Terug naar begin » nieuws

Category: nieuws

CBS: één op de tien lhbtq’s was vorig jaar slachtoffer van geweld

Van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel (lhbtq) zijn, is vorig jaar 10 procent slachtoffer van geweld geworden, aldus statistiekbureau CBS. Van de overige bevolking in Nederland overkwam dat 6 procent.

Vooral mensen die zich niet specifiek als man of vrouw identificeren (non-binair) zijn vaak slachtoffer. Worden vermogensdelicten en vernielingen meegeteld, dan is zelfs een kwart van de lhbtq’s de dupe, tegen 19 procent van de rest van de bevolking.

Het grote verschil zit hem echter in het geweld, ook seksueel geweld. Met dat laatste kregen lhbtq’s twee keer zo vaak te maken als anderen. Van die groep ervaren ook meer mensen (32 tegen 25 procent) uiteindelijk emotionele, financiële of lichamelijke gevolgen.

Van de lhbtqia’s vanaf 15 jaar zei 42 procent zich weleens onveilig te voelen. In de eigen buurt is dat met 18 procent veel minder. Bij anderen liggen deze percentages respectievelijk op 34 en 14 procent.

Paarse Vrijdag op duizenden scholen

Op 13 december deden weer duizenden scholen in heel Nederland mee aan de vijftiende editie van Paarse Vrijdag. Scholieren, docenten en leerkrachten zetten zich die dag met steun van COC in voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn zonder gepest te worden.

Het motto van Paarse Vrijdag 2024 is Samen voor de héle klas, samen voor de héle school. Het gaat erom dat de school er voor iedereen is. Dat de héle klas en de héle school zichzelf kan zijn zonder gepest te worden. Wie je ook bent, op wie je ook verliefd wordt en wat ook je huidskleur of geloof is. Scholieren, docenten en leerkrachten zetten zich daar samen voor in.

Dit jaar doen bijna 3.000 scholen mee aan Paarse Vrijdag: zo’n 1900 basisscholen en 1000 middelbare scholen en mbo’s. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Ook veel hbo’s en universiteiten doen mee. De gratis Paarse Vrijdagpakketten die het COC beschikbaar stelt voor middelbare scholen en mbo’s waren in november in mum van tijd uitverkocht.

Groei Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag maakte de afgelopen vijftien jaar een stormachtige groei door. De eerste editie vond in 2010 plaats op een middelbare school in Leeuwarden. Dat gebeurde op initiatief van scholier Nazmul samen met COC. COC ontwikkelde Paarse Vrijdag samen met scholieren, docenten en leerkrachten tot een dag waaraan duizenden scholen in heel Nederland meedoen.

Aan Paarse Vrijdag doen zo’n half miljoen scholieren mee op middelbare scholen en mbo’s. De activiteiten lopen uiteen van paarse nagels lakken en het uitdelen van paarse suikerspinnen, tot docenten die les geven over het belang van jezelf kunnen zijn zonder gepest te worden. De Paarse vrijdagpakketten van COC bevatten tips en lesmateriaal voor docenten en scholieren.

Op veel middelbare scholen spelen GSA’s, clubjes die zich met steun van COC inzetten voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn, een rol bij het organiseren van de dag. Er zijn GSA’s op een groot deel van de middelbare scholen in Nederland.

Het is dit jaar de vijfde keer dat ook basisscholen meedoen aan Paarse Vrijdag. Dat gebeurt sinds 2020 op verzoek van basisschoolleerkrachten, met steun van COC. Aan de eerste editie deden vijfhonderd basisscholen mee, nu zijn dat er zo’n 1900.

Respect

Ook op basisscholen gaat het erom dat iedereen welkom is en gerespecteerd wordt. Of je nu twee moeders hebt, een vader en een moeder, van ballet houdt of van voetbal, op wie je ook verliefd wordt en wat ook je huidskleur of geloof is.

Leerkrachten op de basisschool kunnen aan de hand van educatieve lesbrieven aandacht besteden aan het belang van jezelf zijn. Vanzelfsprekend op een manier die past bij de leeftijd van leerlingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met prentenboeken en een kleurplaat. COC ontwikkelde lesmateriaal samen met onderwijsprofessionals. Het materiaal is in te zien op de Paarse Vrijdag-website. Ook is er informatiemateriaal voor ouders en verzorgers die vragen hebben over de dag.

Aandacht voor jezelf kunnen zijn zonder gepest te worden, is nog altijd hard nodig. Lhbti+ scholieren worden bijvoorbeeld tot vier keer vaker gepest dan andere scholieren en ‘homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord. Zelfmoordcijfers onder lhbti+ jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.

Spaanse regering wil ‘q+’ verwijderen uit lhbtq+ en transgender vrouwen weren bij sport

De Spaanse socialistische regering heeft voor controverse gezorgd door van plan te zijn de ‘q+’ van lhbtq+ te verwijderen en transgender vrouwen te weren bij vrouwensport. De veranderingen zouden deelname aan vrouwensporten beperken tot ‘mensen met een vrouwelijk biologisch geslacht’.

De Partido Socialista Obrero Español (PSOE), of Spaanse Socialistische Arbeiderspartij, van premier Pedro Sánchez, deed de beleidsaankondigingen tijdens een partijcongres in de zuidelijke stad Sevilla, afgelopen weekend.

tegenstrijdig

De veranderingen zouden deelname aan vrouwensporten beperken tot ‘mensen met een vrouwelijk biologisch geslacht’. Ook willen ze dat de q+, die verwijst naar mensen die zich queer of questioning noemen, wordt geschrapt omdat die niet in een duidelijke gender- en seksualiteitscategorie past.

