Er is nog altijd veel steun in de Tweede Kamer voor de lhbtiq+ gemeenschap.
Archieven: News
CBS: Zo’n 2,7 miljoen lhbtiq+’ers in Nederland, met ‘bi-plus’ als grootste groep
In Nederland is bijna 18 procent van de mensen van 15 jaar en ouder lhbtiq+, oftewel lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel. Dat is de inschatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een groot bevolkingsonderzoek dat het bureau vorig jaar uitvoerde.
Meeste mensen ‘bi-plus’
Zo’n 2,7 miljoen mensen zijn lhbtqia, zegt het CBS. Van hen zijn 272.000 mannen homoseksueel en 106.000 vrouwen lesbisch.
Verder zijn er bijna 1,7 miljoen mensen die volgens het CBS bi-plus zijn. Zij voelen zich aangetrokken tot meer dan één gender, een groep waarvoor vroeger de term biseksueel werd gebruikt.
In het CBS-onderzoek werd gevraagd naar aantrekkingskracht. Vrouwen die antwoordden dat zij “vooral op mannen” of “vooral op vrouwen” vallen, worden ook gerekend tot bi-plus, net als mannen die antwoordden dat zij “vooral op vrouwen” of “vooral op mannen” vallen.
Daarnaast zijn ongeveer 151.000 mensen transgender. Een derde van hen identificeert zich als non-binair of genderqueer. Zij identificeren zichzelf niet als man of vrouw, maar kunnen zich wel aangetrokken voelen tot iemand met hetzelfde fysieke geslacht of een ander geslacht.
Volgens de onderzoekers wonen lhbtqia’ers relatief vaak in grote steden en zijn ze jonger dan de gemiddelde Nederlander.
Het onderzoek vind je via deze link.
EU-hof: geslachtsveranderingen moeten in elke lidstaat worden erkend
Veiligheid en acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend in regio Haarlem
In de regio Kennemerland, waar ook Haarlem onder valt, heeft de lhbti+-gemeenschap te maken met discriminatie, beledigingen en agressie. In vergelijking met 2022 is het aantal meldingen gestegen, blijkt uit onderzoek van Discriminatie.nl Kennemerland.
Het Pink Panel-onderzoek, dat al 15 jaar wordt uitgevoerd, kijkt naar de veiligheid, acceptatie en discriminatie-ervaringen van lhbti+-personen. Dit jaar deden 372 mensen uit Kennemerland mee.
Terughoudend in het openbaar
1 op de 5 mensen die meedeed, ervaart discriminatie in de eigen straat of wijk. Dit is meer dan 2 jaar geleden. Ook op het werk en op de sportverenigingen horen lhbti+-personen regelmatig beledigende opmerkingen. Een deelnemer vertelt: “Klanten maken nare opmerkingen over transgenders, zoals ‘die zijn de wereld aan het verpesten’. Teksten als ‘doe niet zo gay’ en ‘wat een homo’ worden wekelijks op de hockeyclub geroepen, ook in mijn eigen team.”
Veel lhbti+-personen kiezen ervoor om terughoudend te zijn over hun genderidentiteit of seksuele voorkeur. Ze lopen minder vaak hand in hand op straat of geven elkaar minder snel een kus in het openbaar. Meer informatie over het onderzoek staat op de website van Discriminatie.nl.
Lees hier verder.
Dit moet je weten over de hate-crimewet
De Tweede Kamer debatteerde donderdag 26 september over de ‘hate crime-wet’: een wetsvoorstel dat pleit voor hogere straffen voor discriminerend geweld. COC pleit hier al langer voor, maar wat houdt het voorstel precies in?
De wet heet officieel “strafverhoging voor discriminatoir gemotiveerde geweldsdelicten”, maar in de volksmond wordt het ook wel de ‘hate crime-wet’ genoemd. Het wetsvoorstel, dat werd ingediend door Frans Timmermans (GL|PvdA) en Mirjam Bikker (CU), maakt het mogelijk om daders van discriminerend geweld zwaarder te straffen. Zo kan de straf voor mishandeling of belediging op basis van iemands geaardheid verhoogd worden van drie naar vier jaar. Ook het vernielen van regenboogpaden of regenboogvlaggen kan aan de hand van deze wet strenger worden bestraft.
kras op je ziel
COC Nederland voert al jaren actie om deze wet erdoor te krijgen. “Het is afschuwelijk als je klappen krijgt om wie je bent, van wie je houdt of om je huidskleur”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Je krijgt niet alleen een klap op je hoofd, maar ook een kras op je ziel.” Tijdens de afgelopen Pride Amsterdam voerde COC actie voor deze wet met behulp van spandoeken. “We pleiten voor dit wetsvoorstel samen met organisaties van mensen van kleur, Joodse-, Turkse- en Marokkaanse Nederlanders, vrouwen en mensen met een beperking.”
