Terug naar begin » Coming out

FAQ categorie: Coming out

Wanneer zal ik als transgender uit de kast komen?

Het moment dat je ervoor uit komt dat je transgender bent, is een moment dat van persoon tot persoon verschilt. Er zijn geen tips te geven over het moment dat daarvoor het beste is. Sommige mensen komen er direct voor uit als ze er zelf uit zijn en anderen wachten tot het ‘geschikte’ moment. Sommige mensen wenden zich tot een genderteam en leven al volledig in de rol van het gewenste geslacht, anderen gaan dat pas doen als ze de diagnose van een deskundige hebben.

The Trevor Project heeft een coming-out handboek uitgebracht. Dit is vrij te downloaden.

Wat kan ik doen als mensen mij niet serieus nemen als lhbti’er?

Als je uit de kast komt, kan het gebeuren dat mensen je niet lhbti’er zijn niet serieus nemen. Ze zien het als een fase of manier van aandacht trekken en denken dat je eigenlijk gewoon hetero bent.

Het beste wat je kunt doen is deze mensen uitleggen hoe je je voelt en wat het met je doet dat ze je niet serieus nemen. Ga het gesprek aan en laat zien dat het je bijvoorbeeld verdrietig maakt. Tien tegen één dat diegene anders tegen je aan gaat kijken en excuus maakt dat ‘ie je niet geloofde.

Je kunt ook altijd contact opnemen met iemand van Village People (zie de chatknop rechtsonder op deze pagina), of een mail sturen.

Hoe kom ik uit de kast (bij ouders/familie/vrienden)?

Het blijkt dat ontzettend veel jonge (en soms ook oudere) bi- en homoseksuelen nog in de zogenaamde kast zitten.
Of je deur nu al op een kiertje staat of niet, Gay.nl verzamelde 10 Gouden Tips om de eerste stappen naar je coming out te doen:

1. Accepteer jezelf
Het idee dat je homo, lesbiënne, bi of transgender bent is vaak vreemd. Misschien ken je homo’s in je omgeving om mee te praten, misschien heb je ook wel helemaal niemand. In de grote boze wereld wordt homoseksualiteit vaak bestempeld als vreemd, zondig of onnatuurlijk.
Het kan zijn dat je hier in gaat geloven, maar dat is nergens voor nodig.
Weet dat er niets verkeerd aan je is. Vaak is er een soort coming out bij jezelf nodig voordat je jezelf accepteert en over kunt gaan op verdere stappen.

2. Vertel het een vertrouwd persoon
Mensen die je vertrouwt en je goed kennen en op z’n minst een klein beetje open-minded zijn, zullen het van je accepteren. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn, maar natuurlijk ook je broer of zus. Als je een vertrouwd persoon dit geheim van je vertelt, zul je merken dat er al een last van je schouders valt.

3. Eigen tempo
Erg belangrijk: laat je niet pushen of ergens toe dwingen. Het is jouw coming out en jouw leven. Er zijn genoeg mensen die in hun hele leven besluiten het maar aan een paar mensen te vertellen en niet aan de rest van de wereld. Je hoeft ook niet precies de coming out van een ander te imiteren; iedereen heeft zijn of haar eigen tempo en manier van uit de kast komen.

4. Stel jezelf de volgende vraag
Stel jezelf de vraag: ‘Waarom wil ik dit doen?’
Dat je het aan iemand wilt vertellen en er over wilt praten geeft al aan dat je er klaar voor bent. En nu moet je natuurlijk ook weten waarom je uit die kast wil. Wil je liefde, respect, antwoorden, steun, begrip of hulp?

5. Bedenk wat de eerste reactie zal zijn
Wees je ervan bewust dat er altijd een eerste reactie van personen op jouw coming out zal zijn, die soms kan voortvloeien uit onwetendheid, verlegenheid of angst voor het onderwerp. Jij hebt al een heel proces moeten doormaken, maar degenen aan wie je het vertelt worden nu pas misschien voor het eerst met dit onderwerp geconfronteerd.
Daarnaast is het niet reageren ook een optie, misschien accepteren ze je meteen maar weten ze niet wat ze erop moeten antwoorden.
Veroordeel personen niet meteen, geef ze ook ruimte om deze informatie te verwerken.

