COC blij met indiening wetsvoorstel om ‘lhbti+conversie’ te verbieden

 

COC Nederland is blij dat D66, VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren op Coming Out Dag een wetsvoorstel indienen om pogingen tot ‘lhbti+conversie’ te verbieden. COC pleit, samen met activisten en religieuze lhbti+ organisaties als LKP en Maruf, al ruim tien jaar voor zo’n verbod.

De regering kwam, ondanks herhaalde verzoeken van de Kamer, de afgelopen jaren niet met een verbod. Politieke partijen beloofden in COC’s Regenboogakkoord 2021 dit alsnog te regelen.

“Jezelf zijn is geen ziekte, laat niemand je ooit wijsmaken dat je daarvan moet ‘genezen’,” reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “’Lhbti+genezing’ is een fabeltje, mensen gaan eraan kapot. Je bent goed zoals je bent.’

De COC-voorzitter is blij dat de zes partijen nu een eigen wetsvoorstel indienen. “Een belangrijke boodschap op deze Coming Out Dag 2023: iedereen mag zichzelf zijn,” aldus Oosenbrug.

Het wetsvoorstel maakt het aanbieden en uitvoeren van handelingen gericht op het veranderen van iemands seksuele gerichtheid en genderidentiteit strafbaar. Door de wet kan het uitvoeren van ‘conversietherapie’ worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal een jaar of geldboete tot € 22.500.

In Nederland vinden ‘conversiehandelingen’ nog altijd plaats; uit onderzoek van de regering blijkt dat er zeker 15 aanbieders zijn. Slachtoffers ondergaan bijvoorbeeld herhaaldelijke gebedssessies of moeten deelnemen aan speciale kampen om te ‘genezen’ van hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De behandelingen leiden niet tot verandering van de seksuele- of genderidentiteit maar vaak wel tot ernstige psychische schade, variërend van depressies tot suïcidale gedachten.

Volgens buitenlands onderzoek krijgt 3 tot 5 procent van de lhbti+gemeenschap te maken met ‘conversiehandelingen’. Daar moet een einde aan komen, vinden Nederlandse politieke partijen van links tot rechts.

D66-Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan: ‘In Nederland moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Dit soort therapieën horen niet thuis in ons vrije land. De gevolgen van dit soort praktijken voor slachtoffers zijn groot. Mensen lopen hun leven lang rond met een trauma. Daarom ben ik blij dat we dit met zoveel partijen gaan verbieden. Ik zie uit naar het debat in de Tweede Kamer!’

Ook VVD-Tweede Kamerlid Hatte van der Woude benadrukt dat jonge mensen beschadigd raken door zogenaamde conversiepraktijken. ‘Het is bizar dat dit in 2023 nog gebeurt. Daarom hebben wij deze wet geschreven, want van liefde hoef je nooit genezen te worden!’

Een petitie voor een verbod werd de afgelopen tijd door meer dan 6 duizend mensen getekend. Hij werd gestart door Jacques Zonne en gesteund door het COC. Zonne was zelf slachtoffer van een lhbti+conversiepoging. Als jongeman werd hij 2 jaar lang opgesloten om van zijn homoseksualiteit te ‘genezen’.

Volgens de lhbti+mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties kunnen conversiehandelingen worden beschouwd als marteling en moeten ze worden verboden. Landen als Duitsland, Malta, Oostenrijk, Frankrijk, Canada en delen van de VS en Australië hebben al een wettelijk verbod op conversiehandelingen. Andere landen werken eraan.

Het wetsvoorstel kan nu worden besproken in de Tweede Kamer. Als een meerderheid het voorstel steunt, gaat de wet naar de Eerste Kamer.

 

Meer nieuws voor jou

Kamer debatteert over reformatorische school die leerlingen uit de kast dwong

De Tweede Kamer debatteerde op donderdagmiddag 30 september met minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) over de reformatorische Gomarusschool die leerlingen uit de kast dwong. Het COC roept Kamerleden op om te zorgen voor maatregelen tegen scholen die LHBTI personen...

Lees hier meer

Onderzoek: merendeel voetbalprofs geeft lhbti-acceptatie onvoldoende

Profvoetballers geven een ruime onvoldoende aan de acceptatie van homo- en biseksualiteit in de mannelijke voetbalwereld. Zeven op de tien spelers zeggen de voetbalwereld als homo-onvriendelijk te ervaren. "De conclusie is dat het er niet al te best voorstaat in...

Lees hier meer

Franse Tweede Kamer wil schadevergoeding voor vervolgde homoseksuelen

Bron: NOS De Franse Tweede Kamer wil schadevergoedingen uitkeren aan zo'n 10.000 mensen die door de overheid zijn gediscrimineerd wegens hun homoseksualiteit. De Assemblée heeft unaniem een wetsvoorstel aangenomen dat recht moet doen aan slachtoffers van discriminatie wegens hun seksuele...

Lees hier meer