Er is nog altijd veel steun in de Tweede Kamer voor de lhbtiq+ gemeenschap.
Category: algemeen
CBS: Zo’n 2,7 miljoen lhbtiq+’ers in Nederland, met ‘bi-plus’ als grootste groep
In Nederland is bijna 18 procent van de mensen van 15 jaar en ouder lhbtiq+, oftewel lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel. Dat is de inschatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een groot bevolkingsonderzoek dat het bureau vorig jaar uitvoerde.
Meeste mensen ‘bi-plus’
Zo’n 2,7 miljoen mensen zijn lhbtqia, zegt het CBS. Van hen zijn 272.000 mannen homoseksueel en 106.000 vrouwen lesbisch.
Verder zijn er bijna 1,7 miljoen mensen die volgens het CBS bi-plus zijn. Zij voelen zich aangetrokken tot meer dan één gender, een groep waarvoor vroeger de term biseksueel werd gebruikt.
In het CBS-onderzoek werd gevraagd naar aantrekkingskracht. Vrouwen die antwoordden dat zij “vooral op mannen” of “vooral op vrouwen” vallen, worden ook gerekend tot bi-plus, net als mannen die antwoordden dat zij “vooral op vrouwen” of “vooral op mannen” vallen.
Daarnaast zijn ongeveer 151.000 mensen transgender. Een derde van hen identificeert zich als non-binair of genderqueer. Zij identificeren zichzelf niet als man of vrouw, maar kunnen zich wel aangetrokken voelen tot iemand met hetzelfde fysieke geslacht of een ander geslacht.
Volgens de onderzoekers wonen lhbtqia’ers relatief vaak in grote steden en zijn ze jonger dan de gemiddelde Nederlander.
Het onderzoek vind je via deze link.
Veiligheid en acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend in regio Haarlem
In de regio Kennemerland, waar ook Haarlem onder valt, heeft de lhbti+-gemeenschap te maken met discriminatie, beledigingen en agressie. In vergelijking met 2022 is het aantal meldingen gestegen, blijkt uit onderzoek van Discriminatie.nl Kennemerland.
Het Pink Panel-onderzoek, dat al 15 jaar wordt uitgevoerd, kijkt naar de veiligheid, acceptatie en discriminatie-ervaringen van lhbti+-personen. Dit jaar deden 372 mensen uit Kennemerland mee.
Terughoudend in het openbaar
1 op de 5 mensen die meedeed, ervaart discriminatie in de eigen straat of wijk. Dit is meer dan 2 jaar geleden. Ook op het werk en op de sportverenigingen horen lhbti+-personen regelmatig beledigende opmerkingen. Een deelnemer vertelt: “Klanten maken nare opmerkingen over transgenders, zoals ‘die zijn de wereld aan het verpesten’. Teksten als ‘doe niet zo gay’ en ‘wat een homo’ worden wekelijks op de hockeyclub geroepen, ook in mijn eigen team.”
Veel lhbti+-personen kiezen ervoor om terughoudend te zijn over hun genderidentiteit of seksuele voorkeur. Ze lopen minder vaak hand in hand op straat of geven elkaar minder snel een kus in het openbaar. Meer informatie over het onderzoek staat op de website van Discriminatie.nl.
Lees hier verder.
Gerechtshof Den Haag: ontslag man terecht na uiten afkeer van homoseksualiteit
Volgens het vonnis zei de docentassistent onder meer dat homoseksualiteit “een gruwel is in de ogen van God” is en dat mensen die “deze gruwelen begaan naar de hel gaan”. Verder noemde de man homoseksuelen ziek en had hij een “spuugbeweging” gemaakt naar een regenboogvlag.
Ruim helft van lhbti+’ers houdt bij vakantieplannen rekening met tolerantie in een land
‘Geen overstap in Qatar’
Een bepaalde plek mijden vanwege je seksuele geaardheid of gender-identiteit: 57 procent van lhbti+’ers houdt bij het boeken van hun vakantie rekening met hoe het op de bestemming met de acceptatie gesteld is.
Dat blijkt uit het jaarlijkse Pride-onderzoek van EenVandaag onder leden van het Opiniepanel. Aan het onderzoek deden 2.655 mensen mee uit de lhbti+-gemeenschap (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen).
Geen streng religieuze landen
Voor de hand ligt dat landen met een streng religieuze inslag of waar straffen op homoseksualiteit staan, voor veel lhbti+’ers bij voorbaat afvallen. Veel deelnemers laten weten dat regio’s als het Midden-Oosten of delen van Afrika voor hen altijd een no-go zullen zijn.
Daarbij nemen ze hun veiligheid in overweging, maar ook als zij hun geaardheid verborgen kunnen houden, zouden ze die landen uit principe niet willen sponsoren door ernaar toe te gaan. “Ik zou zelfs nooit een overstap willen maken in een land als Qatar”, vertelt een deelnemer. “Niet uit angst dat me iets wordt aangedaan op het vliegveld, maar puur om de lhbti+-rechten daar.”
Bron:: 1Vandaag
Vijf vragen over genderinclusief taalgebruik
Genderinclusief taalgebruik leidt makkelijk tot ophef.
Vier lhbtiq+ belangenorganisaties vragen minister Yeşilgöz (J&V) om maatregelen tegen discriminerend geweld
Vier lhbti+ belangenorganisaties vragen minister Yeşilgöz (J&V) om maatregelen tegen discriminerend geweld.
Het Wim Sonneveld – complex
Op donderdagavond 18 april is de muzikale voorstelling over het leven en werk van Wim Sonneveld te zien in Nijkerk.
Betere wettelijke bescherming bi+, trans en intersekse mensen in de maak
Er is een betere wettelijke bescherming in de maak voor onder meer bi+, trans, non-binaire, intersekse, lesbische, queer en aseksuele personen.