‘Volg je eigen gevoel, kom pas uit de kast als jij er klaar voor bent en laat je door niemand opjagen’

Sophie Beukers (2005) speelt bij Volleybal Vereniging Harderwijk

‘Toen ik uit de kast kwam bij Volleybal Vereniging Harderwijk (VVH) was ik 15, bijna 16. Op dat moment had ik mijn eerste vriendin en wist bijna iedereen in mijn directe omgeving dit al. Mijn vrienden van school waren er heel chill over en dus wilde ik het ook gaan vertellen op volleybal. Ik wist niet echt wat ik kon verwachten, want ik had nog niet van iemand anders gehoord die uit de kast gekomen was bij VVH. Ik was van tevoren dus vrij gespannen.’

‘De eerste persoon tegen wie ik het vertelde tijdens een training, was een goede vriendin uit mijn team. Direct daarna wist vrijwel het hele team het al en in de kleedkamer was iedereen blij voor me! Vanaf toen wist ik dat het binnen de vereniging wel geaccepteerd zou worden. Iedereen was er wel prima mee. De steun die ik kreeg was het begrip dat iedereen toonde en de acceptatie die ik kreeg.’

‘Na mijn coming out merk ik vooral dat ik wat losser ben geworden binnen de teams waarin heb gezeten. Ik voel me meer op mijn gemak, aangezien je niet echt meer iets ‘verborgen’ hoeft te houden.’

‘Tegen een sporter die op het punt staat uit de kast te komen, zou ik zeggen: ‘Volg je eigen gevoel, kom pas uit de kast als jij er klaar voor bent en laat je door niemand opjagen of uit de kast trekken’. Het is iets persoonlijks en daar hebben andere mensen niks mee te maken totdat jij besluit om het hun te vertellen.Een sportvereniging kan het makkelijker maken voor een sporter om uit de kast te komen door er vrij over te zijn. Laat het geen taboe zijn. Het is fijn om als sporter de vertrouwdheid te voelen om uit de kast te kunnen komen.’

Meer Verhaal voor jou

‘Ik zou willen dat er veel meer representatie is van trans mensen in alle kleuren en vormen’

Lucas (20) woont bij zijn ouders in Assen en Coevoerden (man, voornaamwoorden hij/hem) Lucas studeert aan de Pabo. ‘Ik ging al jong nadenken over wat het betekende man of vrouw te zijn. Ik voelde mij nooit helemaal in deze beelden...

Lees hier meer

Ook in een christelijke en gelovige omgeving kun je jezelf zijn!

(Anoniem) Ik ben er in 2018 voor uitgekomen dat ik transgender ben. In mijn omgeving en op mijn werk zijn er veel mensen met een kerkelijke achtergrond, waardoor dit best wel heel spannend was. Ik had dan ook al meerdere...

Lees hier meer

‘Neem eerst een teamgenoot in vertrouwen die er wel goed in staat’

Erica Jansen (Almelo, 1964)woont in Harderwijk en speelde volleybal bij Nivoc ‘68 in Nieuwegein toen ze uit de kast kwam  Toen ik uit de kast kwam was ik 32. Een teamgenoot was al uit de kast en dat heeft me...

Lees hier meer