Na 2,5 jaar mag Joey (12) van de rechter officieel zijn jongensnaam gebruiken

Bijzonder nieuws voor de 12-jarige Joey Kusters uit Goes: hij mag van de rechtbank officieel zijn jongensnaam gebruiken, bijvoorbeeld op zijn paspoort. Hij kan daarmee definitief afscheid nemen van de meisjesnaam die hij bij zijn geboorte kreeg.

In het dagelijks leven gebruikt de Zeeuwse scholier al jaren de naam Joey. Maar zodra er bij de instanties iets geregeld moet worden, gaat het mis. Moeder Nathasja Kusters: “Bij de rechtbank meldden we ons bijvoorbeeld aan. Joey gaf zijn naam op, maar die kunnen ze dan natuurlijk niet vinden. Bij het ziekenhuis en of de coronateststraat gebeurt hetzelfde”.

Dat is volgens Kusters pijnlijk voor haar zoon: “Je hebt het gevoel dat je steeds iets moet uitleggen.” Op vierjarige leeftijd wist Joey al dat hij weliswaar als meisje geboren was, maar zich niet thuisvoelde in een meisjeslichaam. “Hij begon toen met het dragen van jongenskleding en zijn haar ging eraf.”

Vanaf 16 jaar

Moeder Nathasja is dolblij met de uitspraak. Zij probeerde 2,5 jaar geleden al bij de rechtbank de naamswijziging formeel geregeld te krijgen, maar die poging strandde. “Ik ben er vorige keer wel een jaar mee bezig geweest. De kinderbescherming en de gemeente moesten zelfs door de rechter worden gehoord.”

Het verzoek werd destijds afgewezen omdat naamsveranderingen alleen met een belangrijke reden mogen. De rechter vond het destijds te vroeg omdat Joey net in een transitietraject zat. Als transgender kinderen 16 jaar of ouder zijn, kunnen naam en geslacht zonder tussenkomst van een rechter worden gewijzigd dankzij de transgenderwet.

‘Buiten heeft hij iedereen gebeld’

Kusters lobbyde de afgelopen tijd om naamsveranderingen bij transgender kinderen onder de 16 ook wettelijk geregeld te krijgen. Ze startte daartoe een petitie. Uiteindelijk stapten Nathasja en haar zoon in juli opnieuw naar de rechtbank, met een advocaat en deskundigenverklaring. Gisteren werd de zaak behandeld: “De rechter zei: ik weet nu dat je het nog steeds zeker weet.”

Direct na de uitspraak moest Kusters huilen, Joey zelf was heel stil. “Buiten heeft hij iedereen gebeld, vriendjes en zijn opa’s en oma’s.”

Op zijn nieuwe identiteitspapieren moet Joey nog wel even wachten: de rechterlijke uitspraak moet eerst bij de gemeente worden verwerkt. Kusters: “Hij wil meteen een nieuwe ID-kaart”.

Kusters hoopt dat het vonnis ook voor andere trans kinderen mogelijkheden biedt. “Hij is het tweede kind in Nederland dat dit voor elkaar krijgt, maar er lopen dagelijks nog heel veel kinderen tegen dit probleem aan. Ik hoop dat het hiermee ook voor hen makkelijker wordt.”

Bron: NOS.nl

Meer nieuws voor jou

Steunpunt geopend voor slachtoffers ‘homogenezing’

Voor slachtoffers van 'homogenezing' is een steunpunt geopend. Het initiatief is opgezet door de Stichting Wijdekerk, een organisatie van christenen die zelf lhbti'er zijn of zich bij deze groep betrokken voelen. Bij het steunpunt kunnen mensen terecht die willen praten...

Lees hier meer

Meer non-binaire personen in Europa en USA dan ooit gedacht: 5,3% van Gen Z identificeert zich als non-binair

Nieuw onderzoek van Mastercard toont verbeterde genderacceptatie aan, hoewel 74% van de non-binaire personen te maken heeft gehad met fysiek of verbaal geweld · Bijna de helft (49%) begrijpt het als mensen zich niet als man of vrouw willen identificeren. · Non-binaire...

Lees hier meer

Frits en Lammert trouwden 20 jaar geleden als eerste homostel op de Veluwe

Een onverwacht cadeautje. Zo noemt Frits Nijhoff (74) zijn huwelijksdag in 2001 in Ermelo met zijn grote liefde Lammert Veenhuizen (73). Ze waren het eerste homostel op de West-Veluwe dat gebruikte maakte van dat nieuwverworven recht, dat op 1 april...

Lees hier meer