. Aan de ene kant houdt het bedrijf Pride-evenementen in haar pretparken en zegt het de gemeenschap te steunen, maar aan de andere kant is er al jarenlange kritiek over de weinige vertegenwoordiging van LGBT+-personages in de films van het bedrijf.

De recente Don’t say gay-wet van de staat Florida was dan ook de druppel voor een groep LGBT+-werknemers die nu de Disney do better walkout organiseert. In de wet wordt het voor leraren haast verboden om het over LGBT+-zaken te hebben in het klaslokaal, als er kinderen onder de 12 jaar aanwezig zijn. Opvallend was dat de Republikeinen die het voorstel steunen, allemaal donaties van Disney ontvangen.

Een pijnlijke constatatie, waardoor de CEO van Disney zijn excuses moest aanbieden: “Jullie hadden me nodig als een sterke bondgenoot in de strijd voor gelijke rechten en ik heb jullie teleurgesteld. Het spijt me,” zei Bob Chapek in een interne memo.

Maar met alle commotie rond de controversiële wet zijn oude klachten weer naar boven komen drijven. Voor de werknemers die nu de staking organiseren zijn de excuses van Chapek lang niet genoeg. Zij eisen van Disney dat het bedrijf meer “inclusieve content” gaat maken, een “cultuur stimuleert waarin iedereen welkom is” en LGBT+-organisaties gaat steunen.

“Door de politici die deze wetgeving hebben ingediend te steunen en [lang] geen publiek standpunt te hebben ingenomen, hebben Chapek en Disney duidelijk gemaakt dat ze meer dan bereid zijn om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers op te offeren ten gunste van de winst. Wij staan hier niet meer voor,” aldus de organisatoren. Hoeveel werknemers uiteindelijk mee zullen doen aan de dagelijkse staking is nog niet duidelijk.

De controversiële wet is nog niet ondertekend door de gouverneur van Florida en dus nog niet van kracht. Wanneer gouverneur Ron DeSantis zijn handtekening zal zetten is ook niet duidelijk, hoewel hij wel heeft aangegeven de wet te steunen.

bron: Out.tv

Meer nieuws voor jou

Pride-foto’s van zoenende mannen beklad in Vlissingen

Bron: Omroep Zeeland Meerdere foto's van de Pride Photo-tentoonstelling in Vlissingen zijn begin mei beklad met verf. Het gaat om foto's waar zoenende of naakte mannen op te zien zijn. De organisatie gaat aangifte doen. Pride Photo is een reizende...

Lees hier meer

Op 1 april vieren we 20 jaar homohuwelijk

Op 1 april 2021 gaat bij veel gemeenten de regenboogvlag uit. Dan is het namelijk 20 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk werd gesloten. Ook bij de gemeente Utrecht gaat op 1 april de regenboogvlag uit. Verschillende organisaties, waaronder COC...

Lees hier meer

Steun de LGBTI+-gemeenschap in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat een diepe indruk achter. De beelden van verwoeste gebouwen, slachtoffers en de enorme vluchtelingenstroom raken ons allemaal. De toekomst van het land is uitermate onzeker. Die onzekerheid is er zeker ook voor Oekraïense LGBTI+'ers. Wat...

Lees hier meer