Warning: Only the first byte will be assigned to the string offset in /var/www/vhosts/gekleurder.nl/httpdocs/wp-content/plugins/responsive-menu/v4.0.0/inc/helpers/custom-functions.php on line 218

Terug naar begin » Aan je ouders vertellen

FAQ categorie: Aan je ouders vertellen

Wat kan ik doen als mensen mij niet serieus nemen als lhbti’er?

Als je uit de kast komt, kan het gebeuren dat mensen je niet lhbti’er zijn niet serieus nemen. Ze zien het als een fase of manier van aandacht trekken en denken dat je eigenlijk gewoon hetero bent.

Het beste wat je kunt doen is deze mensen uitleggen hoe je je voelt en wat het met je doet dat ze je niet serieus nemen. Ga het gesprek aan en laat zien dat het je bijvoorbeeld verdrietig maakt. Tien tegen één dat diegene anders tegen je aan gaat kijken en excuus maakt dat ‘ie je niet geloofde.

Je kunt ook altijd contact opnemen met iemand van Village People (zie de chatknop rechtsonder op deze pagina), of een mail sturen.

Hoe kom ik uit de kast (bij ouders/familie/vrienden)?

Het blijkt dat ontzettend veel jonge (en soms ook oudere) bi- en homoseksuelen nog in de zogenaamde kast zitten.
Of je deur nu al op een kiertje staat of niet, Gay.nl verzamelde 10 Gouden Tips om de eerste stappen naar je coming out te doen:

1. Accepteer jezelf
Het idee dat je homo, lesbiënne, bi of transgender bent is vaak vreemd. Misschien ken je homo’s in je omgeving om mee te praten, misschien heb je ook wel helemaal niemand. In de grote boze wereld wordt homoseksualiteit vaak bestempeld als vreemd, zondig of onnatuurlijk.
Het kan zijn dat je hier in gaat geloven, maar dat is nergens voor nodig.
Weet dat er niets verkeerd aan je is. Vaak is er een soort coming out bij jezelf nodig voordat je jezelf accepteert en over kunt gaan op verdere stappen.

2. Vertel het een vertrouwd persoon
Mensen die je vertrouwt en je goed kennen en op z’n minst een klein beetje open-minded zijn, zullen het van je accepteren. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn, maar natuurlijk ook je broer of zus. Als je een vertrouwd persoon dit geheim van je vertelt, zul je merken dat er al een last van je schouders valt.

3. Eigen tempo
Erg belangrijk: laat je niet pushen of ergens toe dwingen. Het is jouw coming out en jouw leven. Er zijn genoeg mensen die in hun hele leven besluiten het maar aan een paar mensen te vertellen en niet aan de rest van de wereld. Je hoeft ook niet precies de coming out van een ander te imiteren; iedereen heeft zijn of haar eigen tempo en manier van uit de kast komen.

4. Stel jezelf de volgende vraag
Stel jezelf de vraag: ‘Waarom wil ik dit doen?’
Dat je het aan iemand wilt vertellen en er over wilt praten geeft al aan dat je er klaar voor bent. En nu moet je natuurlijk ook weten waarom je uit die kast wil. Wil je liefde, respect, antwoorden, steun, begrip of hulp?

5. Bedenk wat de eerste reactie zal zijn
Wees je ervan bewust dat er altijd een eerste reactie van personen op jouw coming out zal zijn, die soms kan voortvloeien uit onwetendheid, verlegenheid of angst voor het onderwerp. Jij hebt al een heel proces moeten doormaken, maar degenen aan wie je het vertelt worden nu pas misschien voor het eerst met dit onderwerp geconfronteerd.
Daarnaast is het niet reageren ook een optie, misschien accepteren ze je meteen maar weten ze niet wat ze erop moeten antwoorden.
Veroordeel personen niet meteen, geef ze ook ruimte om deze informatie te verwerken.

6. Zoek ‘soortgenoten’
Wees gerust! Je bent niet de eerste die dit meemaakt! 6 tot 7% van de wereldbevolking (rond de 455 miljoen mensen) zijn ook lhbt of i.
Er zijn genoeg mensen die je dus kunnen steunen en je wellicht advies kunnen geven bij je coming out. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij het COC.

7. Ga niet meteen in discussie
Ga niet meteen de discussie aan met mensen. Laat anderen wennen aan het idee. Je kunt ook aangeven, mochten ze met jou in discussie willen treden, dat dit niet de reden is waarom je het ze hebt verteld.
Je kunt een discussie ook voorkomen door te praten vanuit jouw gevoel, door middel van ik-zinnen:
“Ik voel…”
“Ik geloof…”
“Het is voor mij belangrijk…”
Dan is het doel niet om de ander te overtuigen, maar om te laten zien wat er in jou persoonlijk omgaat. Daarmee laat je iets heel persoonlijks, en dus kostbaars, zien. Je zult zien dat anderen dat ook zo ervaren en ook komen met persoonlijke antwoorden.

