Steun de LGBTI+-gemeenschap in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat een diepe indruk achter. De beelden van verwoeste gebouwen, slachtoffers en de enorme vluchtelingenstroom raken ons allemaal. De toekomst van het land is uitermate onzeker. Die onzekerheid is er zeker ook voor Oekraïense LGBTI+’ers. Wat gaat er met hen gebeuren als Rusland de macht overneemt? Zijn ze dan veilig? 

Nog voor de Russische inval begon werd al duidelijk dat er een “dodenlijst” is met de namen van activisten. Op die lijst staan ook namen van hen die zich inzetten voor gelijke rechten van de LGBT+-gemeenschap in Oekraïne. Juist deze moedige activisten zorgden de afgelopen jaren voor een positieve ontwikkeling in de emancipatie van LGBTI+-Oekraïners: Kyiv Pride groeide gestaag, ondanks veel tegenstand. 

De veiligheid van Oekraïense LGBTI+’ers is sinds de inval onzekerder dan ooit. OUTtv heeft een lijst samengesteld met organisaties die jij kunt steunen als je hun lot een warm hart wil toedragen:

Kyiv Pride

Deze lokale organisatie helpt de Oekraïense LGBTI+ gemeenschap direct met middelen voor voedsel en herhuisvesting.

Doneer hier: https://kyivpride.org/en/donate/

COC Nederland

COC Nederland werkt momenteel nauw samen met de LGBTI+-beweging in Oekraïne. Alle donaties gaan direct en volledig naar initiatieven om de Oekraïense mensen te steunen. Dit gaat bijvoorbeeld naar hulp bij huisvesting, voedsel, medicijnen en psychologische hulp.

Doneer hier: https://www.coc.nl/internationaal/doneer-nu-voor-lhbti-personen-in-oekraine

Gay Alliance Ukraine

Deze organisatie runt een opvangcentrum in Kyiv en heeft ondersteuning nodig voor voedsel, voorraden en herhuisvesting.

Doneer hier: www.upogau.org/donate-us/

Gender Z

Gender Z, gevestigd in Zaporizja, nodigt donaties uit om hen te helpen leden van de gemeenschap te ondersteunen die niet zijn vertrokken en noodhulp nodig hebben, zoals onderdak en ondersteuning van basisbehoeften.

Doneer hier: https://genderz.org.ua/support-us/

Lambda Warszaw (Polen)

Deze organisatie creëert een Support Center waar Oekraïners en LGBTI+ Oekraïners informatie in het Oekraïens en Russisch kunnen krijgen over beschikbare vormen van ondersteuning in Warschau, directe psychologische ondersteuning kunnen krijgen en kunnen rusten in een veilige omgeving.

Doneer hier: https://www.facebook.com/donate/377222943823207/

LGBT Association LIGA

Deze organisatie organiseert opvangcentra in Mykolaiv en Odessa en heeft fondsen nodig om de kosten van voedsel, voorraden en herhuisvesting voor LGBTI’s te dekken, evenals hulp bij de verplaatsing naar de grens met Moldavië en Roemenië.

Beneficiary’s bank

JSC KREDOBANK

Lviv, Ukraine

SWIFT: WUCBUA2X

Intermediary

KBC BANK NV, Brussels, Belgium

SWIFT:KREDBEBB

UA 81 325365 0000002600801573314

Meer nieuws voor jou

Rusland probeert lhbtq-organisatie zwijgen op te leggen: poging mislukt

Het Russische ministerie van Justitie wilde met een rechtszaak een einde maken aan de werkzaamheden van het LGBT Netwerk, een organisatie die zich inzet voor de belangen van lhbtq’s. Die zou in strijd zijn ‘met de traditionele waarden’. Een rechter...

Lees hier meer

Amnesty: ‘Rusland, laat lhbti’ers vrij die 6 en 8 jaar cel in Tsjetsjeense gevangenis kregen!’

Dit bericht verscheen eerder op www.amnesty.nl Een rechtbank in Tsjetsjenië veroordeelde de broers Salekh Magamadov en Ismail Isaev op 22 februari  tot respectievelijk 6 jaar strafkolonie en 8 jaar cel. Ze zijn schuldig bevonden aan ‘hulp aan illegale gewapende groepen’....

Lees hier meer

Oproep aan kabinet: ‘Leg rechten lhbtiq’ers vast in regeerakkoord’

Rechten van lhbti'ers moeten in een nieuw regeerakkoord worden vastgelegd om zo te zorgen dat we 'weer voorop gaan lopen in de wereld als het gaat om gelijke rechten'. Nederland staat momenteel op de 12e plaats als het gaat om...

Lees hier meer