In de Pot-cast gaan 2 Brabantse potten (in dit geval Anja van Hout en Jolanda van Gool) in gesprek met elkaar over LHBTI-zaken.
Lees verder
Het is 2022, maar acceptatie van LHBTIQ+-jongeren is nog lang niet altijd vanzelfsprekend. De rol van ouders is hierin heel belangrijk.
Lees verder
Geen harde muziek, gezuip en gefeest, maar op een laagdrempelige manier leeftijdsgenoten ontmoeten, in gesprek gaan met elkaar en vooral een leuke dag beleven. Dat is het doel van de evenementen van Klup Kweer: een initiatief van vriendinnen Veronique (28) uit Amsterdam en Linde (28) uit Leiden.
Lees verder
Jongens en mannen moeten een belangrijke rol spelen in de de aanpak tegen straatintimidatie in Utrecht. De helft van alle Utrechters krijgt weleens te maken met straatintimidatie. 57 procent daarvan is vrouw. Mannen zijn vaak de dader van dit gedrag, constateert burgemeester Sharon Dijksma.
Lees verder
Omdat elke leerling zich vrij en veilig moet kunnen voelen op school, komt er een meldpunt voor leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Dat is nodig, omdat nog altijd tienduizenden leerlingen worden gepest en lastiggevallen.
Lees verder
Het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding om het leven is gekomen, lag het afgelopen jaar 15 procent hoger dan in voorgaande jaren. Vooral onder jongeren tussen de 20 en 30 jaar is het aantal suïcides toegenomen, blijkt uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcide Registratie (CANS). Suïcidepogingen onder Nederlandse lhb-jongeren komen 4,5 keer vaker voor dan onder heteroseksuele jongeren. En transgenderjongeren doen maar liefst tien keer vaker zo’n poging dan niet-transgenderjongeren. Dat meldt ANP Expert Support.
Tijdens een minisymposium op 18 november 2021 georganiseerd door Movisie gingen experts in gesprek over suïcidepreventie onder lhbt-jongeren. De punten die uit dit symposium kwamen zijn voor een groot deel ook toe te passen op de suïcidepreventie onder jongeren in het algemeen.
Meer kennis hulpverleners
Volgens de experts ontbreekt het bij hulpverleners aan kennis over suïcide én over lhbti-zijn. Daar moet verandering in komen, zeggen ze. Ook moeten hulpverleners het verschil leren kennen tussen seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en seksekenmerken, en weten dat één persoon op al deze kenmerken kan verschillen. Maar ook over de verschillende subculturen binnen de lhbti+-gemeenschap is meer kennis nodig bij hulpverleners en sociaal-professionals.
Ook over suïcidepreventie in het algemeen schiet de kennis bij hulpverleners en sociaal professionals tekort. Volgens experts zouden opleidingen en bijscholingsinstellingen hier meer aandacht aan moeten besteden.
Praten over suïcide
Wat ook zou helpen is dat er dat er in de samenleving veel meer over suïcide moet worden gepraat. Dat geldt in het algemeen, maar zeker als het gaat over lhbti+-jongeren.
Lhbti+-jongeren die nog in de kast zitten hebben vaak het idee dat zij de enige zijn in hun omgeving, en zeker de enige lhbti’er die kampt met suïcidale gedachten. Het is cruciaal om deze jongeren beter te bereiken. Scholen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.
Een regenboogvlag om het plaatsnaambord van Oldebroek, aan het gemeentehuis en voor de kerk. Gay PvdA-politicus Geert Noordzij (18) hangt in Oldebroek regenboogvlaggen op
Lees verder
Netflix-abonnees van overal ter wereld kunnen vanaf vandaag ANNE+ bekijken, een Nederlandse film over het liefdesleven van de twintiger Anne in Amsterdam.
Lees verder