8. Regel steun van tevoren
Vertel een vertrouwd persoon, bijvoorbeeld dezelfde persoon als bij tip 2, dat je een coming out hebt gepland. Deze persoon kan je steunen en je kunt achteraf vertellen hoe het is gegaan.

9. Kies de goede tijd en plaats
Het doen van je coming out kost tijd, ook voor de ander, om het te kunnen verwerken. Je kunt bijvoorbeeld iemand uitnodigen voor een maaltijd, een wandeling of een andere vorm van een rustig dagje uit.
Het voordeel van een wandeling is dat je iemand niet constant aan hoeft te kijken en niet snel gestoord zult worden door een deurbel of een telefoon.

10. Jij bent niet anders, maar de ander ziet jou wel met nieuwe ogen
Na je coming out ben je nog steeds dezelfde persoon die je altijd was. Maar mensen die je het vertelt zullen eerst moeten omschakelen en hun beeld van jou moeten bijstellen. Ouders moeten vaak dromen en verwachtingen veranderen en dat kan een soort ‘rouwproces’ veroorzaken.
Plotseling vallen hun dromen van bijvoorbeeld kleinkinderen of een huwelijk in duigen.
Het kost tijd voordat ze nieuwe dromen voor je hebben en inzien dat jij niet veranderd bent, maar ze jou slechts in een verkeerd ‘hokje’ hadden gestopt.
Probeer de ander zijn of haar reactie te accepteren zoals jij zelf ook geaccepteerd zou willen worden.

Waarom niet aan je ouders vertellen?

Er zijn redenen om niet aan je ouders te vertellen dat je lhbti’er bent. Als zij zich sterk afkeurend uitlaten over homoseksualiteit, transgender of over mensen die ‘anders’ zijn. Als je uit een traditionele of streng-religieuze familie komt die vanwege het geloof of de cultuur tegen homoseksualiteit of transgender is. Als je uit een familie komt waar de eer en de mening van anderen een belangrijke rol spelen. Het kan zijn dat je ouders je niet zullen accepteren, of zelfs zullen proberen je tegen te houden of dreigen met geweld.

Eergerelateerd geweld

Familie-eer gaat over de reputatie van je familie naar andere mensen in de gemeenschap. Houden jullie je aan de ongeschreven regels? Een van de ongeschreven regels is dat mannen met vrouwen trouwen en andersom. Ook zijn gendernormen sterk in gezinnen waar eer een rol speelt: wat het betekent om een ‘echte man’ of een ‘echte vrouw’ te zijn. Als de eer geschonden is, kan deze hersteld worden, bijvoorbeeld door iemand die zich niet aan de regels houdt buiten te sluiten.

Als dat bij jou het geval is, kan het onveilig zijn om je ouders te vertellen over je genderidentiteit of seksuele voorkeur. Zeker als je ouders dreigen met geweld, je opsluiten, je buitensluiten, je slaan, schoppen, of je dreigen uit te huwelijken, zoek ondersteuning en hulp.

Misschien weet je niet van tevoren, hoe je ouders zullen reageren, maar heb je een vermoeden. Je kunt dan een leraar of hulpverlener in vertrouwen nemen en dit bespreken. Je kunt een zus of nichtje vertellen en haar vragen wat ze denkt dat je ouders zullen doen. Je kunt ook andere LHBTI’s uit traditionele gezinnen vragen hoe zij ermee om zijn gegaan.

Het niet vertellen aan je ouders kan je het gevoel geven dat je er alleen voor staat. En dat je dingen verborgen moet houden. Maar het kan ook zo zijn, dat je ouders het wel weten, en het accepteren zolang je er niet over praat of er zichtbaar niets mee doet. De vraag is natuurlijk hoe je dan jezelf kunt zijn. Steun van andere familieleden, vrienden of jongeren die hetzelfde meemaken kan dan van pas komen.

Wat kan ik doen als ik homo, lesbisch of bi ben?

  • Het is belangrijk om over je gevoelens te praten. Het is meestal fijn om met je ouders te praten over je gevoelens. Dat geldt voor allerlei gevoelens, dus ook voor je homo-, lesbische of bi-gevoelens. Lees hier alles over het gesprek met je ouders.
  • Wil je liever eerst met iemand anders praten? Stap dan af op een hulpverlener. Lees hier waar je hulp kan vinden.
  • Met anderen over je gevoel praten kan ook helpen. Is er iemand die je kunt vertrouwen? Die jouw verhaal niet doorvertelt? Bij die persoon kan je vaak terecht.
  • Praat met jongeren die misschien ook homo-, bi-, of lesbische gevoelens hebben. Lees hier hoe je in contact komt met andere jongeren in dezelfde situatie

Niet vergeten

  • Er zijn veel verschillende seksuele voorkeuren. Jij mag zelf bepalen wat jouw seksuele voorkeur is, wat je ermee doet, en wie je daarover vertelt.