Virgil van Dijk draagt OneLove-armband tijdens WK in Qatar

In Qatar lopen homoseksuele mannen het risico om levenslang opgesloten te worden. Om een vuist te maken tegen de schending van lhbtq- en andere mensenrechten, draagt aanvoerder van het Nederlandse Oranje-elftal Virgil van Dijk tijdens het WK een veelkleurige OneLove-band om zijn bovenarm. Dit om te laten zien dat Oranje tegen elke vorm van discriminatie is.

De KNVB zoekt naar manieren om op maatschappelijk verantwoorde wijze deel te nemen aan het omstreden WK in Qatar. Daar zijn de werkomstandigheden voor arbeidsimmigranten bijzonder slecht en van gelijke rechten is geen sprake: niet voor mannen en vrouwen en ook niet voor lhbtq’s.

In Qatar is homoseksualiteit strafbaar. Sinds 2004 worden mannen die seks hebben met mannen volgens artikel 294 bestraft met 1 tot 3 jaar gevangenis, volgens ILGA World lopen mannen echter risico levenslang opgesloten te worden. In 2022 vindt het WK Voetbal plaats in Qatar, veel mensen maken zich grote zorgen over homoseksuele fans.

belangrijke boodschap

Virgil van Dijk is aanvoerder van Oranje en draagt in die rol altijd een band om zijn arm. Doorgaans is die neutraal, maar tijdens het WK in Qatar zal hij de veelkleurige OneLove-armband dragen. Hij zegt hierover: “Het is een belangrijke boodschap die bij het voetbal past. Op het veld is iedereen gelijk en dat zou overal zo moeten zijn. Dat dragen we uit met OneLove. Ons team deed dat al en het is mooi om te zien dat nu andere landen zich aansluiten.

Het gaat om negen andere landen, namelijk België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Wales, Noorwegen en Zweden.

nelson mandela

OneLove ging van start in Nederland, bij het begin van het seizoen 2020-2021 en is deels een reactie op racistische incidenten in het voetbal. Het internationale bijschrift van OneLove is ‘football has the power to unite people’, geïnspireerd op een uitspraak van Nelson Mandela over sport.

Op de band zelf staat een hart met daarin het cijfer 1, en kleuren die geen regenboog voorstellen maar staan voor trots op de eigen afkomst, kleur, genderidentiteit en seksuele geaardheid.

Bron: De Volkskrant

Meer nieuws voor jou

Gemeente Ermelo hijst regenboogvlag op Coming Outdag

Woensdagavond 23 juni diende Progressief Ermelo, samen met de VVD een motie in voor het hijsen van de regenboogvlag. De partijen vinden het tijd dat de gemeente Ermelo op eigen initiatief de vlag uithangt op nationale Coming Out Dag, 11...

Lees hier meer

Paarse Vrijdag dit jaar in gehele onderwijs

Paarse Vrijdag wordt deze vrijdag voor het eerst in heel het onderwijs gehouden. Tot nu werd op de tweede vrijdag van december voornamelijk op middelbare scholen en mbo's aandacht besteed aan diversiteit en solidariteit getoond aan de lhbti-gemeenschap. Nu doen...

Lees hier meer

55 Regenbooggemeenten tekenen intentieverklaring met OCW

bron: Movisie Inspanning voor acceptatie regenbooggemeenschap blijft nodig De 55 Nederlandse Regenbooggemeenten blijven zich ook de komende jaren gericht inzetten voor de emancipatie en acceptatie van lhbtiq+ inwoners. Op 29 september ondertekenden zij hierover op een bijeenkomst in de gemeente...

Lees hier meer