COC, Transgender Netwerk, NNID en Bi+ hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om steun voor het wetsvoorstel te betuigen. Landen zoals België, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben al vergelijkbare wetgeving. Uiteraard is het wetsvoorstel ook van toepassing op discriminatie op basis van huidskleur, afkomst, geloofsovertuiging en beperkingen.
verlenging van gevangenisstraffen
Mikal Tseggai, Tweede Kamerlid van GroenLinks/PvdA, legt op Instagram uit: “Wij hebben daarom een wetsvoorstel ingediend dat ervoor zorgt dat discriminatie en racisme worden meegenomen in de rechtspraak. Als dit aan de orde is in een strafproces, kan de gevangenisstraf met maximaal een derde worden verlengd.”
In deze video van GroenLinks/PvdA wordt het nog eens duidelijk uitgelegd:
De Tweede Kamer begint op donderdag 26 september met de behandeling van de hate-crimewet.
Kamer start met behandeling hate crime-wet
De Tweede Kamer begint op donderdag 26 september aan de behandeling van de hate crime-wet. Het voorstel van Frans Timmermans (GL|PvdA) en Mirjam Bikker (CU) wil hogere straffen stellen op discriminerend geweld. COC, Transgender Netwerk, NNID en Bi+ pleiten hier al lang voor en roepen de Kamer op om het voorstel te steunen.
Bij Pride Amsterdam voerde COC nog actie voor hogere straffen op discriminerend geweld. In COC’s Regenboogakkoord beloven GL|PvdA, VVD, D66, CDA, Partij voor de Dieren, SP en Volt om dit voorstel te steunen. We pleiten voor dit wetsvoorstel samen met organisaties van mensen van kleur, Joodse-, Turkse- en Marokkaanse Nederlanders, vrouwen en mensen met een beperking.
‘Het is afschuwelijk als je klappen krijgt om wie je bent, van wie je houdt of om je huidskleur’, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.
Lees hier meer over op de site van coc.nl
COC pleit met succesvolle conferentie voor beter lhbti+ asielbeleid
Afgelopen vrijdag organiseerden de Striking Sirens Coalition, COC, RFSL en Rainbow Migration een succesvolle conferentie over lhbti+ asielbeleid.
Uit de hele wereld kwamen meer dan honderd mensen naar Amsterdam om te spreken over een beter nationaal en internationaal asielbeleid voor lhbti+ vluchtelingen. Hard nodig in een tijd waarin de mensenrechten van asielzoekers steeds meer onder druk staan. Er werd onder meer gesproken over het bestrijden van stereotypen waarmee lhtbi+ asielzoekers worden afgewezen en over de specifieke behoefte van transgender, non-binaire en intersekse asielzoekers. Deelnemers waren advocaten, juristen, lhbti+ asielzoekers, beleidsmakers, wetenschappers en maatschappelijke organisaties.
De conferentie was georganiseerd door de Striking Sirens Coalition, een groep internationale juristen en wetenschappers op het gebied van lhbti+ asielbeleid. De coalitie bestaat uit Sophia Zisakou (University of Lund), Sabine Jansen (COC Nederland), Andrea Vige Grønningsӕter (Universiteit Oslo), Aino Gröndahl (RFSL) en Claire Fletcher (Solent University, Rainbow Migration).
COC Nederland pleit al lang voor een beter lhbti+ asielbeleid en publiceerde daarover verschillende wetenschappelijke rapporten. Lees er hier meer over.
Zorgwekkende cijfers online haat: queer gemeenschap het hardst getroffen
Gemiddeld een op de tien van alle online reacties is een haatreactie. De groep die het vaakst slachtoffer is van haatreacties is de queer gemeenschap, met 49% meer haatreacties per post dan niet-queer mensen. Dit blijkt uit data-onderzoek van RTL.
Op 2 augustus dit jaar maakte RTL bekend onderzoek te doen naar online haat op zijn grootste Instagram-kanalen. Ten behoeve van dit onderzoek is gekeken naar ruim 210.000 reacties van de afgelopen zes maanden op de Instagram-kanalen van Videoland, RTL Nieuws, RTL Boulevard en RTL.nl.
Het onderzoek, uitgevoerd met inzet van AI, toont zorgwekkende cijfers: gemiddeld is 1 op de 10 reacties een haatreactie. Daarnaast bestaan er grote verschillen tussen groepen mensen en worden met name gemarginaliseerde groepen door haatreacties geraakt. De mensen die het meest doelwit zijn van haat, zo blijkt uit het onderzoek, zijn mensen van kleur en queer vrouwen.
Gerechtshof Den Haag: ontslag man terecht na uiten afkeer van homoseksualiteit
Volgens het vonnis zei de docentassistent onder meer dat homoseksualiteit “een gruwel is in de ogen van God” is en dat mensen die “deze gruwelen begaan naar de hel gaan”. Verder noemde de man homoseksuelen ziek en had hij een “spuugbeweging” gemaakt naar een regenboogvlag.