Rutte: Amalia kan ook koningin worden als ze met een vrouw trouwt

Het kabinet vindt dat prinses Amalia geen afstand hoeft te doen van de troon in het geval dat ze zou willen trouwen met een vrouw. Demissionair premier Rutte antwoordt op vragen van de VVD en de PvdA dat hij geen beletsel ziet voor een toestemmingswet voor een huwelijk van een kroonprins of -prinses met een persoon van hetzelfde geslacht.
De vragen volgen op de publicatie van het boek Amalia, de plicht roept. Daarin bespreekt koningshuisdeskundige Peter Rehwinkel de hypothese dat de prinses de troon zal moeten opgeven als ze zou willen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Hij verwijst daarbij naar toenmalig premier Kok die in 2000 op Kamervragen antwoordde dat er in dat geval een probleem ontstaat met de erfelijkheid van het koningschap, wat ertoe zou leiden dat er afstand moet worden gedaan van de troon.
Op de vraag of de kinderen uit zo’n huwelijk ook in aanmerking komen voor de troon geeft Rutte geen antwoord. In de grondwet staat dat het staatshoofd moet worden opgevolgd door een ‘wettige nakomeling’. De PvdA wilde weten of daar ook kinderen onder vallen die zijn geboren uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht of die geadopteerd zijn of via een zaaddonor of draagmoeder zijn verwekt.
Bespreken bij toestemmingswet
Volgens Rutte is het doel van de bepalingen in de grondwet dat duidelijk is op wie het koningschap overgaat om zo staatsrechtelijke zekerheid te bieden. Het huidige familierecht schuurt daarmee.
Hij wijst erop dat de Eerste en Tweede Kamer bij de kwestie kunnen stilstaan als prinses Amalia toestemming vraagt voor haar huwelijk. “Het is niet dienstig om nu vooruit te lopen op een dergelijke weging. Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval, die, zoals je ook terugkijkend kunt vaststellen bij het familierecht, door de tijd heen kunnen veranderen.”
Bron: NOS.nl
Meer nieuws voor jou

In welke landen mag iedereen met elkaar trouwen?
Op 1 april 2001 schreef Nederland geschiedenis. Na een jarenlange strijd werd ons land het eerste waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. Twintig jaar later hebben vele landen dit voorbeeld gevolgd. We maakten een...
Lees hier meer
Pride Nunspeet 2024 heeft als thema ‘Respect verbindt’
In juni viert Nunspeet voor het tweede jaar achtereen een maand lang Pride. Op het programma staat onder meer een gameshow-avond, een bake sale, een filmavond, een workshop boksen en een finale die nog even geheim blijft. Bekijk hier het...
Lees hier meer
Frits en Lammert trouwden 20 jaar geleden als eerste homostel op de Veluwe
Een onverwacht cadeautje. Zo noemt Frits Nijhoff (74) zijn huwelijksdag in 2001 in Ermelo met zijn grote liefde Lammert Veenhuizen (73). Ze waren het eerste homostel op de West-Veluwe dat gebruikte maakte van dat nieuwverworven recht, dat op 1 april...
Lees hier meer