Veel mensen zien deze stap als tegenstrijdig met de progressieve lhbtq+-wetgeving van Spanje. Te meer omdat er onlangs ingrijpende hervormingen zijn geweest binnen de wetten voor gendererkenning, die zelf-ID voor transgenders vanaf 16 jaar toestaan, zonder dat er een psychologische of medische evaluatie nodig is.

Die hervormingen werden vorig jaar aangenomen met 191 stemmen voor en 60 stemmen tegen, met 91 onthoudingen. Deze hielden in dat transgender mannen en vrouwen geen uitgebreide medische formulieren meer hoefden in te vullen om hun geslachtsaanduidingen te wijzigen op documenten, zoals hun geboorteakte. De toenmalige minister van Gelijkheid Irene Montero beschreef de wetswijziging als een ‘enorme stap voorwaarts’.

transfobie

Dat transgender vrouwen niet langer mogen meedoen bij de vrouwensport, is verwelkomd door genderkritische feministen binnen de PSOE. De nieuwe ontwikkelingen zijn daarentegen bekritiseerd door lhbtq+-activisten en bondgenoten.

Montero, die niet langer minister van gelijkheid is, zei in een bericht op sociale media: “Een transvrouw is een vrouw. Wat de PSOE ook zegt, dit is transfobie. De rechten van transgenders zijn mensenrechten. Al het andere is geen klassiek feminisme of linkse politiek, het is gewoon transfobie.”

extreemrechts

Ondertussen waarschuwde Mar Cambrolle, de voorzitter van de Trans Platform Federation: “Wanneer een progressieve partij in dezelfde ideologie vervalt als extreemrechts, en ons aanwijst als voorbodes van sociaal kwaad, is dat erg gevaarlijk voor onze democratie en de strijd voor gelijkheid.”

Ze vergeleek het ‘perverse gebruik van feminisme’ met ‘rechtse mensen die zeggen dat migranten de oorzaak zijn van criminaliteit’ en voegde toe: “Talrijke internationale organisaties, zoals Human Rights Watch, zijn tegen de uitsluiting van transvrouwen van vrouwensport, het verdiept discriminatie en stigmatisering.”

De conservatieve Partido Popular van Spanje won de verkiezingen in juli, maar leider Alberto Núñez Feijóo slaagde er niet in een regering te vormen. Vorige maand, na weken van discussies, behaalde Sánchez een meerderheid van vier zetels in het parlement van 350 zetels.

Bron: PinkNews

CBS: Zo’n 2,7 miljoen lhbtiq+’ers in Nederland, met ‘bi-plus’ als grootste groep

In Nederland is bijna 18 procent van de mensen van 15 jaar en ouder lhbtiq+, oftewel lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel. Dat is de inschatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een groot bevolkingsonderzoek dat het bureau vorig jaar uitvoerde.

Meeste mensen ‘bi-plus’

Zo’n 2,7 miljoen mensen zijn lhbtqia, zegt het CBS. Van hen zijn 272.000 mannen homoseksueel en 106.000 vrouwen lesbisch.

Verder zijn er bijna 1,7 miljoen mensen die volgens het CBS bi-plus zijn. Zij voelen zich aangetrokken tot meer dan één gender, een groep waarvoor vroeger de term biseksueel werd gebruikt.

In het CBS-onderzoek werd gevraagd naar aantrekkingskracht. Vrouwen die antwoordden dat zij “vooral op mannen” of “vooral op vrouwen” vallen, worden ook gerekend tot bi-plus, net als mannen die antwoordden dat zij “vooral op vrouwen” of “vooral op mannen” vallen.

Daarnaast zijn ongeveer 151.000 mensen transgender. Een derde van hen identificeert zich als non-binair of genderqueer. Zij identificeren zichzelf niet als man of vrouw, maar kunnen zich wel aangetrokken voelen tot iemand met hetzelfde fysieke geslacht of een ander geslacht.

Volgens de onderzoekers wonen lhbtqia’ers relatief vaak in grote steden en zijn ze jonger dan de gemiddelde Nederlander.

Het onderzoek vind je via deze link.

Veiligheid en acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend in regio Haarlem

 

In de regio Kennemerland, waar ook Haarlem onder valt, heeft de lhbti+-gemeenschap te maken met discriminatie, beledigingen en agressie. In vergelijking met 2022 is het aantal meldingen gestegen, blijkt uit onderzoek van Discriminatie.nl Kennemerland.

 

Het Pink Panel-onderzoek, dat al 15 jaar wordt uitgevoerd, kijkt naar de veiligheid, acceptatie en discriminatie-ervaringen van lhbti+-personen. Dit jaar deden 372 mensen uit Kennemerland mee.

Terughoudend in het openbaar

1 op de 5 mensen die meedeed, ervaart discriminatie in de eigen straat of wijk. Dit is meer dan 2 jaar geleden. Ook op het werk en op de sportverenigingen horen lhbti+-personen regelmatig beledigende opmerkingen. Een deelnemer vertelt: “Klanten maken nare opmerkingen over transgenders, zoals ‘die zijn de wereld aan het verpesten’. Teksten als ‘doe niet zo gay’ en ‘wat een homo’ worden wekelijks op de hockeyclub geroepen, ook in mijn eigen team.”

Veel lhbti+-personen kiezen ervoor om terughoudend te zijn over hun genderidentiteit of seksuele voorkeur. Ze lopen minder vaak hand in hand op straat of geven elkaar minder snel een kus in het openbaar. Meer informatie over het onderzoek staat op de website van Discriminatie.nl(link is extern).

Lees hier verder.