Tentoonstelling ‘LHBTI: Coming out op de Veluwe’ verhuist van Heerde naar Epe

Bron: De Stentor

De expositie LHBTI: Coming out op de Veluwe is verhuisd van Heerde naar het Kekhuis in Epe. Daar zal wethouder Jan Aalbers de tentoonstelling met kunst van verschillende professionele en amateurkunstenaars uit de regio op vrijdag 5 februari om 16.00 uur openen.

De kunstwerken waren de afgelopen twee maanden te zien in Heerde. De opening in Epe vindt plaats in een open tent in de buitenlucht voor het Kekhuis, waarna bezoekers in groepjes de tentoonstelling kunnen bezichtigen. Bij verschillende werken bevinden zich QR-codes om meer informatie te krijgen of een geluidsfragment te horen.

Gevoelens

De tentoonstelling is georganiseerd door Cultuurplein. ,,Het idee is deels ingegeven door de coronatentoonstelling die wij vorig jaar hebben georganiseerd”, aldus Jan Bertil Pool. ,,Ook toen hebben lokale professionele en amateurkunstenaars uitdrukking gegeven aan hun gevoelens, hoe het is en was om opgesloten te zitten.”

Dat gebeurt nu op een iets andere manier. ,,Voor veel homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, bisexuelen, transgender en intersexe personen die niet kunnen uitkomen voor wie ze zijn, gelden namelijk altijd beperkende maatregelen. Kunst en cultuur zijn bij uitstek middelen om uitdrukking te geven aan je emoties.”

Acceptatie

De inzendingen zijn volgens Pool heel divers. ,,Het is jammer en tekenend dat anno 2022 verschillende kunstenaars liever anoniem willen blijven. Ondanks dat het met de acceptatie in brede zin de goede kant op gaat is het voor individuele mensen nog steeds lastig.”

Het Kekhuis aan Beekstraat 5 in Epe is elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur geopend. 

Meer nieuws voor jou

Conferentie in Nederland over transrechten: ‘Nog veel te verbeteren’

Nederland is een plaats gezakt op de jaarlijkse ranglijst over lhbti-rechten, van plaats twaalf naar plaats dertien. Daarmee staat Nederland nu onder landen als België, Spanje, Frankrijk en Portugal op de zogenoemde Rainbow Europe Index. De lijst wordt jaarlijks opgesteld...

Lees hier meer

Aanstaande woensdag gaat het Village People Café Voor Jou van start!

Op woensdagavond 7 september opent Village People het maandelijkse Regenboogcafé. Het Regenboogcaféis voor iedereen die lhbtiaq+ is en specifiek voor mensen met een beperking of niet-aangeboren hersenletsel en hun vrienden, naasten en begeleiders. Voor mensen met een beperking die lesbisch,...

Lees hier meer

Partijen komen met initiatiefwet om ‘homogenezing’ te verbieden

Bron: BNR D66 en VVD presenteerden half februari een initiatiefwet die 'homogenezing' strafbaar moet stellen. Therapieën die bedoeld zijn om de seksuele geaardheid of genderidentiteit van mensen te onderdrukken of veranderen, moeten als het aan de twee partijen ligt worden...

Lees hier meer