We weten het niet. Nog niet. Vrijdag is het de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOBIT).
Category: sport
Een gelijk speelveld voor lhbtiq-sporters
Aandacht voor een veilig sportklimaat voor lhbtiqa+ personen is nog altijd nodig. Welke knelpunten ervaren lhbtiqa+ sporters?
Internationale schaakfederatie verbiedt transgendervrouwen om mee te doen als vrouw
De Internationale Schaakfederatie (FIDE) heeft een nieuw beleid uitgebracht over transgender schaakspelers. Daarin staat dat transgender vrouwen “geen recht hebben om deel te nemen aan officiële FIDE-evenementen voor vrouwen.
COC: weigering One Love-band onbegrijpelijk en teleurstellend
COC Nederland vindt het "onbegrijpelijk en teleurstellend" dat de aanvoerders van Feyenoord en Excelsior de OneLove-band voor lhbti-acceptatie niet wilden dragen. "Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie".
Virgil van Dijk draagt OneLove-armband tijdens WK in Qatar
Om een vuist te maken tegen de schending van lhbtq- en andere mensenrechten, draagt aanvoerder van het Nederlandse Oranje-elftal Virgil van Dijk tijdens het WK een veelkleurige OneLove-band om zijn bovenarm.
De EuroGames en het belang van lhbtiq+ inclusie in sport
Veel lhbtiq'ers voelen zich niet thuis in de sportwereld. Om de inclusie en acceptatie van lhbtiq'ers in de sport bespreekbaar te maken, worden de EuroGames georganiseerd.
Vrolijke gay Jos (68) voelt zich op z’n plek in De Adelaarshorst
Jos Miedendorp de Bie noemt zich de ‘Roze rand van Go Ahead’: een vrolijke gay in de voetbalwereld.
Homodiscriminatie blijft onbestraft in de sport
Homodiscriminatie blijft onbestraft in de sport. Er is nog nooit een wedstrijd om stilgelegd. Een portret van voetballer Thijs Smeenk.
Voetballer Josh Cavallo uitgejouwd na coming-out
Tijdens een voetbalwedstrijd in Australië is Josh Cavallo uitgejouwd door homofobe spreekkoren. Op Instagram laat de voetballer, die vorig jaar oktober uit de kast kwam, dat hij zwaar teleurgesteld is. “Voetbal is voor iedereen, wie je ook bent, welke kleur je ook hebt of waar je vandaan komt.”
Eind januari speelde Josh Cavallo met zijn team Adelaide United tegen Melbourne Victory in het AAMI Park in de Australische stad Melbourne. Cavallo liet in oktober vorig jaar weten dat hij niet langer verborgen wilde houden dat hij gay is. Zijn teamgenoten steunden hem en ook tegenstanders zeiden dat ze geen enkel probleem hadden met het feit dat Cavallo openlijk homoseksueel is.
Homofobe spreekkoren
Helaas dacht een groep supporters daar anders over. Tijdens de wedstrijd klonken vanaf de tribune homofobe spreekkoren. Beide clubs hebben de spreekkoren inmiddels publiekelijk veroordeeld en Melbourne Victory heeft gemeld een onderzoek te starten naar het hatelijke gedrag. Op twitter schrijven ze: “De Club zet zich in om diversiteit in het voetbal te vieren en veroordeelt dit gedrag met klem. Het hoort niet thuis bij onze club of in ons spel.”
Cavallo zelf deelde een bericht op Instagram, waarin hij schrijft hoe teleurgesteld hij is. “Het laat zien dat onze maatschappij in 2022 nog altijd tegen deze problemen aanloopt. Dit is niet acceptabel en we moeten meer doen om deze mensen verantwoordelijk te houden voor hun daden. Haat zal nooit winnen.”
Wees trots op jezelf
De voetballer zegt vervolgens dat hij zich nooit zal verontschuldigen voor wie hij is. Ook moedigt hij lhbtq-jongeren aan om hun droom na te jagen: “Tegen alle jonge mensen die te maken hebben gehad met homofoob geweld, wil ik zeggen: wees trots op jezelf en blijf je dromen najagen. Weet dat hier in het voetbal geen plaats voor is. Voetbal is voor iedereen, wie je ook bent, welke kleur je ook hebt of waar je vandaan komt.”
Verder noemt Cavallo het een ‘treurige waarheid’ dat platforms als Instagram niet genoeg doen om hatelijke reacties in te perken. Tot slot bedanket hij iedereen voor de opbeurende woorden die hij heeft ontvangen. “Die berichten wegen veel zwaarder dan negativiteit.” Ook prees hij de degenen die opstonden tegen (verbaal) geweld en sloot hij af met deze boodschap: “Liefde overwint altijd.”