Terug naar begin » algemeen

Category: algemeen

Veiligheid en acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend in regio Haarlem

 

In de regio Kennemerland, waar ook Haarlem onder valt, heeft de lhbti+-gemeenschap te maken met discriminatie, beledigingen en agressie. In vergelijking met 2022 is het aantal meldingen gestegen, blijkt uit onderzoek van Discriminatie.nl Kennemerland.

 

Het Pink Panel-onderzoek, dat al 15 jaar wordt uitgevoerd, kijkt naar de veiligheid, acceptatie en discriminatie-ervaringen van lhbti+-personen. Dit jaar deden 372 mensen uit Kennemerland mee.

Terughoudend in het openbaar

1 op de 5 mensen die meedeed, ervaart discriminatie in de eigen straat of wijk. Dit is meer dan 2 jaar geleden. Ook op het werk en op de sportverenigingen horen lhbti+-personen regelmatig beledigende opmerkingen. Een deelnemer vertelt: “Klanten maken nare opmerkingen over transgenders, zoals ‘die zijn de wereld aan het verpesten’. Teksten als ‘doe niet zo gay’ en ‘wat een homo’ worden wekelijks op de hockeyclub geroepen, ook in mijn eigen team.”

Veel lhbti+-personen kiezen ervoor om terughoudend te zijn over hun genderidentiteit of seksuele voorkeur. Ze lopen minder vaak hand in hand op straat of geven elkaar minder snel een kus in het openbaar. Meer informatie over het onderzoek staat op de website van Discriminatie.nl(link is extern).

Lees hier verder.

Gerechtshof Den Haag: ontslag man terecht na uiten afkeer van homoseksualiteit

Een christelijke middelbare school in Dordrecht heeft terecht een docentassistent ontslagen die tegenover leerlingen zijn afkeer van homoseksualiteit uitsprak. Dat oordeelt het gerechtshof Den Haag half september. De rechters vinden het recht van leerlingen op een veilige omgeving het zwaarst wegen.

Volgens het vonnis zei de docentassistent onder meer  dat homoseksualiteit “een gruwel is in de ogen van God” is en dat mensen die “deze gruwelen begaan naar de hel gaan”. Verder noemde de man homoseksuelen ziek en had hij een “spuugbeweging” gemaakt naar een regenboogvlag.

Ruim helft van lhbti+’ers houdt bij vakantieplannen rekening met tolerantie in een land

‘Geen overstap in Qatar’

Een bepaalde plek mijden vanwege je seksuele geaardheid of gender-identiteit: 57 procent van lhbti+’ers houdt bij het boeken van hun vakantie rekening met hoe het op de bestemming met de acceptatie gesteld is.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Pride-onderzoek van EenVandaag onder leden van het Opiniepanel. Aan het onderzoek deden 2.655 mensen mee uit de lhbti+-gemeenschap (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen).

Geen streng religieuze landen

Voor de hand ligt dat landen met een streng religieuze inslag of waar straffen op homoseksualiteit staan, voor veel lhbti+’ers bij voorbaat afvallen. Veel deelnemers laten weten dat regio’s als het Midden-Oosten of delen van Afrika voor hen altijd een no-go zullen zijn.

Daarbij nemen ze hun veiligheid in overweging, maar ook als zij hun geaardheid verborgen kunnen houden, zouden ze die landen uit principe niet willen sponsoren door ernaar toe te gaan. “Ik zou zelfs nooit een overstap willen maken in een land als Qatar”, vertelt een deelnemer. “Niet uit angst dat me iets wordt aangedaan op het vliegveld, maar puur om de lhbti+-rechten daar.”

 

Bron:: 1Vandaag