6. Zoek ‘soortgenoten’
Wees gerust! Je bent niet de eerste die dit meemaakt! 6 tot 7% van de wereldbevolking (rond de 455 miljoen mensen) zijn ook lhbt of i.
Er zijn genoeg mensen die je dus kunnen steunen en je wellicht advies kunnen geven bij je coming out. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij het COC.

7. Ga niet meteen in discussie
Ga niet meteen de discussie aan met mensen. Laat anderen wennen aan het idee. Je kunt ook aangeven, mochten ze met jou in discussie willen treden, dat dit niet de reden is waarom je het ze hebt verteld.
Je kunt een discussie ook voorkomen door te praten vanuit jouw gevoel, door middel van ik-zinnen:
“Ik voel…”
“Ik geloof…”
“Het is voor mij belangrijk…”
Dan is het doel niet om de ander te overtuigen, maar om te laten zien wat er in jou persoonlijk omgaat. Daarmee laat je iets heel persoonlijks, en dus kostbaars, zien. Je zult zien dat anderen dat ook zo ervaren en ook komen met persoonlijke antwoorden.

8. Regel steun van tevoren
Vertel een vertrouwd persoon, bijvoorbeeld dezelfde persoon als bij tip 2, dat je een coming out hebt gepland. Deze persoon kan je steunen en je kunt achteraf vertellen hoe het is gegaan.

9. Kies de goede tijd en plaats
Het doen van je coming out kost tijd, ook voor de ander, om het te kunnen verwerken. Je kunt bijvoorbeeld iemand uitnodigen voor een maaltijd, een wandeling of een andere vorm van een rustig dagje uit.
Het voordeel van een wandeling is dat je iemand niet constant aan hoeft te kijken en niet snel gestoord zult worden door een deurbel of een telefoon.

10. Jij bent niet anders, maar de ander ziet jou wel met nieuwe ogen
Na je coming out ben je nog steeds dezelfde persoon die je altijd was. Maar mensen die je het vertelt zullen eerst moeten omschakelen en hun beeld van jou moeten bijstellen. Ouders moeten vaak dromen en verwachtingen veranderen en dat kan een soort ‘rouwproces’ veroorzaken.
Plotseling vallen hun dromen van bijvoorbeeld kleinkinderen of een huwelijk in duigen.
Het kost tijd voordat ze nieuwe dromen voor je hebben en inzien dat jij niet veranderd bent, maar ze jou slechts in een verkeerd ‘hokje’ hadden gestopt.
Probeer de ander zijn of haar reactie te accepteren zoals jij zelf ook geaccepteerd zou willen worden.

Wat moet ik doen als ik bedreigd wordt omdat ik lhbti’er ben?

  • Als je in acuut gevaar bent, bel 112. Geef aan dat je mogelijk te maken met huiselijk geweld of eergerelateerd geweld.
  • Praat met een deskundige die jou helpt om het geweld of dwang te voorkomen of te stoppen. Samen bedenken jullie hoe. Je kunt zo’n deskundige in je eigen woonplaats vinden bij Veilig Thuis.
  • Ben je bang dat je wordt teruggestuurd naar het land van je ouders en mogelijk daar moet trouwen? Lees dan op Yourright2choose wat je moet doen.
  • Wil je praten met andere jongeren die te maken hebben met homo-, lesbisch- of bi-zijn? Bezoek Veilige Haven, een vangnet voor jongeren met een een biculturele achtergrond en LHBTI-gevoelens.

Niet vergeten

  • Geweld in huis is niet oké. Je hoeft dit niet te accepteren.
  • Jij kunt er niks aan doen dat jij deze gevoelens hebt. Je hoeft er niet gestraft voor te worden.
  • Iemand bedreigen, slaan, schoppen, opsluiten of dwingen om te trouwen kan vanuit geen enkele religie worden goedgepraat.
  • Als je geweld meemaakt, hoef je je hiervoor niet te schamen. Praat erover, want alleen dan kan iemand je helpen.
  • Ouders houden van hun kinderen. Maar soms gaan ze gebukt onder strenge regels of weten ze niet beter. Het is je recht om je eigen keuzes te maken over jouw leven.

