Virgil van Dijk draagt OneLove-armband tijdens WK in Qatar

In Qatar lopen homoseksuele mannen het risico om levenslang opgesloten te worden. Om een vuist te maken tegen de schending van lhbtq- en andere mensenrechten, draagt aanvoerder van het Nederlandse Oranje-elftal Virgil van Dijk tijdens het WK een veelkleurige OneLove-band om zijn bovenarm. Dit om te laten zien dat Oranje tegen elke vorm van discriminatie is.

De KNVB zoekt naar manieren om op maatschappelijk verantwoorde wijze deel te nemen aan het omstreden WK in Qatar. Daar zijn de werkomstandigheden voor arbeidsimmigranten bijzonder slecht en van gelijke rechten is geen sprake: niet voor mannen en vrouwen en ook niet voor lhbtq’s.

In Qatar is homoseksualiteit strafbaar. Sinds 2004 worden mannen die seks hebben met mannen volgens artikel 294 bestraft met 1 tot 3 jaar gevangenis, volgens ILGA World lopen mannen echter risico levenslang opgesloten te worden. In 2022 vindt het WK Voetbal plaats in Qatar, veel mensen maken zich grote zorgen over homoseksuele fans.

belangrijke boodschap

Virgil van Dijk is aanvoerder van Oranje en draagt in die rol altijd een band om zijn arm. Doorgaans is die neutraal, maar tijdens het WK in Qatar zal hij de veelkleurige OneLove-armband dragen. Hij zegt hierover: “Het is een belangrijke boodschap die bij het voetbal past. Op het veld is iedereen gelijk en dat zou overal zo moeten zijn. Dat dragen we uit met OneLove. Ons team deed dat al en het is mooi om te zien dat nu andere landen zich aansluiten.

Het gaat om negen andere landen, namelijk België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Wales, Noorwegen en Zweden.

nelson mandela

OneLove ging van start in Nederland, bij het begin van het seizoen 2020-2021 en is deels een reactie op racistische incidenten in het voetbal. Het internationale bijschrift van OneLove is ‘football has the power to unite people’, geïnspireerd op een uitspraak van Nelson Mandela over sport.

Op de band zelf staat een hart met daarin het cijfer 1, en kleuren die geen regenboog voorstellen maar staan voor trots op de eigen afkomst, kleur, genderidentiteit en seksuele geaardheid.

Bron: De Volkskrant

Meer nieuws voor jou

India verbiedt film over homoseksuele soldaat

Een film over een homoseksuele soldaat in het Indiase leger mag niet worden gefilmd. Het Indiase Ministerie van Defensie verbiedt de film, want "het neerzetten van een soldaat als homoseksueel is illegaal". De film in kwestie, We Are, is een project...

Lees hier meer

Rusland: lhbtiq-netwerk en mensenrechtenadvocaten op lijst ‘buitenlandse agenten’

In Rusland zijn het lhbtiq-network, een prominente groep die opkomt voor de rechten van de lhbtiq-gemeenschap, en vijf mensenrechtenadvocaten van Komanda 29 door het ministerie van justitie toegevoegd aan de lijst van 'buitenlandse agenten'. ‘Het is meer dan beschamend dat...

Lees hier meer

COC blij dat er geen discriminatie bij bloeddonatie meer is

Het COC Nederland is gelukkig dat er een einde komt aan discriminatie van homo- en biseksuele mannen in het bloeddonatiebeleid. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) en bloedbank Sanquin maakten hun besluit hierover op donderdagmiddag 11 maart bekend in een...

Lees hier meer