‘Gendervrijheid is alles loslaten wat mensen aan gender verbinden’

Fabiënne (16) en Jasmijn (16) uit Zeewolde en Harderwijk
(Fabiënne is biseksueel, de rest is nog een vraagteken,
Jasmijn is ook bi en genderqueer, alle voornaamwoorden zijn goed)

 

Jasmijn zit in de 4e en Fabiënne in de 5e van de tweetalige Havo.
Jasmijn: ‘Ik wist altijd al dat ik meisjes leuker vond dan jongens, maar werd me daar pas bewust van toen ik 11 was. We hadden het er op school over, het ging over voortplanting enzo en we kregen uitleg over lhbtiq. Een paar weken later dacht ik: ‘Ja, dat is hoe ik me ook voel’. Ik wist heel lang niet wat precies bij mij paste, maar nu ben ik echt comfortabel met de termen biseksueel en genderqueer.’

Jasmijn: ‘Op dezelfde dag dat ik dacht dat ik lesbisch was, heb ik het mijn ouders verteld. Zij zijn er heel open in en dat is heel fijn. Ik val niet per se onder een bepaalde term, vandaar genderqueer. Ik ben zelf comfortabel met mijn genderidentiteit, maar ik moet het daar nog wel een keer met m’n ouders over hebben. Ik wil er open over zijn, maar vind dat best lastig. Dat ga ik binnenkort doen.’

Fabiënne werd in de brugklas verliefd op Jasmijn en ontdekte zo dat ze bi is: ‘Ik kwam erachter dat ik haar leuk vond, maar ook meiden in het algemeen.’
‘Mijn zusje valt ook op meisjes en wist dat ik ook op meisjes val. Toen zij het ging vertellen aan m’n ouders keek ze daarna naar mij. Zo van: ‘En nu jij nog…’ Toen kon ik het niet goed zeggen. Later kwam m’n moeder naar me toe en toen heb ik het wel verteld. M’n ouders vinden dat ik op alles mag vallen dat ik wil en alles kan zijn wat ik wil zijn. Ze zijn heel supportive.’

Fabiënne: ‘Sinds december vorig jaar is het aan’. Allebei onze ouders vinden dat prima. Ook onze vrienden weten het en dat is ook oké. We kennen elkaar van school, zaten in de brugklas en de tweede in dezelfde klas, maar toen hadden we nog niks.’
‘Freedom of gender betekent voor ons dat je de ruimte hebt om jezelf te laten zien in het perspectief van je gender. Dat je jezelf kunt zijn en kunt loslaten wat mensen vaak aan gender linken, bijvoorbeeld kleding, een pak of een jurk, maar ook sport, parfum, alles.’

Foto: Carla Kogelman, ‘Freedom of gender’.
Tekst: Mariëtte Raap | De Schrijffabriek

Meer Verhaal voor jou

‘Het maakt niet uit of je man, vrouw of allebei tegelijk bent’

ANNE (14) woont in harderwijk (lesbisch, alle voornaamwoorden)   Anne zit in 4 vwo van het rsg Slingerbos. ‘Ik zat in groep 7, denk dat ik 9 jaar was, toen ik verliefd werd op m’n beste vriendin. Dat heb ik...

Lees hier meer

‘Ik heb nog nooit, op welke sportschool dan ook, problemen gehad met mijn geaardheid’

Marjolein Commandeur (Hoorn, 1981)sportte veel bij Defensie en bokst en beoefent krav maga bij Kranenburg Safety Training Center in Harderwijk Ik was eind twintig toen ik besefte dat ik op vrouwen viel. Als militair sportte ik toen vrij fanatiek. Daarnaast...

Lees hier meer

‘Ik weet niet of mijn familie ook blij met me is als ik het vertel’

XXXXX Quin (14) komt uit Harderwijk (non-binair, voornaamwoorden die/hun/hen)   ‘Ik ben bij m’n geboorte als meisje aangemerkt en weet sinds anderhalf jaar over mezelf dat ik non-binair ben. Ik ben ook jongen. Ik ben eigenlijk allebei. Dat vind ik...

Lees hier meer