‘Onze ouders waren er gelukkig heel open over’

Suus (15) en Nola (15) uit Ermelo en Zeewolde
(Suus is lesbisch, voornaamwoorden zij/haar)
(Nola is agender, aseksueel en panromantisch, voornaamwoorden die/hun)

 

Suus en Nola zitten allebei in 4 vwo.
Suus: ‘Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam ik erachter dat ik op meisjes val. Ik was toen 13. Een paar weken daarna heb ik het aan m’n ouders verteld. Eigenlijk hoefde ik het niet te vertellen, want m’n ouders waren altijd al open minded en zeiden vaak: ‘Heb je nog een leuke jongen of leuk meisje gezien?’ Ze zijn heel open, m’n broer ook. Ik had
dus helemaal geen moeite om uit de kast te komen en het maakt ze niks uit.’

‘Al m’n vrienden, de meeste zijn zelf ook lhbtiq+, weten het ook. Die zijn dus ook heel relaxt. Ik heb heel leuke positieve vrienden, dat is fijn. Ik ben nu ongeveer 9 maanden samen met Nola. Gelukkig heeft Nola ook allemaal mensen om zich heen die het accepteren.’

Nola: ‘Ik was net 14 toen ik me realiseerde dat ik anders was dan de andere kinderen uit mijn klas. Ik was veel op social media en volgde veel lhbtiq-mensen. Ik dacht: ‘Wat als ik dat nou ben?’ En toen bedacht ik me dat ik het ook was. Toen ik daarachter kwam, heb ik het niet meteen aan m’n ouders verteld. Ik weet niet waarom, maar het was niet dat ik het lastig vond om het aan ze te vertellen. Mijn ouders waren er heel open over. Toen ik vroeg of ik een regenboogvlag mocht kopen, mocht dat ook meteen.’

‘Ik heb Suus in de brugklas leren kennen. We waren eerst vrienden, maar dat werd langzaam meer. Sinds de herfstvakantie zagen we elkaar vaker en sinds het begin van dit jaar is het aan. We zien elkaar regelmatig op school, we zitten allebei op de rsg in Harderwijk.’

‘Freedom of gender betekent voor ons dat je gewoon kunt zijn wie je bent en dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet of hoe je je voelt of gedraagt. Dat je elk gender kunt zijn dat je maar wilt zijn en alle voornaamwoorden kunt gebruiken die je wil gebruiken.’

Foto: Carla Kogelman, ‘Freedom of gender’.
Tekst: Mariëtte Raap | De Schrijffabriek

Meer Verhaal voor jou

‘Het was voor mij heel erg makkelijk om ook uit de kast te komen’

Dinet Oosting (Veendam, 1991) speelt softbal en woont in Enschede Ik was vijftien toen ik van club wisselde om op een hoger niveau softbal te gaan spelen. Bij mijn nieuwe club was net een oudere teamgenoot uit de kast gekomen,...

Lees hier meer

Monogamie of open relatie?

Mijn naam is Amber en ik ben 19 jaar oud. Sinds dit jaar heb ik een vriend. Jaaa ik ben zo’n standaard persoon met een corona-relatie haha. Hiervoor heb ik 2 andere vriendjes gehad waar ik veel van heb geleerd....

Lees hier meer

We waren trendsetters in Garderen. Er wonen inmiddels 3 andere lhbti-stellen

Karel en Henk van Essen (76, 78) uit Garderen Henk en Karel wisten al jaren dat ze ‘anders in elkaar zaten’ dan waar ze naar leefden. Karel: ‘We waren allebei getrouwd en hadden kinderen. Dat maakte dat we niet uit de kast konden...

Lees hier meer