Na 2,5 jaar mag Joey (12) van de rechter officieel zijn jongensnaam gebruiken

Bijzonder nieuws voor de 12-jarige Joey Kusters uit Goes: hij mag van de rechtbank officieel zijn jongensnaam gebruiken, bijvoorbeeld op zijn paspoort. Hij kan daarmee definitief afscheid nemen van de meisjesnaam die hij bij zijn geboorte kreeg.

In het dagelijks leven gebruikt de Zeeuwse scholier al jaren de naam Joey. Maar zodra er bij de instanties iets geregeld moet worden, gaat het mis. Moeder Nathasja Kusters: “Bij de rechtbank meldden we ons bijvoorbeeld aan. Joey gaf zijn naam op, maar die kunnen ze dan natuurlijk niet vinden. Bij het ziekenhuis en of de coronateststraat gebeurt hetzelfde”.

Dat is volgens Kusters pijnlijk voor haar zoon: “Je hebt het gevoel dat je steeds iets moet uitleggen.” Op vierjarige leeftijd wist Joey al dat hij weliswaar als meisje geboren was, maar zich niet thuisvoelde in een meisjeslichaam. “Hij begon toen met het dragen van jongenskleding en zijn haar ging eraf.”

Vanaf 16 jaar

Moeder Nathasja is dolblij met de uitspraak. Zij probeerde 2,5 jaar geleden al bij de rechtbank de naamswijziging formeel geregeld te krijgen, maar die poging strandde. “Ik ben er vorige keer wel een jaar mee bezig geweest. De kinderbescherming en de gemeente moesten zelfs door de rechter worden gehoord.”

Het verzoek werd destijds afgewezen omdat naamsveranderingen alleen met een belangrijke reden mogen. De rechter vond het destijds te vroeg omdat Joey net in een transitietraject zat. Als transgender kinderen 16 jaar of ouder zijn, kunnen naam en geslacht zonder tussenkomst van een rechter worden gewijzigd dankzij de transgenderwet.

‘Buiten heeft hij iedereen gebeld’

Kusters lobbyde de afgelopen tijd om naamsveranderingen bij transgender kinderen onder de 16 ook wettelijk geregeld te krijgen. Ze startte daartoe een petitie. Uiteindelijk stapten Nathasja en haar zoon in juli opnieuw naar de rechtbank, met een advocaat en deskundigenverklaring. Gisteren werd de zaak behandeld: “De rechter zei: ik weet nu dat je het nog steeds zeker weet.”

Direct na de uitspraak moest Kusters huilen, Joey zelf was heel stil. “Buiten heeft hij iedereen gebeld, vriendjes en zijn opa’s en oma’s.”

Op zijn nieuwe identiteitspapieren moet Joey nog wel even wachten: de rechterlijke uitspraak moet eerst bij de gemeente worden verwerkt. Kusters: “Hij wil meteen een nieuwe ID-kaart”.

Kusters hoopt dat het vonnis ook voor andere trans kinderen mogelijkheden biedt. “Hij is het tweede kind in Nederland dat dit voor elkaar krijgt, maar er lopen dagelijks nog heel veel kinderen tegen dit probleem aan. Ik hoop dat het hiermee ook voor hen makkelijker wordt.”

Bron: NOS.nl

Meer nieuws voor jou

Hoe veilig voel jij je als lhbtiq+’er? Vul het Pink Panel in!

Laat weten hoe veilig je je voelt als homoseksuele man, lesbienne, biseksueel, transman of transvrouw, intersekse of queerpersoon (LHBTIQ+)! Op straat, op je werk, bij het sporten. Laat je horen door de Pink Panel enquête in te vullen. Het onderzoek...

Lees hier meer

Rusland: lhbtiq-netwerk en mensenrechtenadvocaten op lijst ‘buitenlandse agenten’

In Rusland zijn het lhbtiq-network, een prominente groep die opkomt voor de rechten van de lhbtiq-gemeenschap, en vijf mensenrechtenadvocaten van Komanda 29 door het ministerie van justitie toegevoegd aan de lijst van 'buitenlandse agenten'. ‘Het is meer dan beschamend dat...

Lees hier meer

Kom naar het grote Village People Regenboog Lijsttrekkersdebat op 6 maart

‘Werk maken van het regenboogbeleid' De gemeente Harderwijk is sinds begin 2018 regenbooggemeente. Een regenbooggemeente ontwikkelt actief beleid voor de acceptatie van lhbtiq+’ers (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen). Net als heel veel lhbtiq+’ers in Harderwijk, is Village People benieuwd...

Lees hier meer