Utrecht krijgt langste regenboogfietspad ter wereld

Dankzij een initiatief van de Utrechtse hogeschoolstudent Elias van Mourik (22) krijgt Utrecht het langste regenboogfietspad van de wereld. Het fietspad komt te liggen in het Utrecht Science Park. Voor de realisatie willen Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht laten zien dat iedereen welkom is om helemaal te zijn wie die is. 

Tekst: Annelies Waterlander (UU) en David Uitdenbogaard (HU)
Foto: Regenboogpad Amsterdam Sloterdijk/Wikimedia Commons

Elias, student aan Hogeschool Utrecht, is blij dat zijn idee voor een regenboogfietspad door de drie instellingen is omarmd en wordt gerealiseerd tijdens de internationale Pride Month. “Er wonen, werken en studeren veel mensen op het Utrecht Science Park. Het is daarom geweldig dat je op zo’n locatie een symbool krijgt waarmee je laat zien dat iedereen geaccepteerd wordt.”

Met een lengte van 570 meter wordt het Utrechtse fietspad ook nog eens het langste regenboogfietspad van de wereld. “Go big or go home”, lacht HU-student Elias. “Waarom zou je een fietspad van een meter realiseren als je ook de ruimte hebt om het langste regenboogfietspad van de wereld te maken?” De student hoopt dat het symbool bijdraagt aan een gevoel van acceptatie en anderen inspireert om ook actief bij te dragen aan diversiteit en inclusie.”

Hoewel de regenboogvlag die op het fietspad wordt aangebracht, een symbool is van de LHBTIQ+ gemeenschap, willen alle betrokken partijen met het fietspad een signaal geven over diversiteit en inclusie in de breedste zin van het woord. “We willen hiermee laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en welkom is in het Utrecht Science Park”, aldus Elena Valbusa, Diversity Officer van Hogeschool Utrecht. “Iedereen, dus ongeacht je kleur, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, maar ook ongeacht je beperking of het inkomen van je ouders. Wij kijken liever naar de mens, met ieders eigen talenten en kwaliteiten en hoe we die verder kunnen ontwikkelen.”

Daarnaast grijpen de betrokken partijen het regenboogfietspad aan om gezamenlijk een inhoudelijk programma rondom diversiteit en inclusie te lanceren. De kick off van dat programma zal, in verband met corona, in het najaar plaatsvinden. Janneke Plantenga, diversity dean van de Universiteit Utrecht: “Zowel binnen Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht als het UMC Utrecht zijn er al diverse initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie, maar we vinden dit een mooie aanleiding om ook samen een aantal activiteiten te organiseren.

Het idee is bijvoorbeeld om een lezingenserie te organiseren. Of de verhalen waar het fietspad voor staat te vertellen in een podcastserie. De komende maanden gaan we aan de slag met de exacte uitwerking. We zijn vastbesloten om er samen iets moois van te maken.”

Bron: gaykrant.nl

Meer nieuws voor jou

Sociale behoeften van transgender en non-binaire jongeren

Wat hebben transgender en non-binaire jongeren op sociaal vlak nodig en hoe kan een gemeente inspelen op die behoeften? Om hier antwoord op te geven zijn 23 transgender en non-binaire jongeren van 16 tot en met 25 jaar geïnterviewd over...

Lees hier meer

De EuroGames en het belang van lhbtiq+ inclusie in sport

Het is nog niet altijd vanzelfsprekend dat lhbti+ personen zich thuis voelen in de sportwereld. Om de inclusie en acceptatie van lhbti+ personen in de sport bespreekbaar te maken, worden ieder jaar in een Europese stad de EuroGames georganiseerd. Dit...

Lees hier meer

Village People boos over kwetsende uitspraak SGP’er Snoek

"Het is een heel beledigende opmerking en kwetsend", zegt Steven van Geelen. Hij is lid van Village People Harderwijk, een nieuwe groep voor alle LHBTI'ers in Harderwijk, Ermelo en omgeving.  

Lees hier meer