Tentoonstelling ‘LHBTI: Coming out op de Veluwe’ verhuist van Heerde naar Epe

Bron: De Stentor

De expositie LHBTI: Coming out op de Veluwe is verhuisd van Heerde naar het Kekhuis in Epe. Daar zal wethouder Jan Aalbers de tentoonstelling met kunst van verschillende professionele en amateurkunstenaars uit de regio op vrijdag 5 februari om 16.00 uur openen.

De kunstwerken waren de afgelopen twee maanden te zien in Heerde. De opening in Epe vindt plaats in een open tent in de buitenlucht voor het Kekhuis, waarna bezoekers in groepjes de tentoonstelling kunnen bezichtigen. Bij verschillende werken bevinden zich QR-codes om meer informatie te krijgen of een geluidsfragment te horen.

Gevoelens

De tentoonstelling is georganiseerd door Cultuurplein. ,,Het idee is deels ingegeven door de coronatentoonstelling die wij vorig jaar hebben georganiseerd”, aldus Jan Bertil Pool. ,,Ook toen hebben lokale professionele en amateurkunstenaars uitdrukking gegeven aan hun gevoelens, hoe het is en was om opgesloten te zitten.”

Dat gebeurt nu op een iets andere manier. ,,Voor veel homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, bisexuelen, transgender en intersexe personen die niet kunnen uitkomen voor wie ze zijn, gelden namelijk altijd beperkende maatregelen. Kunst en cultuur zijn bij uitstek middelen om uitdrukking te geven aan je emoties.”

Acceptatie

De inzendingen zijn volgens Pool heel divers. ,,Het is jammer en tekenend dat anno 2022 verschillende kunstenaars liever anoniem willen blijven. Ondanks dat het met de acceptatie in brede zin de goede kant op gaat is het voor individuele mensen nog steeds lastig.”

Het Kekhuis aan Beekstraat 5 in Epe is elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur geopend. 

Meer nieuws voor jou

Transgenders in actie tegen lange wachtlijsten

Bron: Stentor 'Ruim twee jaar wachten op diagnose, dat is schrijnend' Personen die mogelijk van geslacht willen veranderen, staan ruim twee jaar op de wachtlijst voordat ze een intakegesprek krijgen. Dat is te lang, zegt Trans Zorg Nu. Met een...

Lees hier meer

Conferentie in Nederland over transrechten: ‘Nog veel te verbeteren’

Nederland is een plaats gezakt op de jaarlijkse ranglijst over lhbti-rechten, van plaats twaalf naar plaats dertien. Daarmee staat Nederland nu onder landen als België, Spanje, Frankrijk en Portugal op de zogenoemde Rainbow Europe Index. De lijst wordt jaarlijks opgesteld...

Lees hier meer

COC blij met voorstel hogere straffen op discriminerend geweld

COC Nederland is blij met een wetsvoorstel dat hogere straffen stelt op discriminerend geweld. Het initiatiefwetsvoorstel werd op dinsdag 28 juni ingediend door Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie), zo maken die Kamerleden bekend in de talkshow Op1. Het...

Lees hier meer