Waarom niet aan je ouders vertellen?

Er zijn redenen om niet aan je ouders te vertellen dat je lhbti’er bent. Als zij zich sterk afkeurend uitlaten over homoseksualiteit, transgender of over mensen die ‘anders’ zijn. Als je uit een traditionele of streng-religieuze familie komt die vanwege het geloof of de cultuur tegen homoseksualiteit of transgender is. Als je uit een familie komt waar de eer en de mening van anderen een belangrijke rol spelen. Het kan zijn dat je ouders je niet zullen accepteren, of zelfs zullen proberen je tegen te houden of dreigen met geweld.

Eergerelateerd geweld

Familie-eer gaat over de reputatie van je familie naar andere mensen in de gemeenschap. Houden jullie je aan de ongeschreven regels? Een van de ongeschreven regels is dat mannen met vrouwen trouwen en andersom. Ook zijn gendernormen sterk in gezinnen waar eer een rol speelt: wat het betekent om een ‘echte man’ of een ‘echte vrouw’ te zijn. Als de eer geschonden is, kan deze hersteld worden, bijvoorbeeld door iemand die zich niet aan de regels houdt buiten te sluiten.

Als dat bij jou het geval is, kan het onveilig zijn om je ouders te vertellen over je genderidentiteit of seksuele voorkeur. Zeker als je ouders dreigen met geweld, je opsluiten, je buitensluiten, je slaan, schoppen, of je dreigen uit te huwelijken, zoek ondersteuning en hulp.

Misschien weet je niet van tevoren, hoe je ouders zullen reageren, maar heb je een vermoeden. Je kunt dan een leraar of hulpverlener in vertrouwen nemen en dit bespreken. Je kunt een zus of nichtje vertellen en haar vragen wat ze denkt dat je ouders zullen doen. Je kunt ook andere LHBTI’s uit traditionele gezinnen vragen hoe zij ermee om zijn gegaan.

Het niet vertellen aan je ouders kan je het gevoel geven dat je er alleen voor staat. En dat je dingen verborgen moet houden. Maar het kan ook zo zijn, dat je ouders het wel weten, en het accepteren zolang je er niet over praat of er zichtbaar niets mee doet. De vraag is natuurlijk hoe je dan jezelf kunt zijn. Steun van andere familieleden, vrienden of jongeren die hetzelfde meemaken kan dan van pas komen.

Wat kan ik doen als ik homo, lesbisch of bi ben?

  • Het is belangrijk om over je gevoelens te praten. Het is meestal fijn om met je ouders te praten over je gevoelens. Dat geldt voor allerlei gevoelens, dus ook voor je homo-, lesbische of bi-gevoelens. Lees hier alles over het gesprek met je ouders.
  • Wil je liever eerst met iemand anders praten? Stap dan af op een hulpverlener. Lees hier waar je hulp kan vinden.
  • Met anderen over je gevoel praten kan ook helpen. Is er iemand die je kunt vertrouwen? Die jouw verhaal niet doorvertelt? Bij die persoon kan je vaak terecht.
  • Praat met jongeren die misschien ook homo-, bi-, of lesbische gevoelens hebben. Lees hier hoe je in contact komt met andere jongeren in dezelfde situatie

Niet vergeten

  • Er zijn veel verschillende seksuele voorkeuren. Jij mag zelf bepalen wat jouw seksuele voorkeur is, wat je ermee doet, en wie je daarover vertelt.

Wat kan ik doen als ik twijfel over mijn seksuele voorkeur?

