Regenbooggemeente Harderwijk scoort

Een jaar Regenboogambassadeurs: wat is bereikt en wat zijn de plannen?

Sinds 17 mei 2021 kent Regenbooggemeente Harderwijk vier Regenboogambassadeurs. Deze ambassadeurs zijn de schakel tussen de gemeente, de lhbtiaq+*-gemeenschap en maatschappelijke instellingen en organisaties. Ze richten zich daarbij vooral op Sport, Onderwijs, Migranten en Zorg. Samen met de gemeente, betrokken organisaties en Village People dragen de Regenboogambassadeurs bij aan meer zichtbaarheid en sociale acceptatie van lhbtiaq+ers in Harderwijk en omgeving. En zo zorgen ze voor een inclusieve gemeente en regio waarin iedereen zich veilig en welkom voelt om zichzelf te kunnen zijn.   

Door de inspanningen van Regenboogambassadeur Bep Timmer voor Sport deden 13 sportverenigingen mee aan Coming Out Dag door een regenboogvlag te hijsen in het weekend van 16 en 17 oktober. Ook werd er gesport met regenboogballen en droegen de aanvoerders een regenboog-armband. Zo lieten ze zien een inclusieve vereniging te willen zijn waar ook lhbtiaq+-ers zich welkom en veilig kunnen voelen. Meer en meer organisaties en instellingen doen mee aan Coming Out Dag: er waren regenboogvlaggen te zien op het gemeentehuis (ook steeds meer in de regio),  bij verschillende zorginstellingen als het Sint Jans Dal-ziekenhuis, bij scholen en ook bij heel veel particulieren. Afgelopen voorjaar is met al deze verenigingen contact gelegd en zijn er gesprekken ingepland om in het najaar trainingen en bijeenkomsten te organiseren samen met de John Blankenstein Foundation. Ook zijn de voorbereidingen voor een foto-expositie met sporters die uit de kast zijn in volle gang.

Op initiatief van Regenboogambassadeur Herman Boers voor Zorg startte mei vorig jaar de Village People Salon voor 55+ lhbtiaq+-ers. Maandelijks komen zo’n 15 -20 ouderen uit Harderwijk en verre omgeving bij elkaar voor ontmoeting, een goed gesprek en gezelligheid en om bijvoorbeeld samen een stadswandeling of boottocht te maken. Er zijn ver gevorderde plannen om in september te starten met een Village People Regenboogcafé voor mensen met een beperking. Bijna alle organisaties in de gehandicaptenzorg of voor persoonlijke ondersteuning uit de regio zijn enthousiast en betrokken. Bij sommige organisaties leidde dit ook tot het ontwikkelen van plannen of beleid om intern de aandacht voor seksuele en genderdiversiteit te agenderen of te versterken. ZorgDat! deed dat met het organiseren van een Regenbooglunch met zo’n 20 medewerkers.

Regenboogambassadeur Rune Sassen voor Onderwijs bezocht veel scholen voor middelbaar onderwijs om te horen hoe het staat met de aandacht voor seksuele en genderdiversiteit. Op basis daarvan werd op 10 december samen met vijf scholen een online onderwijsconferentie georganiseerd waaraan tientallen studenten en onderwijskrachten deelnamen. Als vervolg daarop bezoekt GGD Noord- en Oost Gelderland alle betrokken scholen om plannen voor inclusiever en veiliger onderwijs voor iedereen te bespreken of te ontwikkelen.

Voor Regenboogambassadeur Nour voor Migranten lag de focus vooral op het leggen van contacten met het AZC en met individuele lhbtiaq+-ers met een biculturele achtergrond. Ook participeren de Regenboogambassedeurs sinds mei 2021 in het platform Krachtig Kleurrijk Harderwijk, dat zorgt voor meer diversiteit en inclusiviteit van organisaties.

Met de benoeming van de Regenboogambassadeurs werd ook de website gekleurder.nl gelanceerd, met alles voor, door en over lhbtiq+’ers in Harderwijk en omgeving. Op deze site is meer te lezen over het werk en de plannen van de Regenboogambassadeurs en over activiteiten voor en met lhbtiaq+-ers in Harderwijk en op de Veluwe.

Meer nieuws voor jou

Nemo eerste non-binaire winnaar songfestival

Zwitserland heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. Het nummer 'The Code' kreeg 591 punten. Dit was het optreden van de non-binaire winnaar Nemo. De 68e editie van het internationale liedjesfestijn in het Zweedse Malmö was zwaarbeladen met extra beveiliging, protesten, ongekend...

Lees hier meer

Vrolijke gay Jos (68) voelt zich op z’n plek in De Adelaarshorst

‘Bijzonder wat GA Eagles betekent bij ziekte en leed’ Hij noemt zich de ‘Roze rand van Go Ahead’: Jos Miedendorp de Bie, een vrolijke gay in de voetbalwereld. De Twellonaar (68), die al eens landelijk nieuws werd, is bij Go...

Lees hier meer

Opening foto-expositie ‘Regenboogsporters’

Coming Out Week Harderwijk: De kracht van zichtbaarheid Opening foto-expositie ‘Regenboogsporters’   Op dinsdag 11 oktober om 17.30 uur openen wethouder Martijn Pijnenburg  en de Harderwijkse fotograaf Karin Huijzendveld bij voetbalvereniging VVOG de foto-expositie Regenboogsporters. Deze foto-expositie bestaat uit tien...

Lees hier meer