Soms zijn je gevoelens heel verwarrend. In het bijzonder als je in de puberteit bent: je lichaam verandert dan snel en hierdoor word je soms overvallen door heftige gevoelens. Deze gevoelens kunnen nogal eens wisselen. Je voelt van alles, maar wat betekent dit nou? En hoe weet je of de gevoelens altijd zo zullen blijven? Vooral als je jong bent is het soms moeilijk om te bepalen hoe jij je voelt. Het kan een tijdje duren voordat je weet hoe het zit met je gevoel.

Herken je dit?

  • Je voelt je anders dan andere jongens en meisjes. Maar je weet niet precies waaraan dit ligt.
  • Je voelt je niet zo vrouwelijk als andere meisjes of niet zo mannelijk als andere jongens. Je weet niet hoe dit komt.
  • Je voelt je heel fijn bij iemand van je eigen sekse. Maar je weet niet zeker of dit verliefdheid is.
  • Je was eerder verliefd op iemand van de andere sekse. Nu ben je verliefd op iemand van de eigen sekse. Ben je nu bi? Of toch lesbisch of homo?

Wat kan je doen?

  • Lees ervaringsverhalen van anderen. Door het lezen van de verhalen van een ander is het makkelijker om te bepalen hoe jij je zelf voelt.
  • Bekijk eens een paar vrolijke films over homo’s, lesbische vrouwen of bi’s.
  • Schrijf je eigen verhaal op. Dit kan helpen om je gevoelens beter te begrijpen.
  • Praat met anderen over je gevoel. Is er iemand die je kan vertrouwen? Die jouw verhaal niet doorvertelt? Bij die persoon kan je vaak terecht.

Niet vergeten

  •  Het is niet raar als je twijfels of vragen hebt over je seksuele voorkeur. Geef jezelf de tijd om erover na te denken.
  • Blijf niet alleen rondlopen met je vragen en twijfels. Praat erover met anderen die je kunt vertrouwen.
  • Praat met andere jongeren die misschien ook homo-, lesbische of bi-gevoelens hebben.

Hoe ga je om met negatieve reacties?

Als je anders bent dan anderen, kan het zijn dat je negatieve reacties krijgt: op je uiterlijk of je gedrag bijvoorbeeld. Sommige mensen zeggen stomme dingen als ze je niet in een hokje kunnen plaatsen. Ze schelden je uit omdat ze er niet tegen kunnen dat ze niet direct aan je kunnen zien of je een jongen of een meisje bent. Je kan gepest of buitengesloten worden vanwege je uiterlijk. Sommige trans jongeren worden zelfs fysiek mishandeld omdat ze anders zijn dan de norm. Zoals altijd bij pesten en fysiek geweld kan dat je heel ongelukkig maken. Misschien krijg je er zelfs een hekel van aan jezelf. Hier een aantal dingen die kunnen helpen:

  • Nieuwe vrienden die wel snappen hoe het zit: die je niet hoeft uit te leggen wat je voelt, die je accepteren zoals je bent, en met wie je kunt lachen!
  • Dit kunnen mensen zijn die je al kent, maar ook andere jongeren die je snappen van binnenuit, omdat ze hetzelfde meemaken.
  • Er zijn mensen op school die hulp kunnen bieden bij pesten: je mentor, of een vertrouwenspersoon. Of misschien ken je zelf iemand die je in vertrouwen kunt nemen.
  • Bedenk dat wat gezien wordt als ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ steeds verandert door de tijd. Het staat niet vast en het kan op andere plekken anders zijn.
  • Word je gepest? Lees hier hoe je omgaat met pesten.

Niet vergeten

  •     Als je gepest wordt, is dat nooit jouw schuld.
  •     Heel veel mensen worden gepest: jij bent niet de enige. Dus blijf er niet alleen mee rondlopen!
  •     Wat er ook gezegd wordt, ga niet aan jezelf twijfelen. De pesters hebben ongelijk. Jij mag zijn wie je bent!
  •     Jezelf zijn is eigenlijk stuk stoerder dan ‘meelopen’ met de rest.
  •     Vraag hulp van anderen: iemand die je kent en die je kunt vertrouwen. Of een vertrouwenspersoon op school. Of van een hulpverlener die ervaring heeft met jouw problemen.